Uutiset

Kuljetuskalusto

K-Rauta Oulunkylässä ajetaan omalla

Helsingin Oulunkylässä ja Espoon Suomenojalla K-Rauta -kauppiaana toimivalla Petri Lappalaisella on takanaan parin vuosikymmenen kokemus rautakaupasta ja siihen liittyvistä logistisista toiminnoista. Toimintojen tiivis tehostaminen yhdessä ulkoistamisen kanssa ovat tuttuja termejä myös 2000-luvun rautakauppamaailmassa.

”Olemme kokeilleet omien autojen sijaan myös ulkopuolisia sopimuskuljettajia, mutta toimitusvarmuuden ja palvelutason varmistamisen nimissä on jakelutoiminta kohta kymmenen vuoden ajan hoidettu oman kaluston turvin”, toteaa kauppias Lappalainen.

Kahden pääkaupunkiseudulla toimivan K-Raudan asiakaskuntaan kuuluu niin omakotirakentajia kuin päätoimisesti rakentamisen parissa toimivia rakennusliikkeitäkin. Kuljetuspalveluiden käyttäjäkunta koostuu kuitenkin enimmäkseen rakennusliikkeistä, jotka odottavat ja osaavat vaativat täsmällisesti kellotettuja tavaratoimituksia.

”Yritysmyynti on meille määrällisesti kaikkein tärkein sektori, joka myös kasvaa jatkuvasti. Omakotirakentajat päätyvät entistä useammin ”avaimet käteen” –paketteihin, joiden materiaalivirrat hoituvat paljolti talotehtaan kautta”, valottaa Oulunkylän toimipisteen varastopäällikkö Toni Turunen, joka vastaa myös ajojärjestelystä.

Oma ajojärjestely yhdessä oman kaluston kanssa tuo nopeutta ja joustavuutta tavaratoimituksiin. Turusen mukaan ajojärjestelyä tehdään hyvin nopeajänteisellä tahdilla, mikä on seurausta paljolti nykyisten tonttien ahtaudesta.

”Varsinkin pääkaupunkiseudulla tontit ovat pieniä, jolloin tavaran varastointi on vaikeaa, välillä mahdotontakin. Tavaroita tilataan työmaalle entistä useammin ja aikaisempaa pienemmissä erissä”, valottaa Turunen rautakaupan logistiikan sielunelämää.

Työhön tehty

Pääkaupunkiseudun rakennusmateriaalien jakeluun saatiin uutta ja tuoretta voimaa viime keväänä, kun K-Raudan kuljettaja Juhani Sunikka siirsi piirturikortin uuden ajokin ohjaamoon. Alustaksi Lappalainen valitsi ohjaavalla taka-akselilla varustetun MAN TGS 26.360:n, joka sai ylleen H&L Autovarustelukeskuksen valmistaman, pitkän tavaran kuljetustelineellä varustetun rahtilavan. Työmaatoimitusten kannalta merkittävimpään asemaan nousee kuitenkin ohjaamon taakse asennettu Hiab XS244 HiDuo-kappaletavaranosturi, jonka koukku ulottuu aina 15 metriin saakka.

”Perinteiseen rautakauppa-autoon verrattuna nosturi on suuri, mutta toisaalta juuri koon ansiosta voimme tarjota asiakkaillemme toimituksen heidän haluamaan paikkaan, vaikkapa rakennuksen katolle”, perustelee Lappalainen kooltaan suuren nosturin hankintaa.

Muutaman kuukauden käyttökokemusten perusteella niin Lappalainen kuin autoa vakituiseen ajava Juhani Sunikkakin ovat tyytyväisiä uuteen työkaluun.

”Tämä on meille ensimmäinen Hiab, jota halusimme kokeilla paljolti merkin nauttiman vankan maineen vuoksi”, kertoo Lappalainen heille uudesta merkistä. Samalla Lappalainen muistuttaa myös myyjän vaikutuksesta syntyneeseen kauppaan.

”Jokelan Matti on mukava mies, jonka kanssa on helppo tehdä kauppaa”, vakuuttaa Lappalainen kaupan taustoista. Hinnan ja toimitusnopeuden ohella hankintapäätökseen vaikutti myös Hiabin huoltoverkosto, josta jakelureittien varrelle sijoittuvasta Porvoon toimipisteestä on saatu varsin myönteisiä kokemuksia.

”Mielestäni palvelu Porvoon toimipisteessä on ollut asiallista ja asiantuntevaa”, vakuuttaa Sunikka suunnatessaan jälleen kohti uusia työmaita.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi