Uutiset

Kuljetuskalusto

Mac-lavetti kuorma-autovetoisena

Hannu Väliviita on pitkän linjan puutavara-autoilija, sillä hän alkoi ajaa puuta ajokortin saatuaan 1960-luvulla ja hänen isänsä oli ryhtynyt alalle edellisellä vuosikymmenellä. Toiminta laajeni ulkomaanliikenteeseen 1995 Hannun pojan tultua mukaan yrityskuvioihin, mutta Hannu itse jatkoi puutavara-autoilua vuoteen 1999 asti. Sittemmin säännöllinen ulkomaanliikenteen autoilu on lopetettu ja nykyään yrityksessä on kaksi autoa; poika vetää toisella rekkaveturilla huolintaliikkeen puoliperiä ja Hannu toisella on nyt keskittynyt konekuljetuksiin lavetilla.

Monipuolisiin kuljetuksiin

Konekuljetuksia Väliviita ehti ”harjoitella” muutaman kuukauden vanhasta perävaunusta muutetulla lavetilla ennen kuin sai tämän Mac-vaunun. Toukokuisen rekisteröinnin jälkeen Väliviita on ehtinyt vetää tätä uutta perävaunua noin 50 000 kilometriä. ”Yllättävän hyvin tämä Mac on toiminut”, toteaa Väliviita. ”Muutamia parannusehdotuksia olen tehtaalle antanut, mutta kokonaisuudessaan tämä on hyvin toimiva paketti.”

Väliviidan lavetissa on hydrauliset ajosillat, joiden ansiosta koneiden lastaus käy helposti. Vaunussa on levityskappaleet, joiden avulla vaunun leveydeksi saadaan 3,2 metriä. Tästä on apua esimerkiksi leveätelaisten kaivukoneiden kanssa, mutta myös leveiden pyöräalustaisten koneiden kanssa. Väliviita mainitsee esimerkkinä erään kuljettamansa perunannostokoneen, joka oli kaikilta mitoiltaan lavetin äärimittoja hyödyntävä.

Honka Trading on suurin yksittäinen työllistäjä Väliviidalle koneenkuljetussektorilla, mutta hän ajaa myös muiden koneliikkeiden kalustoa ja lisäksi siirtää yksityisten kalustoa. Kalusto mahdollistaa myös erikoiskuljetukset, joita Väliviita ajaa tarvittaessa.

Väliviita kiittelee myös mahdollisuutta vaikuttaa perävaunun rakenteisiin asiakaskohtaisin räätälöinnein, jolloin lavetista saadaan Suomen katsastusviranomaisiakin tyydyttävä versio suoraan tehtaalta.

Honka Trading tuo maahan

Mac-perävaunut ovat Suomessa tutumpia traktorivetoisina. Näitä Honka Trading on tuonut maahan viitisen vuotta ja myy nyt niitä vuosittain noin 50 kappaletta. Kuorma-autolla vedettävien mallien maahantuonti on vasta alkutaipaleella, mutta niitä on tuotu jonkin verran maahan käytettyinä ja Väliviita onkin nähnyt niitä Suomessa kulkiessaan. ”Olen ollut näitä vetäneiden kuskien puheissa ja hyviä kokemuksia heillä näistä on ollut”, sanoo Väliviita.

Mac-perävaunut valmistetaan Irlannissa. Tehtaan päämarkkina-alue on koko Eurooppa, mutta esimerkiksi Afrikan kaivosalueilla on Mac-perävaunukantaa.

Väliviita summaa vielä Mac-perävaunujen valtteja: ”Laatutaso on korkealla ja oman perävaunun rakentamiseen voi vaikuttaa esimerkiksi valitsemalla itselle mieluisat akselit. Asiakaskohtaisin räätälöinnein lavetista saadaan Suomen katsastusviranomaisiakin tyydyttävä versio suoraan tehtaalta. Kun hinta on kohtuullinen ja toimitusajat eivät ole pitkiä, ovat asiat kaupan syntymiseen hyvin kasassa.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi