Uutiset

Kuljetuskalusto

Koeajossa uusi Iveco Eurocargo

Ivecon pääosin keskiraskaista kuorma-autoista koostuva Eurocargo uudistui viime vuonna. Syksyllä kansainvälinen autotoimittajien raati palkitsi sen Vuoden Kuorma-auto 2016 -tittelillä. Helmikuussa uudistunutta Eurocargoa päästiin koeajamaan Etelä-Ruotsissa.

Tarkkaan ottaen Iveco Eurocargon mallisto kurkottaa raskaammassa päässä myös raskaaseen luokkaan, kun rajana yleisesti pidetään 16 tonnin kokonaispainoa. Laajan Eurocargo-malliston kokonaispainot ovat 7,5 ja 19 tonnin välillä ja mukana on myös nelivetoisia versioita. Koeajoautot olivat ensimmäisiä eri Pohjoismaihin tilattuja esittelyautoja, joten ne olivat tyypillisiä täällä käytettäviä autoja ja siten kovin samanlaisia keskenään.

Uudistuneet moottorit

Eurocargon ohjaamon alle on saatavissa kaksi erilaista moottoria. Pienempi on nelisylinterinen, 4,5-litrainen Tector 5 -moottori, joka on tarjolla 160-, 190- ja 210-hevosvoimaisena vaihtoehtona. Kuusisylinterinen Tector 7 on iskutilavuudeltaan 6,7-litrainen. Siitä on olemassa neljä tehoversiota, jotka ovat teholtaan 220, 250, 280 ja 320 hevosvoimaa. Moottoreissa polttoaineensyöttö tapahtuu yhteispaineruiskutuksella ja hukkaportillinen pakokaasuahdin toimittaa välijäähdyttimen kautta palamiseen tarvittavan ilman.

Nelisylinteristen moottoreiden suurimmat vääntömomentit ovat 680—750 Nm, kuusisylinteristen 800—1100 Nm. Suurin vääntömomentti on käytössä kuutoskoneissa kierrosluvulla 1250 r/min.

Tehokkaimman neloskoneen maksimivääntömomentin alaraja on 1400 kierroksen kohdalla, kahden pienimmän jo 1100 kierroksen kohdalla. Harmi, että neloskoneisista vain tehokkain oli koeajettavana.

Päästömääräykset Ivecon moottorit täyttävät jo tutuksi käyneeseen tapaan ilman pakokaasujen takaisinkierrätystä ja aktiivista hiukkassuodattimen regenerointia. Ad-Blue -liuosta Ivecotkin sentään tarvitsevat typen oksidien hallintaan. Iveco on siirtynyt käyttämäään Eurocargoissa synteettistä moottoriöljyä, joten öljynvaihtoväliä on käyttöolosuhteista riippuen pidentää 40—80 tuhanteen kilometriin.

Vaihteistovaihtoehtoja

Eurocargoon on saatavissa useita erilaisia vaihteistoja. Tarjolla ovat kuusi- ja yhdeksänvaihteiset käsikäyttöiset sekä kuusi- ja kaksitoistavaihteiset automatisoidut vaihteistot. Myös viisivaihteinen automaatti momentinmuuntimella on valittavissa. Aivan kaikki alustan, moottorin ja vaihteiston yhdistelmät eivät ole mahdollisia, mutta joka tapauksessa mahdollisuuksia on kattavasti.

Automatisoiduista vaihteistoista kuusivaihteinen perustuu vastaavaan käsivalintaiseen, vain vaihteensiirto on automatisoitu. Kaksitoistavaihteinen sen sijaan on alun perinkin automatisoiduksi suunniteltu, synkronoimaton vaihteisto. Siinä on myös Ecoroll-toiminto, joka mahdollistaa vapaarullauksen alamäessä.

Toiminnallisuutta ohjaamoon

Ohjaamovaihtoehtoja Eurocargoon on neljä: Päiväohjaamo, matala makuuohjaamo, korkea makuuohjaamo ja miehistöohjaamo. Alustavaihtoehdon mukaisesti portaikossa on joko yksi tai kaksi askelmaa. Myös etupuskurin malli vaihtelee askelmäärän mukaan. Ulkoisesti ilme on muuttunut noudattamaan Daily-mallin viitoittamaa linjaa. Uudessa ulkonäössä on aikaisempaa enemmän särmikkyyttä ja raikkautta.

Sisätiloissa materiaalit ovat hieman muuttuneet niin seinä- ja kattopaneeleissa kuin verhoissa ja istuimissakin. Koeautojen varustuksena ollutta kuljettajan mukavuusistuinta voi suositella lämpimästi. Ohjauspyörä on uusi ja kojetaulun keskiosaa on hieman muokattu. Kojetaulun päällä on nyt asennusvalmius käyttäjän omille pääteleitteille tai monitoreille. Niiden virransyöttöä varten on kaksi USB-liitäntää.

Kaksipaikkaisen Eurocargon ohjaamoon saa istuinten väliin 20 litran vetoisen säilytystilan, jossa on lisää USB-virtapistokkeita, lukuvalo ja erinäisiä pieniä säilytyslokeroita. Tilan kansi avautuu pöytätasoksi, mikä Vaikutti varsin pätevältä varusteelta.

Tienpäällä vaivaton

Useimmille Ivecoille tunnusomaista on hyvä ajettavuus. Tässä suhteessa uusi Eurocargo ei tee poikkeusta. Skånen ja Hallandin seudun teillä ajetulle koeajolle leimaa-antavaa oli vaivattomuus. Kaikissa ajettavana olleissa autoissa oli kuusivaihteinen automatisoitu vaihteisto ja yhtä autoa lukuun ottamatta 250-hevosvoimainen Tector 7 -moottori. Kaikkein pienimmässä autossa moottori oli 210-hevosvoimainen Tector 5.

Moottorin hyvät vääntöominaisuudet sallivat sen, että normaalissa ajossa moottori kävi miellyttävän alhaisilla kierroksilla. Sillä on myönteinen vaikutus melutasoon, jonka hallinta on haasteellista autoissa, joissa on lyhyt, matalalle sijoitettu ohjaamo ja suhteellisen suuret lasipinnat.

Maantiellä vaihteiston toiminta yllätti positiivisesti, samoin moottoreiden voimavarat. Kevyellä kaasun käytöllä vaihteisto ei vaihtanut pienemmälle ennen kuin kierrokset laskivat alle 1000 r/min. Koeajoautoista painavimmat olisivat ehkä olleet paremmin edukseen automatisoidun kaksitoistavaihteisen vaihteiston kanssa.

Taajamassa tarkkana

Koeajoautoissa olleen kuusivaihteisen vaihteiston kompastuskiveksi osoittautui vekslaustilanne eli auton liikuttelu edestakaisin. Siinä tilanteessa vaihteisto ei pysynyt mukana toivotulla tavalla. Jakeluajossa vekslaamisen tarve on toistuvaa ja kuljettajan kannalta on turhauttavaa, jos jokaisen suunnanvaihdon yhteydessä pitää odottaa vaihteen kytkeytymistä. Aika ei ole kellossa pitkä, mutta poikittain kadulla muun liikenteen tukkona olevan auton ohjaamossa se tuntuu iäisyydeltä.

Taajamaan tultaessa huomaa, että ohjauspyörän säätömahdollisuudet eivät oikein vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Käännöksissä kuljettaja joutuu nojautumaan eteenpäin pyörittääkseen rattia sujuvasti. Lisäksi säädön lukitus kiristävällä vivulla ei ole oikea ratkaisu autossa, johon noustaan useita kertoja työvuoron aikana.

Iveco Eurocargon peilivarustus on jämäkkä ja näkyvyys taaksepäin on kiitettävä. Aina haasteellinen näkyvyys oikealle etuviistoon on tyydyttävä. Koska jokainen peili on omassa kotelossaan, jää niiden väliin rakosia, joista on mahdollisuus nähdä vilaus muutoin peilien katveeseen jäävästä kohteesta. Maltillisemmat peilikotelot olisivat silti paikallaan. Oven alareunan pikkuikkuna parantaa erityisesti auton vieressä liikkuvien kohteitten havaitsemista.

Hyväsydäminen

Uuden Iveco Eurocargon parasta antia tarjoaa moottoriteknologia. Kummankin moottorivaihtoehdon käyttöominaisuudet ovat miellyttävät. Päästövaatimukset Iveco on kyennyt täyttämään yksinkertaisella ja siten oletettavasti varmatoimisella tekniikalla. Pienestä kompastelusta huolimatta vaihteisto ja sen yhteispeli moottorin kanssa jättivät positiivisen kuvan. Ajo-ominaisuudet ovat mainiot ja ohjaamokin vastaa tämän päivän haasteisiin lukuun ottamatta ohjauspyörän säädön toteutusta.

Lue seuraavaksi