Uutiset

Kuljetuskalusto

Joko taantuma taittui?

Mänttäläinen Kuljetus Eklöf Oy uskoo edelleen suomalaisen kuljetusyrittäjän kilpailukykyyn myös verisesti kilpailuilla Euroopan kuljetusmarkkinoilla. Edellisen taloustaantuman alla, 1990-luvun alussa kuljetusyrittäjänä aloittanut Keijo Eklöf on nykyään merkittävä tekijä Keski-Euroopan CEMT-liikenteessä. Yrityksen kolmenkymmenen auton laivaston kotipaikkana on Mänttä, mutta toimialueena koko Eurooppa. Autot käyvät Suomessa kerran vuodessa – katsastuksen vuoksi.

Päästöt ja autojen puhtaus ovat Euroopassa keskustelua herättävä asia. Valinnoissaan Eklöf nojaa paljolti puhtauteen, mikä näkyy myös talouspuolella.

– Keski-Euroopan liikennettä ei voi ajaa kannattavasti vanhalla kalustolla, koska moottoritiemaksuissa on merkittävä ero ajettaessa Euro 4- tai Euro 5-autoilla, tietää Eklöf, jonka autot liikkuvat saksalaisella moottoritieverkolla 80 – 100 000 kilometriä vuodessa.

Myöskään kaluston toimintavarmuuden merkitystä ei sovi unohtaa.

– Korjaaminen on aina kallista ja Euroopassa se on vieläkin kalliimpaa, koska auto on usein hinattava tien ohesta korjaamolle. Näiden odottamattomien keskeytysten minimoimiseksi olemme pitäneet kalustomme varsin uutena, vanhimmat autot ovat nyt vuodelta 2007. Jokaisessa DAF:ssa on myös huolto- ja korjaussopimus, joka on yrittäjälle huoleton, joskaan ei halvin vaihtoehto, laskee Eklöf, muistuttaen huolto- ja korjaussopimuksen taustalta löytyvästä, luotettavasta 24/7 päivystyksestä, joka organisoi oikeanlaista apua nopeasti ja tehokkaasti sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan.

Luottamus pohjanrakennuksessa

Moni kuljetusyrittäjä on vetäytynyt CEMT-liikenteestä paljolti taloudellisiin seikkoihin nojaten. Eklöf sen sijaan on ottanut vetoliikenteessä merkittävän aseman puristamalla toiminnan luotettavaksi ja tehokkaaksi.

Keski-Euroopassa pärjää, mutta silloin on sopeuduttava keskieurooppalaisiin toimintatapoihin. Eklöfin autoissa on varsin reilut polttoainesäiliöt, jotka mahdollistavat suuren toimintasäteen.

– Polttoaineiden hinnoissa merkittäviä maakohtaisia eroja, minkä vuoksi pyrimme tankkaamaan edullisista maista.

Kuljettajan merkitystä ei koskaan voi liiaksi korostaa, Eklöfin mukaan kuljettaja onkin varsin kriittinen resurssi toiminnan laadun kannalta.

– Autoja saa kaupasta, mutta ammattitaitoisten kuljettajien löytäminen on oma lukunsa. Meillä on suomalaisten kuljettajien ohella myös eestiläisiä ja unkarilaisia kuljettajia, jotka ovat kaikki palkattu ammattitaitonsa, ei kansallisuutensa vuoksi, painottaa Eklöf.

Kuljettajien kanssa tärkeässä asemassa ovat myös asiakkaat.

– Meillä on ollut onni päästä yhteistyöhön huolintaliikkeiden kanssa, joissa toimeksiantajan ja rahdinkuljettajan välillä vallitsee täydellinen, vaikeidenkin asioiden käsittelyn hyvässä hengessä mahdollistava luottamus.

Itsenäisille kuljettajille itsenäisiä yksiköitä

Toimintaedellytyksien takaamiseksi Eklöf hankki laivastonsa jatkeeksi viisi Euro 5-tason moottorilla varustettua DAF XF105.410 rekanveturia, jotka täydentävät jo käytössä olevaa laivastoa.

Tehdyn kaupan myötä yrityksen DAF-kanta nousee 20 yksikköön, samalla kokonaisautomäärä kasvaa 30 yksikköön.

– Olemme huomanneet DAF:in luotettavaksi ja taloudelliseksi vaihtoehdoksi, perustelee Eklöf merkkivalintaa, johon on vaikuttanut myös ohjaamon tilajärjestely loppuun asti harkittuine yksityiskohtineen.

Eklöfin mukaan korkeatasoinen ohjaamo on kädenojennus kuljettajalle, joka viettää ohjaamossa valtaosan työ- ja lepoajastaan, usein jopa kuukausia yhtäjaksoisesti. Tämän vuoksi ajokeista on pyritty tekemään itsenäisesti toimivia yksiköitä, jolloin niistä löytyvät jääkaappien ohella muun muassa kahvinkeittimet ja uunit.

– Mielestäni kaluston samanlaisuudesta on merkittävää etua niin yrittäjälle kuin kuljettajallekin, vaikka autoillamme onkin nimikkokuljettajat. Autoissa on yhtäläiset varusteet ennalta määrätyissä paikoissa, jolloin toiminta on rutiininomaista ja tehokasta, painottaa Eklöf, jonka luotsaama yritys tekee yhteistyötä useimpien huolinta- ja kuljetusliikkeiden kanssa. Vakituisia toimeksiantajia on kymmenkunta ja oman, Mäntässä sijaitsevan ajojärjestelyn ansiosta kaluston käyttöaste on saatu varsin suureksi.

– Emme sido tiettyä autoa tietyn huolintaliikkeen ajoon. Sen sijaan annamme kalustoa toimeksiantajien käyttöön heidän tarpeidensa mukaan, painottaa Eklöf.

Käytännössä kiire-leimalla varustetun perävaunun alle voidaan vaihtaa toinen vetoauto levänneellä kuljettajalla, jonka turvin matka jatkuu keskeytyksettä kohti määränpäätä. Tässäkin asiassa kaluston yhtenäisyydellä on selkeä merkitys.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi