Uutiset

Kuljetuskalusto

Kaupunkiautoilua – Scania

Scania järjesti toukokuun alussa kotikentällään Södertäljessä, Tukholman eteläpuolella, kaupunkiautoiluteemaisen tapahtuman. Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat väistämättömiä, joten ne on huomioitava myös kuljetusratkaisuja suunniteltaessa. Tilaisuudessa esiteltiin Uuden Urbaanin Sukupolven Scania-ajoneuvoja. Näitä uutuuksia päästiin myös koeajamaan, jos ei nyt suurkaupungin kaduilla, niin ainakin Södertäljen reilun 70 000 asukkaan taajamassa.

Scania esitteli Uuden Urbaanin Sukupolven Scania-ajoneuvoja ja niihin liittyviä ratkaisuja. Kaupunkiolosuhteissa paljon operoivia kuorma-autoja ovat muun muassa jakelu-, palo- ja jäteautot. Näihin Scania tarjoaa nyt uusia ominaisuuksia.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Scania on lanseerannut Euroopassa uusia tuotteita vaiheittain. 2016 esiin talutettiin uudet kaukoliikenteen ajoneuvot. Viime vuonna painopiste oli maansiirron ja rakentamisen sovelluksissa. Tänä vuonna vuorossa ovat julkistamisrupeaman tältä osin päättävä, urbaaneissa ympäristöissä operoivat ajoneuvot. Alati kaupungistuva maailma asettaa uusia haasteita kuljetusalalle ja muille taajama-alueilla toimiville, kuorma-autoja käyttäville toimijoille. Kestävän kehityksen nimissä vaihtoehtoiset polttoaineet, sähkökäytön ohella, ovat tärkeässä osassa, kuten myös vilkkaissa kaupunkioloissa työskentelevien autojen käytettävyys sekä turvallisuus.
Euroopan julkistusten ohella Scania suuntaa nyt entistä vahvemmin Euroopan ulkopuolisille markkinoille. Painopiste on Latinalaisessa Amerikassa, Venäjällä ja monissa Aasian maissa.
Scania esitteli keväällä urbaani-teeman puitteissa joukon uusia ratkaisuja raskaan kaluston käyttöön niin jakelu-, jätteenkäsittely-, palo- & pelastus- ja nosturisovelluksiin.
Konkreettisinta uutta olivat tilaisuudessa nähdyt matalalla sisäänkäynnillä varustettu L-ohjaamo sekä lähinnä pelastusajoneuvokäyttöön tarkoitettu miehistöohjaamo (CrewCab), vaihtoehtoista polttoainetta hyödyntävät moottorit (kolme kaasukäyttöistä mallia) sekä uusi 7-litraisten dieselmoottorien mallisto. Muilta osin valmistaja panostaa vahvasti autojen etäseurantaan ja niihin liittyvien liitäntätekniikoiden kehittämiseen. Tällä vuosikymmenellä alkaneeseen kaluston seuranta-/valvontajärjestelmään on tänä päivänä liitettynä jo yli 300 000 Scania-ajoneuvoa. Järjestelmä auttaa ympäri maailmaa liikkuvan kaluston huoltoseurannassa ja huoltojen ennakoinneissa sekä kuluvien osien tarkkailussa ja jopa suurten vaurioiden ehkäisyssä.
Scania Fleet Management -nimellä kutsuttu ohjelmisto kerää dataa autoista ja välittää sen verkon kautta tietokoneella tarkasteltavaksi raportiksi. Järjestelmä kerää tietoa myös kuljettajan ajokäyttäytymisestä. Näin ajotapoja voidaan kehottaa muuttamaan muun muassa polttoaineenkulutuksen, turvallisuuden tai epäkäytännöllisten tapojen vähentämisen nimissä. Fleet Management tietää myös reaaliajassa, missä yksittäinen auto kulloinkin liikkuu. Päällimmäisenä ajatuksena tällä seurantajärjestelmällä on minimoida auton huolloista tai korjauksista aiheutuvia seisokkeja.

Uusi L-sarjan ohjaamo tarjoaa helpon sisäänkäynnin. Ohjaamon lattia laskeutuu automaattisesti seisontajarrun kytkennän jälkeen noin 80 sentin korkeudelle. Ohjaamo voidaan varustaa yhdellä tai kahdella astinlaudalla, joiden leveys on lähes 80 senttiä johtuen ohjaamon sijainnista reilusti etuakselin etupuolella.

Niiaava L-sarjan kuorma-auto
Kaupunkialueilla operoidessaan kuljettaja joutuu työpäivän aikana yleensä poistumaan ja nousemaan autoon kymmeniä kertoja. Tällainen kiipeily hidastaa aina työn etenemistä sekä muodostaa turvallisuusriskin. Tilastot osoittavat, että eniten onnettomuuksia sattuu juuri autoon tai työkoneeseen noustessa tai sieltä poistuttaessa. Scania on nyt ratkaissut tämän korkeusongelman esittelemällä uuden L-sarjan ohjaamomalliston. Perustana on Scanian muista ohjaamomalleista tuttu konsepti. L-ohjaamo on asennettu muutamia kymmeniä senttejä edemmäs etuakseliin nähden, jolloin lattiapintaa on saatu alemmas. Valmistaja ilmoittaa lattiapinnan korkeudeksi noin 95 senttiä (rengasvalinnasta riippuen). Sisäänkäyntiä vielä helpottaakseen auto niiaa automaattisesti, kun seisontajarru kytketään päälle. Ilmajousituksen ansiosta lattiapinta laskeutuu noin 80 senttiin. Näin kulku on lähes henkilöautomaisen helppoa. Auto nousee takaisin ajokorkeuteen, kun käsijarru

L- ja P-sarjan ohjaamoihin on nyt saatavana turvallisuutta edistävä pikkuikkuna kanssamatkustajan puoleisen oven alaosaan. Näkyvyys oikealle alas paranee oleellisesti. Kuvan kolmipyörästä ei olisi ilman ikkunaa mitään tietoa, saatikka sen päällä istuvasta pikkulapsesta.

kytketään pois päältä. Lattian korkeutta voidaan säätää myös manuaalisesti. Autolla voidaan ajaa hiljaisella nopeudella (max. 30 km/h), kun jousitus on laskettuna alas. Se on kätevä ominaisuus esimerkiksi silloin, kun jäteautolla ajetaan pihasta pihaan. Ajoneuvoon kulku nopeutuu näin, eikä kuljettajakaan rasitu jatkuvasta kiipeilystä. Ominaisuus on sama molemmin puolin autoa.
Reilusti etuakselin etupuolella sijaitseva ohjaamo mahdollistaa myös erittäin leveän astinlaudan, lähes 80 senttiä. L-mallin ohjaamo on saatavana yhdellä tai kahdella astinlaudalla. L-ohjaamo on aina kahden metrin pituinen, mutta korkeuksia on tarjolla kolme; matala, normaali ja korkea. Taajama-ajon turvallisuutta parantamaan on kartanlukijan oven alaosaan tehty pieni ikkuna, joka lisää näkyvyyttä oikealle alaviistoon. Samainen lisäikkuna on saatavana myös Scanian P-sarjan ohjaamoihin.
L-mallin ohjaamolla varustetuissa L-sarjan autoissa käytetään päivitettyä yhdeksän litran dieselmoottoria, kolmena eri tehoversiona. Moottorivaihtoehdot täydentyvät tänä vuonna vielä kahdella yhdeksän litran kaasumallilla (CNG & LNG). Vaihteistona on joko Scanian Opticruise tai Allisonin automaattivaihteisto.

Tyypillisiä taajama-autoja ovat palo- ja pelastusajoneuvot. Scania esitteli uuden, jopa yhdeksän hengen kuljetukseen soveltuvan miehistöohjaamon (CrewCab). Se on törmäystestattu ja rakenne noudattelee Scanian moduulista rakennetta. Tilaisuudessa pääsi testaamaan autoon nousua täysissä palomiehen varustuksissa, hikistä touhua oli. Miehistöohjaamo on saatavana kaikkiin 9- ja 13-litran moottorilla varustettuihin autoihin.

Uusia ja päivitettyjä moottoreita esiteltiin melkoinen liuta. Scanian moottoreiden tarjoama tehohaarukka on nyt 220–730 hevosvoimaa. Polttoainevaihtoehtoja on monia.

Kestävää kehitystä moottoreissa
Scanialla panostetaan vahvasti vaihtoehtoisten polttoaineiden hyödyntämiseen. Osoituksena siitä esiteltiin nyt uusi 13-litrainen kaasumalli (410 hv/2 000 Nm) kaukoliikennekäyttöön (CNG & LNG), päivitetty 9-litrainen kaasumalli (280 hv/1 350 Nm tai 340 hv/1 600 Nm) sekä kokonaan uusi 13-litrainen bioetanolimalli (410 hv/2 150 Nm). Sähköistyksen puolella on käynnissä useita projekteja, lähinnä bussien akkukäyttöön ja hybrideihin liittyen. Vähäpäästöisyyden huumassa ei dieseliä ole kuitenkaan vielä kuopattu Scaniallakaan. 9-litrainen dieselmallisto on päivitetty kokonaan uuden 7-litraisen malliston vanavedessä. Moottorin hengitystä on parannettu palotilaa muotoilemalla ja ruiskutusjärjestelmä (XPI) on uudistunut. Käyntilämpötilaa on nostettu öljynjäähdyttimen termostaatin avulla. Polttoainesäästöä on luvassa 4–7 prosenttia. Tehoversiot ovat 280, 320 ja 360 hevosvoimaa vääntömomenteilla 1 400, 1 600 ja 1 700 newtonmetriä. Uudistuneen 9-litraisen dieselin saa uudella L-sarjan ohjaamolla varustettuihin autoihin sekä P-, G- ja R-sarjan autoihin.
Kokonaan uusi 7-litrainen malli on kehitetty yhteistyössä Cumminsin kanssa. Moottori on Scanian pienin pitkään aikaan. Sylinteritilavuuden lisäksi pienuus ilmenee kompakteina mittoina ja reilusti alentuneena painona verrattuna valmistajan vastaavan tehoisiin muihin malleihin. Pienet ulkomitat näkyvät P-ohjaamon autoissa erittäin matalana keskitunnelina, joka helpottaa ohjaamon sisällä liikkumista. Painonpudotus puolestaan parantaa hyötykuormaa. Tehoversioita on kolme; 220 hv/1 000 Nm, 250 hv/1 100 Nm ja 280 hv/1 200 Nm. Vaihteistona on Scanian Opticruise tai manuaalivaihteisto. 7-litrainen moottori on suunniteltu kaupunkisovelluksiin maksimissaan 26 tonnin autoihin.
Scanialla on nyt uuden 7-litraisen malliston myötä neljä Euro 6 -normit täyttävää moottoriperhettä (7-, 9-, 13- ja 16-litraiset). Tehohaarukka on 220–730 hevosvoimaa ja valmius useille eri polttoaineille on olemassa.

 

Lue seuraavaksi