Uutiset

Kuljetuskalusto

JOAB-koukkulaite Hakevelhoille

Hakevelhot Oy – bioenergiaa puusta

Vuonna 2007 perustetun Hakevelhot Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja on Mika Eerola. Hänellä on pitkä työkokemus metsä- ja puualalta, ensin metsäkonepuolta ja sitten vuodesta 2001 alkaen haketuspuolelta. Eerolan lisäksi yritys työllistää kaksi hakkurinkuljettajaa; Timo Ekholmin ja Tuija Tammen sekä hakeauton kuljettajan Petteri Paasikiven.

Hakevelhojen kalustoon kuuluu kaksi Sisu C600:sta, joiden päälle on asennettu Heinola 1310 rumpuhakkurit sekä kaksi vaihtolavakonteilla varustettua täysperävaunuyhdistelmää, joista toinen on Volvo FH12 460 Meillerin koukkulaitteella ja toinen tuliterä Volvo FH16 700 Joabin koukkulaitteella.

Hakevelhojen yhteistyökumppaneita ovat energia- ja metsäteollisuus, kuten Vattenfall, Stora Enso ja UPM sekä metsänhoitoyhdistykset ja maatilat. Haketta yritys toimittaa useisiin lämpövoimalaitoksiin, kuten esimerkiksi Hämeenlinnaan, Forssaan, Raumalle, Myllykoskelle, Laukaaseen, Varkauteen ja Mikkeliin.

Matalarakenteinen JOAB-koukkulaite

Ruotsalainen JOAB on laadukas tuote ilman ylimääräisiä hienouksia. Se on saanut vahvan jalansijan erityisesti vaativassa käytössä ja käyttöolosuhteissa, eli toimiva ja varma työkalu kovaan käyttöön. JOAB-koukkulaitemallisto käsittää mallit 8-24 tonniin, mutta suurin osa laitteista toimitetaan 3- ja 4-akselisiin autoihin. Laitteet täyttävät SMS ja DIN standardit. Tällä hetkellä koukku- ja vaijerilaitteiden myyntisuhde Suomessa on noin 50/50 prosenttia.

JOABin koukkulaitteen erikoisominaisuuksia ovat; aina matala asennuskorkeus (198 mm) sekä apunostosylinterissä olevat rullat, joiden päällä lava liikkuu kuin ”sukkasillaan”. JOABiin on saatavissa kaikki normaalit lisävarusteet.

JOABin eduksi on luettava myös nopeat toimitukset, koska 3- ja 4-akselisiin autoihin laitteita löytyy suoraan Pajakulma Oy:n varastosta. Myös JOABin huoltoverkosto on Suomessa yksi kattavimmista.

Hakevelhojen Volvo FH16 700 päälle oli Pajakulma Oy:ssä asennettu JOABin L-sarjan malli L20-5690EA 20 tonnin nosto- ja kippauskapasiteetilla. Laitteen asennuspituus on 5990 mm ja omapaino 2700 kg. Hydrauliikan käyttöpaine on 270 baaria ja kippauskulma 50 astetta. Etäisyys takarullien keskeltä koukun keskelle on 5690 mm, koukun liukumatka on 1100 mm ja koukun korkeus laitteen pinnasta 1570 mm.

L-sarjan hienouksia ovat sisäänrakennetut: automaattinen laskujarru, kippausmomentin vahvistin ja ulkoinen hydraulinen lavalukko. Lisäksi JOABissa on kaikki hydrauliputket sähkösinkittyjä ja magneettiventtiilit suojattu muovirasioilla.

Pajakulma Oy:n toiminta

Pajakulma on vuonna 1931 perustettu hyötyajoneuvojen rakentamiseen erikoistunut yhtiö. Sen toinen merkittävä toimintasektori on raskaan kaluston lehtijouset, joiden asiakaskunnasta merkittävä osa toimii metsäsektorilla.

Hyötyajoneuvot rakennetaan kulloisenkin tarpeen mukaan hyödyntäen eri laitevalmistajien osaamista ja vahvuuksia. Ruotsalainen JOAB on yksi Pajakulman tärkeimmistä laitetoimittajapartnereista edustaen ruotsalaista direktiivit täyttävää osaamista. Yhteistyöllä on jo monen vuoden perinteet ja isoimmat kulttuurierot on saatu karsittua.

Tyyppiautot ovat merkittävä osa Pajakulman tulevaisuutta ja oman laatujärjestelmän sertifiointi on yksi merkittävimmistä lähitulevaisuuden haasteista. Kaikkiaan 120 ammattilaisen osaaminen on kuitenkin toimialan huippua ja yritys uskookin uusien vaatimusten vahvistavan entisestään Pajakulman kilpailukykyä.

www.pajakulma.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi