Uutiset

Kuljetuskalusto

Jousitukku asiakkaan asialla

Jousiala on saanut uudelleen toiminta-ajatukseltaan fiksatun, mutta vankkaan alan kokemukseen perustuvan tukkuliikkeen, Pohjolan Jousitukku Oy:n. Noin vuoden aikana toiminta on käynnistetty ja konseptia on hiottu asiakaslähtöisesti. Nyt toimipiste on logistisesti hyvässä paikassa nopeiden tavarantoimitusten varmistamiseksi.

Jousitukun toimintaidea lähtee asiakkaan tarpeesta. ”Me toimimme vain ja ainoastaan asiakkaan ehdoilla. Me haluamme olla asiakkaan edunvalvoja, emme valmistavan tehtaan jatke markkinointiketjussa”, alleviivaa toimitusjohtaja Risto Kuusisto, jolla on pitkä kokemus jousialasta. Hän toteaakin olevansa osakkaana olevan Kalle Eskelisen kanssa vanhat tekijät alalla, vaikka Kalle edustaakin nuorempaa ikäpolvea. Kuvassa lisäksi Jaani Kuusisto.

Asiakkaan ehdoilla toimiminen tarkoittaa, että Jousitukulla ei ole mitään yksittäistä päämiestä, vaan jousia tulee useilta tehtailta ympäri maailman. Tällöin jousien toimittaminen ei ole kiinni yksittäisen tehtaan kapasiteetista, mahdollisesta toimitusvaikeudesta tai ylihinnoittelusta, vaan aina on tuotteita saatavissa jostakin oikeaan hintaan.

Jousitukun ideana on pitää varastossa mahdollisimman laaja kattaus jousia ja niihin liittyviä tarvikkeita, kuten tukivarsia, jousenkorvia, holkkeja, tappeja, U-pultteja ja niin edelleen. Varasto käsittää jo tuhat nimikettä ja lisää tulee.

Suoraan varastosta löytyy sopiva tuotteen noin 90 prosenttiin tapauksista. Osa kalustosta on sen verran harvinaista, että menekki ei mahdollista varastotuotteiden pitämistä. Tällöin toimitusaika on pidempi kuin varastotuotteilla, jotka ovat asiakkaalla 24 tunnissa, usein nopeamminkin.

Jousitukku myy jousia myös omalla tuotenimellään, jolloin takuuasiat ovat selkeät.

Kysyntää on myös vahvistetuille jousille ja Jousitukku tekee myös näitä. Vahvistelehtiä varastosta löytyy varsin moneen malliin. Omaa asennusta ei yhtiöllä ole lisälehtiasennuksia enempää, vaan kaikki alleasennukset tehdään korjaamoilla.

”Meillä on asiakkaita paljon tässä noutomatkan etäisyydellä, jolloin joku ehtii hakea jousen meiltä siinä ajassa kun toinen irrottaa vanhan ajoneuvosta”, kertoo Eskelinen.

Aivan uutta bisnesideaa edustaa Jousihotelli, jota Jousitukku on parhaillaan lanseeraamassa. Sen pilottiprojektit aloitettiin viime vuonna ja ne onnistuivat hyvin. Ajatus toimii siten, että Jousitukku varastoi säännöllisesti toiminnassaan jousia tarvitseville asiakkaalle jousia ja toimittaa ne paikalle niitä tarvittaessa halutuissa toimituserissä. Tyypillisiä asiakkaita ovat valmistavat tehtaat, esimerkiksi perävaunujen valmistajat, mutta myös esimerkiksi maatalouskonevalmistajia on Jousihotellin asiakkaina kuten isoja autoilijoitakin.

Jousihotelli mahdollistaa valmistajalle sekä nopean reagoinnin että hintatietoisuuden. Esimerkiksi perävaunua rakennettaessa saattaa kriittiseksi muodostua jousien toimitusaika, joka voi olla tehtaalta kuukausia. Hotelliasiakkaana jouset saadaan nopeasti ja hintakin on ennalta tiedossa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi