Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuormausta etänä

HIAB Hi-Vision™ -järjestelmän myynti on käynnissä. Cargoteciin kuuluva HIAB myy Loglift- ja Jonsered -puutavaranostureihin Hi-Vision™ -ohjausjärjestelmää Suomessa. Vuoden 2016 puolella eri messuilla ja tapahtumissa asiakkaille esitelty puutavaranosturin ohjaustoiminto siirtää puukuorman tekijän työt kuorma-auton ohjaamoon. Järjestelmää on saatavilla HIAB -myyjiltä kautta maan.

Puutavaranosturin nokassa oleva kamera toimii lastaajan silminä ulkona. Kameran silmillä on laaja näkökenttä eli 270 astetta. Puomia kääntämällä myös näkökenttä

Silmät ulkona

vaihtuu. Itse nosturin ohjaus tapahtuu sähköisellä esiohjauksella auton penkillä istuen. Nosturin käyttäjä saa kuorma-auton ohjaamoon ulkokameran kuvan virtuaalilasien välityksellä.

Kumpaan mieluummin kiipeät, apumiehen penkille vai kylmään nosturinhyttiin?

Kokeilimme puutavaranosturin käyttöä talvipakkasella lämpöisessä autossa istuen. Kun virtuaalilasien kohdennus oli tehty, tapahtui kaikki melko luontevasti. Pienen totuttelun jälkeen syvyyshahmotus toimi normaalisti eli kameran kahden objektiivin luoma kolmiulotteisuus on realistista. Ajoneuvon heilunta oli tosin hieman eriaikaista, mihin nosturinnokassa on totuttu. Liikkeet tuntuivat tulevan noin kuuden metrin päähän pienellä viiveellä. Ammattikäyttöön etäohjaus sopii hyvin, pysyminen kuorma-auton ohjaamossa tarkoittaa parempaa työturvallisuutta. Kiipeäminen nosturin nokkaan vähenee ja liukastumisen riski pienenee.

HIABilta kerrotaan, että Hi-Vision -varustelun saa tällä hetkellä Loglift 118S ja Jonsered 1188S -mallisiin nostureihin. Jatkossa järjestelmän saatavuus lisääntyy useampaan nosturimalliin. Hi-Vision -varusteltu puutavaranosturi asettuu hinnaltaan perinteisen istuinnosturin ja hytillisen nosturin väliin. Nosturin vaatiman kuormatilan tarve takana pienenee vajaa puoli metriä kun käytössä on Hi-Vision -järjestelmä.  Painonsäästöä tulee hyttinosturiin verrattuna huomattavasti ja se siirtyy suoraan puutavarayrittäjän hyödyksi.

Verkossa

www.hiab.com/fi-Fi

Lisää Konepörssin verkkosivulla

Lue seuraavaksi