Uutiset

Kuljetuskalusto

Kevät on kisailun aikaa

Ari Perttilä

Toimituspäällikkö, kuljetusala
Konepörssi / Ammattiautot

Yksi perinteisimmistä on Puunkuormaajamestarikiertue, joka polkaistiin käyntiin huhtikuun puolivälissä nyt jo 30. kerran. Läpi Suomen kiertävää ja mitä ilmeisimmin myös tällä kertaa suuren suosion saavaa kilpailua on viilattu kevyellä kädellä, mikä näkyy muun muassa uudistuneena kilpailureittinä. Varsinaiseen kilpailutehtävään, eli puukuorman purkuun ja lastaukseen sen sijaan ei ole kajottu. Tänäkin vuonna voittajaksi selviytyy se kaikkein nopein ja tarkin nosturinkäyttäjä, joka selviää suuren yleisön silmien alla Helsingissä kesäkuussa järjestettävän Logistiikka-Kuljetus -näyttelyn aikaan.

Perinteisiin kilpailuihin voidaan lukea myös Scanian nuorten kuljettajien kilpailu, joka on saavuttanut ennätyksellisen suosion niin meillä Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Södertäljessä pian järjestettävässa finaalissa toisistaan mittaa ottavat eri maiden parhaat nuoret kuljettajat. Kilpailuorganisaatiolta saatujen tietojen mukaan Suomessa alkukilpailuun osallistui 766 nuorta kilpailijaa ja euroopanlaajuisesti kisaajia kerrottiin olevan yli 100 000, joten jokainen finaaliin osallistuva nuori on varmasti paikkansa ansainnut. Suomalaisväriä finaaliin tuo Jukka Haanpää, joka saanee tuekseen jälleen näkyvän ja kuuluvan kannustusjoukon.

Uusien kilpailujen joukkoon kuuluu vastikään ratkennut Hiab World Crane Championship, jossa Suomea edusti Jukka Suttinen. Kilpailun pääpalkinto lipsahti harmittavasti sivuun, joskin niin tuomaristolle kuin yleisöllekin tuli selväksi, että osataan meillä Suomessa ajaa nopeasti ja tarkasti myös nosturia.

Eikä tässä vielä kaikki; Nosturikisan voittajan vielä suihkutellessa kuohujuomaa, kantautui kentälle tieto uudesta kisasta. Loppuvuoden aikana on määrä etsiä maailmasta myös se kaikkein nohevin ajoneuvotrukin käyttäjä.

Kuljetusalalla vallitsee juuri nyt tiukka ja kireä kilpailutilanne, mikä ei onneksemme näy näissä osittain viihteellisissä, joskin kuljettajien työhön läheisesti liittyvissä tapahtumissa. Kisapaikalla on yleisesti ottaen nähtävissä koko suomalaisen kuljetusalan kirjo, eivätkä kannustamiset rajoitu yksinomaan oman talon väkeen. Kuljetustarjouksen laadinnan yhteydessä kilpailijoiksi laskettavat yrittäjät kuljettajineen muuttuvat kisapaikoilla samalla alalla toimiviksi kollegoiksi, jotka kahvikuppi kädessä hymyssä suin arvostelevat toistensa suorituksia.

Lue seuraavaksi