Uutiset

Kuljetuskalusto

Kovi Oy katsoo tulevaan

Paljolti valmistamistaan hydrauliikkaöljy- ja polttoainesäiliöistään tunnettu Kovi Oy katsoo tulevaan uuden säiliötuoteperheen ja 40 vuoden kokemuksen turvin.

Kouvolassa toimiva, mutta tuotteidensa kautta useilla markkina-alueilla tunnettu Kovi Oy on tuonut markkinoille uuden sermisäiliömalliston. Suunnittelusta ja tuotekehityksestä vastaavan, yrityksen 40 vuotta sitten perustaneen Jorma Uusi-Jaakkolan mukaan uudessa mallistossa on otettu huomioon pystysäiliöissä ongelmalliset lujuusominaisuudet.

”Uudessa tuoteperheessä hyödynnetään kennomaista rakennetta, jolloin säiliö on jaettu useisiin pystysuuntaisiin kennoihin. Rakenteen ansiosta säiliön lujuus on nyt erittäin korkealla tasolla ja pystysäiliöitä vaivanneet lujuusongelmat on nyt voitettu”, summaa Uusi-Jaakkola asiakkailla testikäytössä olleen säiliömallin ominaisuuksia. Uuden säiliömallin kerrotaan olevan painon suhteen edeltäjänsä tasolla.

Tällä hetkellä valikoimaan kuulu neljä erilaista alumiinista valmistettua sermisäiliötä, joiden tilavuudet vaihtelevat 87 ja 200 litran välillä. Uusi-Jaakkolan mukaan uusia säiliökokoja tuodaan markkinoille asiakkaiden esittämien toiveiden ja tarpeiden mukaan. 

”Sermisäiliöiden suosio tuntuu kasvavan alati lähinnä alustan tilanahtaudesta johtuen”, kertoo myynnistä vastaava Niina Ukkonen, jonka mukaan tilaa säästävien sermisäiliöiden osuus hydrauliöljysäiliöiden markkinoilla on nyt viidenneksen luokkaa. Suosituin vaihtoehto on edelleen perinteinen runkoon asennettava säiliötyyppi.

Vuonna 1974 perustettu Kovi Oy on toiminut säiliövalmistuksen parissa vuodesta 1990 saakka. Ensimmäiset säiliöt valmistettiin teräksestä, mutta vuosituhannen vaihteessa raaka-aineeksi vaihtui alumiini.

”Vaihtoehtoina olivat ruostumaton teräs ja alumiini, me päädyimme alumiiniin lähinnä hyvien ominaisuuksien vuoksi”, kertoo Uusi-Jaakkola, jonka mukaan alumiinirakenteisen säiliön paino on vain kolmasosa vastaavan terässäiliön painosta.

”Alumiinisäiliö on myös kerralla valmis, sillä se ei vaadi minkäänlaista pintakäsittelyä”, muistuttaa tuotannosta vastaava Marko Ukkonen esitellessään Kouvolassa sijaitsevan tehtaan konekantaa ja tuotantomenetelmiä.

Kappaleiden valmistuksessa Kovi Oy hyödyntää jonkin verran alihankintaa, joskin tarkkuutta vaativa loppukokoonpano yhdessä koeponnistuksineen ja laaduntarkastuksineen tehdään aina omissa tiloissa. Ajoneuvoteollisuuden ohella yritykselle tärkeitä asiakkaita ovat erilaisia koneita ja laitteita valmistavat yritykset niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Niina Ukkosen mukaan säiliöitä toimitetaan niin suomalaisen kaivosteollisuuden kuin japanilaisen nosturivalmistajankin tarpeisiin.

”Asiakaskunnastamme valtaosa on suomalaisia, joskin välillisen viennin osuus on verrattain suuri”, arvelee Ukkonen, jonka mukaan yrityksen tavoitteena on saavuttaa nykyistä tukevampi ote myös vientimarkkinoista.

Kovi Oy:n vahvuutena globaaleilla markkinoilla on yrityksen kompakti koko, joka mahdollistaa niin suurten sarjojen kuin asiakaslähtöisesti suunniteltujen tuotteiden valmistuksen.

”Tuotantomme perustuu kuitenkin pitkiin sarjoihin, jolloin yksittäisten tuotteiden valmistaminen on haastavaa”, summaa  Jorma Uusi-Jaakkola, jonka mukaan modulaaristen tuotteiden avulla saadaan aikaiseksi laaja ja kustannustehokas mallisto. Esimerkiksi runkoon asennettavissa säiliöissä käytetään vain kahta erilaista päätykappaletta, jolloin eri säiliökoot saadaan aikaan säiliön pituutta vaihtelemalla. 

”Nopeat toimitukset on myös koettu vahvuudeksi toiminnassamme, meillä on varastossa jatkuvasti kolmisenkymmentä erilaista säiliövaihtoehtoa”, muistuttaa Niina Ukkonen, jonka mukaan yrityksessä nojataan säiliövalmistukseen myös tulevaisuudessa.

”Haluamme keskittyä tähän kapeaan, mutta samalla tärkeään segmenttiin tarjoamalla asiakkaille heidän tarpeidensa mukaisesti räätälöityjä, teollisesti valmistettuja säiliöitä”, painottavat säiliövalmistuksen ammattilaiset Kouvolassa.

Puhtaus on tärkeä ominaisuus hydrauliikkaöljyn parissa toimittaessa. Niina Ukkosen mukaan jo yksinomaan suodattimien säännöllisellä vaihtamisella voidaan välttyä monelta yllätykseltä. ”Varastoimme suodattimia kaikkiin valikoimaamme kuuluviin säiliömalleihin”, muistuttaa Ukkonen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi