Uutiset

Kuljetuskalusto

Kävisikö purku- tai vaihto-osa?

Keuruuseen yhdistyneellä Haapamäellä on kauaskantoiset juuret purkuosatoiminnassa. Sisu-Auto Huoltopalvelut nimittäin aloitti Haapamäen toimipisteessä jo vuosituhannen vaihteessa määrätietoisen ja varsin ennakkoluulottoman, merkkiorganisaation oman purkuosatoiminnan.

– Asiakaskunta on kiitellyt purkuosatoimintaa ja paljolti tästä johtuen päätimme ulottaa toiminnan myös Mercedes-Benz-purkuosiin, kertoo aluejohtaja Rami Keinänen toiminnan taustoista.

Haapamäellä on purettu omista vaihtoautovarastoista tai vakuutusyhtiöiden kautta tullutta Mercedes-kalustoa viime elokuusta lähtien. Toiminta kattaa koko Mercedes-hyötyajoneuvopuolen keveästä Vitosta aina raskaaseen Actrokseen.

– Toki jatkamme edelleen myös hyvässä vedossa olevaa Sisu-purkuosatoimintaa.

Aluejohtajan mukaan Sisu-osia kysytään jatkuvasti myös vanhempaan kalustoon, jonka käyttäjät saattavat löytää tämän toimipisteen kätköistä myös käyttämättömiä osia.

– Vanhentuneet, toimipisteiden hyllyyn jääneet osat lähetetään keskitetysti tänne, valaisee Keinänen.

Valtaosa purkuosista toimitetaan tällä hetkellä suoraan omien korjaamoiden tarpeisiin, joskin ulosmyytävien nimikkeiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Ulosmyynnin osuus on lisääntynyt purkuosatietoisuuden lisääntyessä asiakaskunnan parissa. Hankintakanavan oikaisemiseksi on toimintaa varten luotu myös oma verkkokauppa.

– Verkkokaupasta voi etsiä osia joko varaosanumeron tai autotyypin mukaan, joskin valtaosa kaupoista tehdään edelleen puhelimitse asiakaspalvelumme kautta, kertoo Haapamäen toimipisteessä purkuosatoiminnasta vastaava Teuvo Hirvelä.

Huollon merkitys korostuu

Tämänhetkinen taloustilanne on paljolti purkuosatoimintaa suosiva. Vaihtoautorivistöissä on verrattain runsaasti soveliasta kalustoa ja toisaalta asiakaskunnassakin ollaan aikaisempaa kustannustietoisempia. Keinäsen mukaan toimintaa on tarkoitus kehittää ja kasvattaa tulevaisuudessa merkittävästi ja toiminta onkin herättänyt positiivista kiinnostusta myös päämiehen luona Saksassa.

– Missään muualla maailmassa ei tiettävästi ole Mercedeksen maahantuojan tai tehtaan organisoimaa purkuosatoimintaa, tuumaa Keinänen maltillisesti, joskin äänessä on havaittavissa ripaus ylpeyttäkin.

Hirvelän mukaan menekkituotteiksi ovat osoittautuneet varsinkin ohjaamon peltiosat sekä voimalinjan komponentit. Ehjät ohjaamokokonaisuudet ovat myös löytäneet uuden elämän kolarikorjausten myötä. Heikoimmin uuden käyttäjän sen sijaan ovat löytäneet autojen päällirakenteet, joita tuntuu tällä hetkellä olevan tarjolla kysyntää enemmän.

– Mielestäni yksi purkutoiminnan olennainen osa on huoltohistoria, jonka selvittäminen lisää kaupankäynnin turvallisuutta. Ajoneuvoon tehdyt huollot ja korjaukset vaikuttavat luonnollisesti komponenttien hinnoitteluun, muistuttaa Keinänen, jonka mukaan toimipisteessä tehdään mahdollisuuksien mukaan myös tehdaskunnostuksia, jonka jälkeen osille myönnetään normaalisti kuuden kuukauden takuu.

Järjestelmällisyys kuvaa toimintaa purkuhallissa. Komponentit irrotetaan autosta ammattitaitoisesti, mikä lisää esimerkiksi sähkövarusteiden käytettävyyttä.

– Sivuleikkureilla ei näitä autoja pureta. Jokainen kokonaisuus irrotetaan autosta ehjänä, jotta sen hyödyntäminen olisi mahdollista, painottaa autojen purkamisesta vastaava Mika Pessinen.

Irrotuksen jälkeen jokainen kokonaisuus numeroidaan, tallennetaan varasto-ohjelmalle ja siirretään järjestelmälliseen varastoon odottamaan uutta käyttäjää.

Haapamäen toimipaikka ei kuitenkaan elä vain purkamotoiminnalla ja osien myynnillä, vaikka tämän sektorin merkitys jatkuvasti kasvaakin. Toimipisteen yhdeksän asentajaa huolehtivat Vehon edustamien merkkien kunnossapidosta varsin laajalla alueella Keski-Suomessa. Kevättalvella Jyväskylään avattava uusi Veho Hyötyajoneuvojen palvelukeskus tulee osaltaan kaventamaan toimialuetta idän suuntaan, joskin purkuosatoiminta tuo Haapamäelle tarvittavaa lisätyöllisyyttä.

Huoltojen ja korjausten ohella Haapamäellä tehdään myös päällirakenteiden asennuksia ja erilaisia muutostöitä, kuten akselivälimuutoksia ja lisäakseliasennuksia.

Ammattitaitoinen keskisuomalainen asentajajoukkio on saanut lisää työllisyyttä muun muassa Veho Hyötyajoneuvojen markkinoiman ja Haapamäen toimipisteessä asennettavan Laser-lavan erinomaisen myynnin käynnistymisen johdosta. Haapamäen toimipiste sai vuodenvaihteessa myös uuden nokkamiehen, Antti Langinkosken, joka purkuosatoiminnan ja Haapamäen toimipisteen ohella vastaa Veho Hyötyajoneuvojen vaihtoautomyynnin prosesseista sekä RENT toiminnan kehittämisestä koko Suomessa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi