Uutiset

Kuljetuskalusto

Maidon keräystä biokaasulla

Helmikuun 2019 alusta lähtien Valio Luomu™ -maitoa kerätään tiloilta uudella Volvo LBG 460 maidonkeräysautolla. Uusi auto pienentää maidon keräilyn hiilijalanjälkeä, sillä Valion tehtaiden biojätteestä valmistetaan biokaasua, jolla uusi Volvo nyt kulkee. Volvon LNG/LBG moottorissa on sama hyötysuhde ja suorituskyky kuin normaalissa Diesel-autossa, mutta päästöt ovat 20-100 prosenttia pienemmät, riippuen siitä käytetäänkö autossa LNG- vai LBG-kaasua.

Valion ajoon toimitettu uusi Volvo FH LBG kerää vajaat kymmenen prosenttia kaikesta Valio Luomu™ maidosta. Auto kiertää eteläisen Suomen keräilyreitillä. Biokaasun hyödyntäminen kuljetuksissa on yksi tapa pienentä hiilijalanjälkeä. Hankinta on osa Valion tavoitetta tuottaa hiilineutraalia maitoa.

”Volvo on kehittänyt ainutlaatuisen LNG-moottorin, joka toimii dieselsyklillä. Volvon LNG-moottorissa on sama hyötysuhde ja suorituskyky kuin normaalissa dieselautossa. CO2-päästöt ovat 20–100 prosenttia pienemmät kuin vastaavassa dieselissä riippuen siitä, käytetäänkö autossa nesteytettyä maakaasua (LNG) vai nesteytettyä biokaasua (LBG)”, Volvo Trucks tuotepäällikkö Mikko Aules kertoo.

”LNG-polttoainetta käytettäessä polttoainekustannukset ovat selkeästi pienemmät kuin dieselissä. Jakeluverkoston kasvaessa LNG-auton käytettävyys paranee merkittävästi Suomessa. Varsinkin suuremmilla ajosuoritteilla LNG-auto on erittäin järkevä ratkaisu sekä ympäristön kuormittamisen, että polttoainekustannuksien vähentämisen kannalta”, Mikko Aules jatkaa.

”Olemme selvittäneet biokaasulla kulkevan maidonkeräysauton käyttöä jo muutamia vuosia. Nyt ajoneuvojen teknologia ja biokaasun jakeluverkosto ovat niin hyvät, että halusimme ottaa auton käyttöön”, Valion kategoriapäällikkö Mirva Tollet sanoo.

Valiolta kerrotaan, että uusi Volvo LBG on ajossa lähes vuorokauden ympäri, jotta sen päästöjä vähentävä vaikutus logistiikkaketjussa on mahdollisimman suuri. Maitoauton kuljettaja hakee perusmaidon tiloilta päivällä, ja Valio Luomu™ maidon vuoro on yöllä.

Ympäristöystävällinen ja turvallinen valinta

Biokaasu herättää monesti myös kysymyksiä turvallisuudesta.

”Nesteytetty biokaasu (Liquefied Biogas, LBG) tankataan eristettyyn tankkiin. Biokaasu nesteytyy normaalissa ilmanpaineessa -162 asteen lämpötilassa. Jos kaasua vapautuisi tankatessa tai ajon aikana, se höyrystyisi ja sekoittuisi nopeasti ulkoilmaan”, tuotepäällikkö Mikko Aules kertoo.

LBG:n leimahduspiste eli syttymiseen vaadittava lämpötila on hyvin korkea. Auton polttoainetankki on kaksoiskuorella varustettu ja alipaineistetulla tyhjiökerroksella eristetty, jotta kaasu pysyy kylmänä. Jos kaasu pääsisi lämpenemään ja paine tankissa nousemaan, polttoainetankin automatiikka vapauttaa kaasua hallitusti ilmaan ja paine laskee.

”Lämpötila voi nousta, jos auto on vaikkapa pitkään käyttämättä. Valion auto on ajossa tehokkaasti lähes 24/7. Näin saadaan parhaat hyödyt sen ominaisuuksista”, Volvo Trucksin myyntijohtaja Reino Manninen kertoo.

Valion tehtailla syntyy Valiolle tarpeetonta mutta biokaasun valmistukseen sopivaa jätejaetta. Valio toimittaa raaka-ainetta Gasumille, jonka valmistamaa biokaasua menee Valion uuden Volvon tankkiin.

”Uusiutuvan biokaasun tuotanto on kiertotaloutta parhaimmillaan, ja sen avulla saadaan biojätteet tehokkaaseen hyötykäyttöön. Jotta liikenteen päästöjä saadaan pienennettyä, tarvitsemme Valion kaltaisia edelläkävijöitä”, Gasumin myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen kertoo.

Uusi Volvo LBG-maidonkeräysauto kulkee reitillään Autoyhtymä Roimolan operoimana. Autoyhtymä Roimolan ympäristöystävällisyys on tunnustettu muun muassa valitsemalla yhtiö Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry:n vuoden kuljetusyritykseksi.

Lue seuraavaksi