Uutiset

Kuljetuskalusto

Loppu veivaamiselle

Varsin moni puoliperävaunukuljettaja on veivatessaan pohtinut käytännöllisempää ja ennen kaikkea kuljettajaystävällisempää ratkaisua tukijalkojen laskemiseksi tahi nostamiseksi. Myös vimpeliläismiehet Petri ja Jari Toppinen kehittelivät ajatusta mielessään useiden vuosien ajan.

”Olemme kumpikin työskennelleet kuljetusalalla useiden vuosien ajan, joten sen puolesta ala ja sen ongelmat ovat meille tuttuja”, valaisee Petri Toppinen uutuustuotteen taustoja.

Tukijalkojen veivaamisen historian kirjoihin siirtävän Airjack-nostolaitteen tuotteistaminen alkoi toden teolla pari vuotta sitten. Keksintösäätiö valmisti veljesten piirrosten ja suunnitelmien pohjalta prototyypin, jota testattiin käytännön töissä neljän kuukauden ajan varsin myönteisin kokemuksin.

”Periaatteessa tuote osoittautui valmiiksi ja tuotantokelpoiseksi, joskin teimme siihen edelleen muutamia käyttöä ja kestävyyttä parantavia ratkaisuja”, kertoo Jari Toppinen.

Lähestulkoon kaikkiin markkinoilla oleviin tukijalkoihin sopivan Airjackin perusrakenne on hyvin yksinkertainen. Paineilmasta käyttövoiman saavan moottorin perässä on vaihteisto ja vaihteensiirrin, jotka välittävät voiman edelleen tukijalan akselille. Vaihteiston ansiosta jalkoja voidaan liikuttaa kumpaankin suuntaan ja kahdella eri nopeudella.

Yksinkertaisen laitteen asennus on sekin hyvin vaivatonta vaatien ainoastaan muutaman pulttiliitoksen sekä ilmaliitännän. Eri tukijalkamalleja varten on olemassa omat mallikohtaiset sovituspalat asennuksen helpottamiseksi.

Asennuksen helppoudesta huolimatta on laitteen varastaminen tehty käytännössä mahdottomaksi.

”Nostolaite lukittuu tukijalan akselin ympärille jousikuormitettujen tappien avulla, joten laitteen irrottaminen onnistuu vain purkamalla se tukijalkojen ympäriltä osina, mikä se vaatii paitsi aikaa myös taitoa”, selventää Petri Toppinen, jonka mukaan mahdollinen tekninen vika ei kuitenkaan estä tukijalkojen käyttöä.

”Vikatilassa jalkoja voi käyttää perinteiseen tapaan kammen avulla veivaamalla”.

Airjack-nostolaite voidaan asentaa suoraan tehtaalla uuteen perävaunuun, mutta yhtä hyvin se soveltuu asennettavaksi myös käytössä jo olevaan kalustoon. Toppisten mukaan nostolaitetta tullaan markkinoimaan suoraan perävaunuvalmistajille, mutta yhtä tärkeänä kanavana veljekset pitävät myös paikallisia raskaan kaluston varaosaliikkeitä, joiden kautta Airjack tavoittaa lähinnä jälkiasennusmarkkinoita. Airjack-nostolaitteen sarjatuotanto käynnistyy kesän aikana.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi