Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuljettajalle täydellinen – omistajalle taloudellinen Scanian uusi ÄRRÄ-sarja

Kaikkiin näihin uutuuksiin ja niiden ominaisuuksiin saimme tutustua sekä teoriassa että käytännössä Scanian järjestämässä lehdistötilaisuudessa Södertäljen tehtaalla ja Demo Centren testiradalla syyskuun puolivälissä.

Ulkoa linjakas ja sisältä tyylikäs R-sarja

Uuden R-sarjalaisen aiempaa terävämpi keulan muotoilu vaakalinjoineen sekä uusi pystysuora linja ikkunan reunasta kylkeä pitkin alas aina puskuriin asti korostaa linjakkuutta sekä parantaa aerodynamiikkaa ja jäähdytystehoa. Entistä suurempi Scanian logo vahvistaa osaltaan Scanian identiteettiä.

Aiempaa kirkkaamman värinen ja erottuvampi vaakasuora etusäleikkö tehostaa kontrastia ohjaamon värin kanssa. Lisäksi etusäleikön uusi muoto parantaa ilman virtaamista ja päästää läpi enemmän ilmaa jäähdyttimeen sekä moottoritilaan.

Puskurin uusi muotoilu sulautuu etuosan voimakkaisiin linjoihin ja laajentaa samalla mukautuvan vakionopeussäätimen käyttömahdollisuuksia useissa malleissa. Sumuvalojen tilalle on nyt saatavana valinnaisina LED-päiväajovalot, jotka on mahdollista saada jälkiasennussarjana myös vanhempaan R-sarjalaiseen. Korkeapaineiset ajovalon pesimet huolehtivat omalta osaltaan valojen tehokkuudesta.

Vetoautoissa on vakiona ohjaamon värisiksi maalatut sivuhelmat, jotka yhdistyvät sulavasti etuosan terävälinjaiseen muotoiluun sekä askelmien linjoihin. Uusien sivuhelmojen aerodynaaminen muotoilu vähentää polttoaineenkulutusta 0,6 %. Sivuhelmat peittävät tyylikkäästi taakseen aiempaa suuremmat polttoainesäiliöt ja mahdollistavat integroidun vasemmanpuoleisen pakoputken. Myös askelmat kävelytasolle on sijoitettu siististi sivuhelmaan. EGR- tai SCR-moottorilla varustetun 4×2-vetoauton polttoainesäiliöiden tilavuudeksi voidaan valita jopa 1500 litraa.

R-sarjan jo entuudestaan hyvä ohjaamo on uudistunut vielä mukavammaksi ja käytännöllisemmäksi. Säilytystilat ovat lisääntyneet ja ne ovat sopivasti kuljettajan ulottuvilla. Kuljettajan työympäristön ergonomia on parantunut entisestään ja muutkin tilat ovat helposti mukautettavissa tarpeiden mukaisiksi.

Kojetaulun uusi muotoilu, uudelleen suunnitellut moduulit ja uudet pehmeäntuntuiset ja helposti puhdistettavat materiaalit näyttävät ja tuntuvat entistä paremmilta. Kuljettajanpaikka, lepotila ja makuutila muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden yhteensopivien, mukautettavien väriyhdistelmien ansiosta. Tehtaalta on saatavissa muun muassa neljä erilaista Designer’s Choise –väriyhdistelmää.

Makuutilan uutuus on uusi levitettävä alavuode, joka on valinnaisvaruste. Taskujousitettu, 155 mm paksu patja ja 730 mm – 900 mm levitettävä vuode takaavat mukavat ja rentouttavat lepohetket isommallekin kuljettajalle.

Uusia navigointi- ja audiojärjestelmiä on kaksi vaihtoehtoa: 2-DIN-radio navigointijärjestelmä, jonka näyttönä toimii mittariston näyttö ja 1-DIN-FM-radio. Järjestelmien ominaisuuksiin kuulu: CD/MP3, Aux-in-liitin, kanavatiedot mittariston näytössä, nopeuteen mukautuva äänenvoimakkuus ja uudet toiminnot ohjauspyörän säätimissä.

Uusi Scania Opticruise täysin automaattisena

Scanian uusi Opticruise on nyt saatavana täysin automaattisena, eli automaattisella kytkimellä, tai perinteisellä kytkinpolkimella. Uusi automaattiversio käyttää kytkimen sähköhydraulista säätöä ja mahdollista siten erittäin tarkan hallinnan. Myös vaihtamisstrategia on täysin uusi. Tämä uusi vaihdeautomatiikka helpottaa ajamista monelta osin; lisää turvallisuutta, alentaa polttoaineenkulutusta ja rasittaa vähemmän voimansiirtolinjaa.

Scania Opticruise on saatavana Scanian 8-, 12- ja 12+2-vaihteisiin vaihteistoihin sekä viimeksi mainitun ylivaihdeversioon. Uusi vaihtamisstrategia pyrkii säilyttämään nopeuden ylämäissä polttoaineenkulutuksen kasvamatta. Uusi Opticruise vaihteisto vaihtaa ylämäessä aikaisemmin pienemmälle vaihteelle kuin vanha, jolloin nopeus ei putoa niin nopeasti ja vastaavasti vaihteisto vaihtaa takaisin isommalle vaihteelle entistä aikaisemmin. Tällöin saavutetaan lakipiste nopeammin ja käytetään isoja kierroksia vähemmän aikaa. Polttoaineenkulutuskin pysyy uusissa EGR-moottoreissa täyskuormitustilanteissa suunnilleen samana. Lisäksi vaihtaminen mukautuu yksilölliseen ajotyyliin, kuormaan ja tien kaltevuuteen eli nousuihin ja laskuihin.

Scanian Opticruise vaihteistossa on lisäksi muutamia ajoa helpottavia ominaisuuksia, kuten tehokas Power-ohjelma, joka antaa tarvittaessa lisätehoa. Ryömintätila puolestaan mahdollistaa pehmeämmän ja tarkemman moottorin hallinnan esimerkiksi tarkkuutta vaativissa peruutustilanteissa. Mäkijarru on vakiona täysin automaattisessa Opticruise-versiossa ja Scania-hidastin kuuluu valinnaisiin varusteisiin. Myös heijaaminen onnistuu helposti nopeasti irrottavalla kytkimellä.

Taloudellisen ajamisen tukijärjestelmä

Scanian kehittämä reaaliaikainen taloudellisen ajamisen tukijärjestelmä ohjaa kuljettajan ajotapaa antamalla ohjeita ja palautetta. Järjestelmän tavoite on pitää kuljettajan koulutuksessa hankitut ajotaidot hyvällä tasolla. Tukijärjestelmä on vakiona kaikissa Scania kuorma-autoissa, joissa on elektroninen jarrujärjestelmä (EBS), aluejakovaihteisto (12- tai 12+2-vaihteinen; käsivaihteisto tai Scania Opticruise) sekä Scania-hidastin.

Tukijärjestelmä analysoi jatkuvasti ajoneuvossa olevien eri anturien tietoja ja valvoo ajosuoritusta Scanian kuljettajakoulutukseen sisältyvien parametrien perusteella. Järjestelmä antaa ajon aikana kuljettajalle neuvoja, vihjeitä ja kokonaisarvion ajotyylistä. Arviointiluokkia on neljä: mäkiajo, ennakointi, jarrun käyttö ja vaihteiden valinta (manuaaliasennossa).

Kuljettaja voi seurata kehitystään ajotietokoneen näytöstä, jossa kuljettajan tulos eri luokissa näkyy jatkuvasti prosentteina. Kuljettaja näkee halutessaan kokonaistuloksen tai neljä luokkakohtaista tulosta. Esimerkiksi mäen nousemisen jälkeen näyttöön voi tulla vihje ”ensi kerralla vapauta kaasupoljin ennen mäen lakea”, samanaikaisesti näytössä näkyy arvio tähtiasteikolla 0-5 arvio ½ tähteä. Vastaavasti oikein ajava kuljettaja näkee näytöllä ”esimerkillistä ajoa” tekstin sekä 5 tähteä.

Taloudellisen ajamisen tukijärjestelmää käytettäessä on todettu polttoaineenkulutuksen pienentyneen jopa 10 prosenttia. Myös kulutuksen vaihtelu on vähentynyt 15–20 prosentista noin viiteen prosenttiin, mikä kertoo johdonmukaisemmasta ajotyylistä.

Scanian EU-direktiivin mukainen kuljettajakoulutus on otettu käyttöön useissa maissa ja 27 eri kielellä. Koulutus jakautuu eri moduuleihin, joista taloudellinen ajaminen on osa ajotekniikkamoduulia. Se sisältää perusteellisen perehdytyksen Scanian taloudellisen ajamisen tukijärjestelmään. Kuljettajan taidoilla on todettu olevan ratkaiseva vaikutus noin 40 prosenttiin eurooppalaisessa kaukoliikenteessä olevan yhdistelmäajoneuvon kulurakenteeseen.

Kulutusoptimoidut vetoautot

Uuden R-sarjan esittelyn yhteydessä julkistettiin myös uusi vetoautomallisto Euroopan kaukoliikenteeseen. Uusiin R-sarjan vetoautoihin on saatavana 12- tai 13-litrainen 6-sylinterinen sekä 16-litrainen V8-moottori ja mikä tahansa makuuohjaamoversio.

Uudet polttoainesäiliövaihtoehdot ja akkujen uudelleensijoitus mahdollistavat 4×2 vetoautoihin jopa 1500 litran (suurin sallittu määrä Euroopassa) ja 6×2 vetoautoihin 1000 litran polttoainekapasiteetin päästötekniikasta (EGR tai SCR) riippumatta. Uusi, harvavälityksellinen taka-akseli parantaa myös osaltaan polttoainetaloudellisuutta ilman ylivaihdetta.

Taakse asennettujen akkujen ja muiden komponenttien, kuten ilmasäiliöiden uudelleen sijoittelun ansiosta rungon sivuille on saatu jäämään lisää tilaa, mikä puolestaan mahdollistaa isompien tankkien asentamisen ja sen myötä autolle laajemman toimintasäteen. Myös mahdollisuus käyttää muun muassa biopolttoaineita on parantunut, koska niiden tankkauspaikat ovat vielä harvassa. Nämä uudet polttoainesäiliöt on muotoiltu yhteensopiviksi uuden R-sarjan myötä markkinoille tulevien alas ulottuvien sivuhelmojen kanssa.

Akselivälitteisen R780-taka-akselilla varustetun auton uudeksi välityssuhteeksi on tullut 2,59, taloudelliseen matka-ajoon tarkoitettu perävälitys. Tällä välityksellä kierrosnopeudeksi voidaan valita 1200 r/min tai sitä alhaisempi, kun nopeus on 85 km/h 70-sarjan renkailla. Scanian moottorin vääntö riittää hyvin kierrosluvulle 1000 r/min ja jopa allekin.

Jos esimerkiksi matkakierrosnopeuksia pudotetaan 1350 r/min 1200 r/min niin polttoainetalous paranee jopa 3 %, moottorin kierrokset vähentyvät 11 % samoin kuin moottorin sisäiset kitkahäviötkin, suora välitys ylivaihteen sijasta säästää 0,5 % lisää polttoainetta ja samanaikaisesti kuluminen ja ohjaamomelu vähenevät.

Raskaan ajoneuvoyhdistelmän optimointi tiettyyn ajotehtävään koostuu pienistä yksityiskohdista. Koulutettu kuljettaja tuo keskimäärin 10 prosentin polttoainesäästöt, Scanian Ecocruise -ajo-ohjelmistolla voidaan aikaansaada vielä 3 prosentin lisäsäästö. Oikean mallisilla ja oikein säädetyillä ilmanohjaimilla on mahdollista päästä jopa 10 prosentin polttoainesäästöihin. Lisäksi on koko joukko muita pikkuseikkoja, jotka vähentävät kulutusta, kuten kattovarusteiden välttäminen (-1,3 %), ajonopeuden pienentäminen 4 km/h (-3 %), pienen vierintävastuksen omaavat ja oikealla rengaspaineella olevat renkaat (-5 %), väärin suunnatun akselin korjaaminen (-3 %) ja ajoneuvon massan pienentäminen 500 kg:lla (-1,5 %).

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi