Uutiset

Kuljetuskalusto

Janatrans Oy:lle konedirektiivin mukainen nosturi-vaihtolava-auto

Joulukuun 29. päivänä 2009 voimaan astuneen konedirektiivin (2006/42/EC) tärkeimpänä tavoitteena on vähentää työpaikkaonnettomuuksia. Se koskee yrityksiä, jotka valmistavat CE-merkittyjä tuotteita Euroopan talousalueella. Nämä direktiivin mukaiset tuotteet saavat vapaasti liikkua Euroopan markkinoilla, koska ne täyttävät niiltä vaadittavat terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Konedirektiivin tuomat edut ja ominaisuudet

Yksi konedirektiivin myötä HIAB XS -kuormausnostureihin tullut uusi ominaisuus on muuttuva vakauden rajoitus (VSL), joka säätelee nosturin kapasiteettia automaattisesti vakavuuden mukaan.

Tämän ominaisuuden ansiosta työympäristö on entistä turvallisempi, nosturin tukijalat kevyemmät ja nostokapasiteetti suurempi tietyillä työskentelyalueilla.

VSL on kuljettajan, nosturin sekä ajoneuvon lähellä olevien ihmisten suojaamiseksi kehitetty turvaominaisuus, joka säätelee nosturin kapasiteettia koko ajan automaattisesti vallitsevan vakavuuden mukaan. VSL-toiminto optimoi nosturin kapasiteetin vakavuuden sisäänrakennettujen tunnistimien antamien tietojen perusteella. Tunnistimia on kolmenlaisia, joista edistyksellisimpiä ovat analogiset tunnistimet, jotka takaavat suurimman sallitun nostokapasiteetin kaikissa tilanteissa.

Uutta ovat myös vuoden alusta pakollisiksi tulleet kaikissa tukijaloissa vaadittavat varoitusvalot, jotka näkyvät 270° alueelle eli käytännössä kaikkialle nosturin ympäristöön. Valojen tarkoituksena on varoittaa jalankulkijoita, ohikulkevaa liikennettä sekä lähistöllä työskenteleviä ihmisiä, että nosturi on käynnissä.

Lisäksi nostureissa, joissa on kauko-ohjattavat tukijalat, on näkyvyyden varmistusnappi, jota painamalla varmistetaan täysi näkyvyys ennen kuin niitä voidaan käyttää. Tietoja tukijalkojen tilasta kuljettaja saa SPACE-turvajärjestelmien kytkentärasiasta ja CombiDrive²-kauko-ohjaimen näytöltä.

Nosturin tukijalkojen pyörivät tassut puolestaan säätyvät täydellisesti maaston kaltevuuden mukaan, jolloin tukijalat tukevat nosturia parhaalla mahdollisella tavalla. Tassujen riittävä koko takaa sen, että alustaan kohdistuva pintapaine ei ylitä määräysten mukaista rajaa.

Myös kuljettajan suojausta (OPS) on parannettu määrittelemällä kuljettajalle ”virtuaalinen turvakehikko”, jonka alueelle puomia estetään menemästä. Uudessa järjestelmässä turvakehikon muotoa ja kokoa voidaan asiakkaan toiveiden mukaan huoltoliikkeen toimesta muuttaa.

 

Renault Premium Lander 450.26 6×2

Alustaksi nosturi-vaihtolava-autolle asiakas oli valinnut kolmiakselisen, 26-tonnisen ja 450-hevosvoimaisen Renault Premium Landerin. Auto oli varustettu järeämmällä paraabelijousisella 9 tonnin etuakselilla ja leveillä C385/65R22,5-eturenkailla. Takapäässä oli ilmajousitus. Voiman ulosotto oli tyypiltään S84C ja pyörimissuunta sama kuin moottorin. Vääntö oli 500 Nm.

Päälirakenteiden, HIAB XS 211 EP-5 HiDuo-kuormausnosturin ja MULTILIFT CLF 260-1W-vaijerivaihtolavalaitteen asennukset tehtiin Tampereen Cargotec Finland Oy:ssä.

 www.renault-trucks.com 

HIAB XS 211EP-5 HiDuo –kuormausnosturi

Kompakti 21-tonnimetrinen HIAB XS 211EP-5 HiDuo –kuormausnosturi oli varustettu viidellä hydraulisella jatkeella, jotka antoivat laitteelle 15,1 metrin hydraulisen ulottuman vaakatasossa. Nosturin nostoteho 15 metrin etäisyydellä on vielä 1020 kg. Hydraulinen nostokorkeus oli asennustasosta mitattuna 17,6 metriä.

Lisävarusteena nosturiin oli asennettu lisäletkutus kouravarustusta varten.

Nosturissa oli myös V80-ohjausventtiiliin perustuva HiDuo-ohjausjärjestelmä, johon kuuluvat XSDrive-radio-ohjaus ja SPACE 4000 –turvajärjestelmä. Kauko-ohjauksen etujen lisäksi SPACE-järjestelmään kuuluu automaattinen käyttöluokan valinta (ADC) sekä automaattinen nopeudensäätöjärjestelmä (ASC), joka lisää nostokapasiteettia portaattomasti ja pehmeästi. 

Tehokas MULTILIFT CLF 260-1W –vaijerivaihtolavalaite

Autoon asennettu Multilift CLF 260-1 W –vaijerivaihtolavalaite on asennuskorkeudeltaan  vain 180 mm ja rakenteeltaan kevyt, noin 1600 kg. Nämä ominaisuudet takaavat autolle hyvän hyötykuorman ja käytettävyyden. Kuormauskapasiteetiltaan 20 tonnia oleva laite on lisäksi varustettu hallitulla vapaalaskulla ja mekaanisella vetoyksikön lukituksella. Uusitun ohjausjärjestelmän kapea ohjainyksikkö on helppo sijoittaa kuorma-auton ohjaamoon. Lisäksi kaikki ohjaustoiminnot on sijoitettu moduuleihin, jotka voidaan sijoittaa yhteen tai erilleen ohjaamossa.

Tärkeä ominaisuus Multiliftin vaijerivaihtolavalaitteissa on automaattinen vedonrajoitus, joka suojaa vaijereita ennenaikaiselta väsymiseltä.

Muita varusteita autossa oli: perälautahydrauliikka, kiinteät ja säädettävät erikoiskuljetusvalot sekä vetovarustus perävaunun vetoa varten.

www.hiab.comwww.cargotec.com Miika Nyrö    

Lue seuraavaksi