Uutiset

Kuljetuskalusto

Kontit saavat kyytiä Mercedeksillä

Sammattilainen Marko Särmäharju on kuljetusalan ammattilainen toisessa polvessa. Yrittäjänä Särmäharju oli aluksi liikkeellä yhdellä kuorma-autolla. Tällä hetkellä Kuljetus Särmäharju Ky liikuttaa tavaraa viiden täysperävaunuyhdistelmän lisäksi yhdellä puoliperävaunun vetoautolla. Talossa on myös kaksi kaivukonetta. Viisi autonkuljettajaa ja yrittäjän itsensä työllistävä yritys on kasvanut tekemällä saadut työt mahdollisimman hyvin. Särmäharjun kuorma-autokaluston keulasta löytyy vain Mercedes-Benzin tähtimerkki.

”Hyvin tehty työ ruokkii lisää työtä”, aloittaa yrittäjä Marko Särmäharju. Marko Särmäharjun isä aloitti autoilun vuonna 1989. Marko tuli mukaan kuvioihin 1995. Vuonna 2000 hän tuli osakkaaksi ja muutamaa vuotta myöhemmin liikenneluvan kera kuljetustoiminnasta vastaavaksi yrittäjäksi.

”Ostin lopulta isäni pois yrityksestä, mutta tässä samassa pihapiirissä hän eläkeläisenäkin edelleen pyörii. Alkuun kuljetustoiminnassa ajosuoritealana oli maansiirto. Nyt sitä

Särmäharjun kolme MB Arocs 3558 EURO 6 -yhdistelmää ovat samanlaisia 4-akselisia tridemejä.

tehdään vain harvakseltaan. Vuonna 2000 tuli taloon ensimmäinen koukkuvaihtolavalaite. Nyt kaikki jokapäiväisessä ajossa olevat autot eli viisi kuorma-autoa on varustettu koukkuvaihtolavalaitteella. Niihin on luonnollisesti kytkettävissä varsinaiset perävaunut”, jatkaa Marko. Särmäharjun ajosuoriteala painottuu nykyään jäte- ja kierrätysmateriaalien kuljettamiseen konteilla. Yrityksen kaivukoneet palvelevat kierrätysterminaaleissa.

Kuljettajia ja kalustoa arvostaen

Marko Särmäharju antaa positiivista palautetta avainhenkilöistä täysin pyytämättä.

”Olen erityisen tyytyväinen ja ylpeä kuljettajistani. Kaikilla viidellä yhdistelmäkuljettajalla on nimikkoautonsa. Se tuo hieman ekstraa autosta huolehtimisen ja miksei varustelunkin suhteen”, toteaa Marko. Särmäharjun mukaan autojen varustelussa on panostettu erityisesti turvallisuusasioihin.

”Yö muuttuu päiväksi, kun auton parikymmentä led-valonheittäjää laitetaan pimeässä päälle. Monesti on työmaalla vierustoveri yhdistelmässään ihmetellyt autojemme valon määrää”, vahvistaa puolestaan Miki Särmäharju. Miki ja hänen veljensä Miika ovat Marko Särmäharjun poikia ja he molemmat ovat myös kuljetusliikkeen kuljettajia.

”Tämä uuden mallin Mercedes-Benz Arocs 3558 EURO 6 on ollut uudesta saakka eli noin puolitoista vuotta ajoautonani. Mittarissa on 170 000 kilometriä. Autossa on keula rautajousilla ja ilmajouset takana. Meillä on kolme tällaista neliakselista tridem-Arocsia yhdistelmäkäytössä. Ovat kyllä kaikki hyvin pelanneet. Edelliseen samanmerkkiseen autoon verrattuna PowerShift3 -vaihteisto on kehittynyt oikeaan suuntaan ja erityisesti polttoainetalous on hyvällä tasolla. Ajan lähes 90 prosenttisesti täysillä 76 tonnin kokonaismassoilla, eikä kulutus nouse yli 60 litraan sadalla kilometrillä kuin poikkeusolosuhteissa. Edellinen samanmerkkinen vei sen kympin enemmän”, kertoo Miki Särmäharju. Nuoresta iästään huolimatta Miki on ehtinyt jo kuusi vuotta lavoja kuljettaa. Tällä hetkellä vakioreitti suuntautuu Tampereen suuntaan.

Innovointia yhdessä myyjien ja rakentajien kanssa

Marko Särmäharju vahvistaa poikansa näkemyksen autoista.

”Mercedes-Benz on automerkkinä palvellut meitä todella hyvin. Ei meille muuta kuorma-automerkkiä oteta, mutta ei näemmä myöskään tarjota”, Marko jatkaa. Hieman hän

Sammattilaisen Särmäharjun kolme sukupolvea Mersun keulalla, vasemmalta Jarmo, Marko ja Miki Särmäharju.

samaan hengenvetoon ihmettelee joidenkin automerkkien myyjien passiivisuutta.

”Vehon kanssa meillä on homma pelannut kyllä niin hienosti. Aikataulut ovat pitäneet, Mersu kuorma-autona on tällä hetkellä markkinoilla olevista ihan parhaasta päästä ja ennen kaikkea henkilösuhteissa Vehon suuntaan on jatkuvuutta”, sanoo Särmäharju. Marko toteaa arvostavansa Vehon toimintaa korkealle. Samankaltaista yhteistyökykyä ja halua löytyy myös perävaunun valmistajien Jykin ja VAK:n puolelta. Marko Särmäharju innostuu kertomaan ehdotuksestaan uudessa kesän kynnyksellä käyttöön tulevasta viisiakselisesta perävaunusta. Esimerkkinä hän mainitsee varoitusvalon perävaunussa. Valo palaa punaisena, jos jokin perävaunun kuudesta vaihtolavan ilmatoimisesta lukosta on auki.

Marko Särmäharju esittelee tyytyväisenä harvinaista MB Actrosin mallisarjan 10-vuotisjuhlamallia. Samanlaisia on Suomessa vain kaksi kappaletta. Särmäharjulla puoliperävaunun vetäjänä perässä kulkee yleensä hevosia puoliperävaunussa.

”Niin, talon kuudes Mersu on oikeasti harrastusauto, vaikka siihen olen juuri koneenkuljetuslavettia hankkimassa. Talon omien koneiden siirtäminen omalla lavetilla kannattaa. Saahan sillä tarvittaessa jonkun keikankin heittää”, viittaa Marko Särmäharju takapihalla seisovaan mustaan Mercedes-Benz Actrokseen. Yleensä vuoden 2005 juhlamallin vetoauton perässä vedetään hevosten kuljetukseen varustettua puoliperävaunua. Marko Särmäharju harrastaa hevosurheilussa valjakkoajoa. Siinä lajissa on tullut menestystä Suomen mestaruuksia myöten. Päivätyössä Markon menestyslaji on yrittäjyys. Ja siinäkin hän on mestari.

Verkossa

www.vehotrucks.fi

Lue seuraavaksi