Uutiset

Kuljetuskalusto

Koulut alkavat – kiire pois liikenteestä

Koululaiset liikenteessä

Suomen lapset aloittavat koulunsa pääosin tällä viikolla. Tänä vuonna koulunsa aloittaa lähes 60 000 ekaluokkalaista. Esimerkiksi Helsingissä koulut alkavat keskiviikkona 11.8.

Kuljetusyritysten etujärjestö SKAL haluaa omalta osaltaan turvata lasten koulutien. Etenkin kuorma-auton ohjaamosta voi olla vaikea havaita pieniä jalankulkijoita, ja autoissa on edelleen niin sanottuja kuolleita kulmia. SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto toivoo ammattikuljettajilta erityistä tarkkaavaisuutta koulujen ja päiväkotien tuntumassa:

”Meidän liikenteen ammattilaisten tulee ottaa kiire pois ja tuntea vastuumme. Ammattilaiset tuntevat liikennesäännöt, mutta lapset eivät välttämättä tiedä tai muista, miten liikenteessä kuuluu toimia. Jännitys, kännykät ja kaverit voivat viedä pienten kulkijoiden huomion.

Meidän pitää saattaa lapset turvallisesti koulutielle, olivat he sitten tien poskessa odottamassa tai suojatietä ylittämässä”, Jani Ylälehto muistuttaa.

Ylälehdon oma koulutie alkoi maaseudulla. Ensimmäinen koulupäivä ja koulubussin odottaminen on jäänyt pysyvästi mieleen.

”Jännitin tien varressa, olenko oikeassa paikassa ja nousemassa oikeaan autoon. Tulihan se oikea auto sieltä ja kokenut kuljettaja loi luottavaisen olon. Siitä se lähti. Sittemmin olen saanut saattaa omia lapsia koulukyydille, ja vieläkin meillä on koululaisia perheessä.”

SKAL ja liikenneturvallisuus

SKAL haluaa huolehtia liikenneturvallisuudesta paitsi koulujen alkaessa, myös ympäri vuoden. SKAL:n jäsenyhdistykset ja kuljetusyrittäjäjäsenet järjestävät viranomaisten ja sisarjärjestöjen kanssa yhteistyössä liikenneturvallisuustapahtumia kouluissa ja päiväkodeissa. SKAL toivoo kodeilta ja kouluilta huomiota lasten liikennekasvatukselle. Esimerkiksi ns. rekkabongaus on kuljetusammattilaisille mukavaa silloin, kun rekkoja bongaavien lasten puolesta ei tarvitse tuntea huolta ja lähiseudun asukkaat eivät häiriinny.Lue seuraavaksi