Uutiset

Kuljetuskalusto

Kaukokiito investoi kahdeksaan täyssähköiseen kuorma-autoon

Scania 25P Kaukokiito

Suomen suurin yksityinen logistiikkaketju Kaukokiito jatkaa investointejaan kasvavaan sähköautokantaan. Se on askel kohti vastuullisuustavoitetta kuljettaa lähetykset tulevaisuudessa hiilineutraalisti.

Kaukokiidon kunnianhimoinen tavoite on kuljettaa toimitukset hiilineutraalisti vuoteen 2030 mennessä, viisi vuotta ennen Suomen kansallista tavoitetta. Yritys kulkee tätä kohti askel kerrallaan ja konkreettisin teoin – tähän mennessä on mm. panostettu kaluston parempaan hyötysuhteeseen ja taloudelliseen ajotapaan sekä siirrytty digitaaliseen toimitusketjuun ensimmäisenä Suomessa toimivana rahdinkuljettajana vuoden 2020 alussa. Maaliskuussa 2023 lanseerattu Kaukokiito BIO -palvelu mahdollistaa lähetysten toimituksen uusiutuvalla dieselillä, joka vähentää jopa 90 prosenttia kuljetusten hiilijalanjälkeä. Lisäksi yritys käyttää uusiutuvia energiamuotoja toimipaikoissaan.

Viimeisimpänä matkaa kohti hiilineutraaliutta vauhdittaa investointi kahdeksaan uuteen täyssähköiseen kuorma-autoon. Investointi on suurusluokaltaan merkittävä: vertailun vuoksi vuonna 2022 koko Suomessa rekisteröitiin 15 sähkökuorma-autoa (lähde Traficom).

Päästötöntä liikennöintiä

Sähkökuorma-auto on ympäristöystävällisin valinta, kun huomioidaan ajoneuvon koko elinkaari. Kalustolla liikennöinti ei aiheuta lainkaan päästöjä – autot ladataan latauspisteissä, jotka käyttävät energiana uusiutuvaa sähköä, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa. Lisäksi niiden melukuorma on pieni, ja siksi ne soveltuvat hyvin kaupunkikeskusta-ajoon.

”Toimimme alalla, joka tuottaa päästöjä, ja otamme vastuullisuustyön tosissamme. Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat osa vastuullisuusmatkaamme; haluamme kasvattaa jo olemassa olevaa sähköautokantaamme ja kerryttää ennakkoluulottomasti lisää käyttökokemuksia teknologiasta”, kertoo Kaukokiidon toimitusjohtaja Petri Angervuori.

Ensimmäiset uudet sähkökuorma-autot aloittavat liikennöinnin Tampereella, Oulussa, Turussa ja Mikkelissä kesän aikana. Loput saapuvat maahan arvioidun aikataulun mukaisesti loppuvuoden aikana ja aloittavat ajot pääkaupunkiseudun, Porin ja Hämeenlinnan alueilla. Investoinnin myötä valtakunnallisessa Kaukokiito-liikenteessä ajaa kaikkiaan 18 sähköajoneuvoa, joista 11 kuorma- ja 7 pakettiautoja. Lisäksi biokaasulla ajavia autoja on 11.

Scania 25P Kaukokiito

Tampereelle ensimmäinen täyssähköinen Scania

Kaukokiito Oy:n Tampereen alueen jakeluliikenteeseen otettiin käyttöön ensimmäinen täyssähköinen Scania 25P jakeluauto. Uusi Scania tulee toimimaan noin 200 kilometrin toimintamatkan ansiosta pääosin kaupungin lähialueilla.

Oikeasti ympäristöystävällisyys edellä

JOI-vuokraus Oy on toiminut Kaukokiito Oy:n alihankkijana Tampereen alueella vuodesta 2021 alkaen. Yrityksen toimitusjohtaja Outi Ihalainen on uudesta hankinnasta innostunut ja perustelee sähköiseen ajoneuvoon siirtymistä puhtaasti ympäristösyillä.

”Haluamme kehittää yritystämme tulevaisuudessa puhtaampaan liikennöintiin. Ensimmäisen täyssähköisen ajoneuvon hankinta on meille iso askel, mutta ensimmäinen askel yrityksemme vihreämmällä kehityspolulla”, kertoo toimitusjohtaja Outi Ihalainen.

Sähköistyminen etenee Kaukokiidolla

Suomen Kaukokiito Oy.n Tampereen tuotantopäällikkö Mika Iso-Järvenpää pitää uuden ajoneuvon käyttöönottoa merkittävänä askeleena edistämään Kaukokiidon hiilineutraalisuustavoitetta.

”Hiilineutraaliustavoitteemme edellyttää meiltä tiukkoja kriteerejä kalustohankinnoille. Sähköautokantamme kasvaa jatkuvasti; on hienoa saada uusi sähköinen Scania Tampereen liikenteeseen”.

Kaukokiito investoi voimakkaasti puhtaampaan liikennöintiin ja sähköajoneuvojen myötä tämä vaatii myös latausratkaisuiden hankkimista.

”Tampereella meillä on jo käytössä yksi pienempi sähkökuorma-auto ja sähköpakettiautoja. Huolellisen reittisuunnittelun avulla sähköautot tarvitsevat vain yönylilatausta. Pidempien reittien sähköistämisessä vaadittaisiin mukaan myös julkista latausverkostoa ja sitä ei vielä ole tarjolla”, kertoo Mika Iso-Järvenpää.

Kaukokiidon hiilineutraalisuustavoite on kunnianhimoinen

Suomen Kaukokiito Oy:n tuotanto- ja asiakaspalvelujohtaja Henri Koort pitää sähköisen Scanian tuloa tärkeänä askeleena kohti tavoitteita.

”Tavoitteemme on kuljettaa kaikki toimitukset hiilineutraalisti vuoteen 2030 mennessä; viisi vuotta ennen Suomen kansallista tavoitetta. Tämä tavoite on tiukka, mutta olemme sitoutuneet tekemään kaiken tehtävissä olevan tähän pääsemiseksi. Investointi alati kasvavaan sähköautokantaamme on tästä konkreettinen esimerkki”, Henri kertoo.

Henri Koortin mukaan pidempien reittien ja rukolinjojen sähköistäminen on vielä haasteellista. Siksi Kaukokiidolla on panostettu myös muihin ympäristöystävällisiin kuljetusratkaisuihin ja kiinteistötoimiin.

”Olemme tehneet paljon muutakin: esimerkiksi tänä keväänä lanseerattu Kaukokiito BIO -palvelumme kuljettaa lähetykset uusiutuvalla dieselillä. Lisäksi HCT-yhdistelmäajoneuvomme vähentävät toimitustemme päästöjä paremman hyötysuhteen avulla. Merkittävää on myös terminaaliemme ympäristöystävällisyys. Isossa osassa niistä käytetään hyväksi maalämpöä ja aurinkovoimaa, ja niiden osuus vain kasvaa jatkossa”.

Scania 25P Kaukokiito

Uusi sähköinen Scania näkyy Tampereen liikenteessä

JOI-Vuokrauksen uusi Scania 25P tuo upeasti esille Kaukokiidon ympäristötavoitteita. Kaukokiidon hiljattain uudistettu brändi-ilme ja yrityksen ympäristötavoitteet näkyvät selkeästi uuden sähkökuorma-auton ulkoasussa. Henrin ja Mikan mielestä ulkoasu näyttää hyvältä.

”Hienoa, että uudet ympäristöystävällisemmät arvot näkyvät Tampereen katukuvassa. Se osoittaa, että haluamme tosissamme vähentää liikennöinnistä aiheutuvia päästöjä ja se parantaa kaikkien kaupunkilaisten ympäristöä.”Lue seuraavaksi