Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN tarjoaa kokonaistaloudellisuutta Euro 6 -tasolla

MAN näytti suuntaa tuleville uudistuksilleen jo viime syksyn IAA-messuilla, missä esiteltiin keveiden TGL- ja TGM-mallien Euro 6 -versiot. Aikaisempaa puhtaampaa tekniikkaa on sovitettu nyt myös raskaampiin TGS- ja TGX-malleihin, jotka ovat samalla saaneet päivitetyn ulkomuodon ja turvallisuutta kasvattavia varusteita.

Uudistuneita ajokkeja esiteltiin lehdistölle MAN-konsernin kotikulmilla Münchenissä, missä tarjoutui mahdollisuus ottaa tuntumaa mallistoon tehtyjen muutosten vaikutuksista kuljettajan päivittäiseen työskentelyyn. MAN Truck & Bus AG:n toimitusjohtaja Anders Nielsen vakuutti tuotekehityksen tapahtuneen asiakkaiden tarpeiden ja vaatimusten mukaan, jolloin elinkaarikustannuksilla ja tehokkuudella on erittäin suuri painoarvo.

Ulkoiselta olemukseltaan MAN TG-mallisto on muuttunut lähinnä puskurin ja maskin osalta perusohjaamon ollessa yhteneväinen vuosituhannen vaihteessa esitellyn TGA-malliston kanssa. Suurimmat uudistukset ovat kohdistuneet moottoriin, eritoten pakokaasujen käsittelyyn.

Uuden tekniikan vanavedessä kaikkien autojen ulkoasu on saanut uuden ilmeen, jossa merkin leijona-identiteetti on näkyvissä aiempaa vahvempana. Ulkoisten muutosten avulla on parannettu myös aerodynamiikka ja moottorin jäähdytystä.

Müncheniläisvalmistajan Euro 6 -valikoimaan kuuluu tässä vaiheessa neljä perusmoottoria, joista tarjotaan useita eri tehovaihtoehtoja. Keveimpään TGL-sarjaan on valittavissa 4,6- tai 6,9-litrainen moottori 150-250 hevosvoiman teholuokassa.

Uuden ilmeen sekä päivitetyn moottoritekniikan lisäksi MAN kertoo tuovansa ajokkeihinsa turvallisuutta kasvattavia varusteita. Raskaissa ajokeissa jo aiemmin ollut kaistavahti tuodaan nyt myös TGL- ja TGM-ajokkien valinnaisvarusteeksi. ESP-ajonvakautusjärjestelmä kuuluu jatkossa kaikkien MAN-kuorma-autojen vakiovarusteluun.

TGM-malliston voimanlähteenä on 6,9-litraisen moottorin 250-341-hevosvoimaisia vaihtoehtoja. Raskaammissa TGS- ja TGX-malleissa kuormaa kiskotaan vastaanottajalle 10,5- ja 12,4-litraisten moottoreiden tuottaman 320-480 hevosvoiman tehon turvin.

Keveissä TGL- ja TGM-malleissa kuljettajan työpiste on lyöty Euro 6 -tekniikan yhteydessä uuteen iskuun ja tämän myötä muun muassa hallintalaiteet vaihtuivat isommista ajokeista jo tutuiksi tulleisiin. Uudistuksen yhteydessä ohjaamoon on tuotu lisää säilytystilaa ja muun muassa ilmanvaihdon kerrotaan muuttuneen aikaisempaa tehokkaammaksi. Tehtyjen uudistusten myötä ohjaamon ilme on muuttunut aikaisempaa ylellisemmäksi ja kuljettajaystävällisemmäksi.

Pikaisen, Münchenin ympäristössä ajetun koeajon perusteella MAN on säilyttänyt edeltäjiensä ominaisuudet. 480-hevosvoimaisella Euro 6 -moottorilla ja automatisoidulla TipMatic-vaihteistolla varustettu, vajaan 40 tonnin kokonaismassaan kuormattu MAN TGX osoittautui pehmeäksi ja äänettömäksi puurtajaksi.

Tulevan päästönormin kannalta kriittiset komponentit moottorin osalta ovat 1800 barin paineella toimiva common rail -järjestelmä ja jäähdytetty pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmä yhdessä kaksivaiheisen turboahtamisen kanssa. Kaksivaiheinen, kahdesta erillisestä turboahtimesta koottu kokonaisuus auttaa kontrolloimaan ahtopainetta ja ahdetun ilman määrää aikaisempaa tarkemmin. Käytännössä tämä mahdollistaa pakokaasujen sisältämän energian erittäin tehokkaan käytön ja moottorin hyvät ominaisuudet myös alhaisella pyörimisnopeusalueella.

MAN TGL- ja TGM-mallistot ovat saaneet täysin uudet sisätilat, jotka kertovat läheisestä sukulaisuudesta merkin raskaampiin ajokkeihin. Keveissä autoissa valinnaisvarusteisiin lukeutuva MAN Media Truck –multimediajärjestelmä kuuluu raskaiden autojen vakiovarustukseen. Radion ja soittimen ohella MMT-järjestelmä voidaan varustaa myös lisävarusteena hankittavalla navigoinnilla.

Maahantuojan mukaan nyt esiteltyihin uutuuksiin pääsemme kuitenkin tutustumaan koko malliston laajuudelta Jyväskylän Kuljetus 2013 -näyttelyssä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi