Uutiset

Kuljetuskalusto

Jaakkolankylältä maailmalle – ja takaisin

Jorma Uusi-Jaakkola


Jorma Uusi-Jaakkolan tie on vienyt Lehtimäen Jaakkolankylältä monille paikkakunnille Suomessa ja Ruotsissa, kunnes se johti takaisin rakkaalle kotipaikalle. Jo matkan alkuvaiheista saakka taivalta on taitettu yhdessä Irma-puolison kanssa. Pidempi välipysähdys tehtiin Kouvolassa, jossa perustettiin Kovi Oy.

Lukuisten suomalaisten yritysten menestys nojaa yritteliäiden ihmisten kauaskantoisiin ajatuksiin ja ennen muuta ahkeraan tekemiseen. Valuuttana mitattavaa vaurautta ei välttämättä tarvita paljoakaan, kunhan henkistä pääomaa on reilummin.

”Neljätoistavuotiaana menin ensimmäisen kerran töihin paikalliselle sahalle. Pieni kotitila ei tarjonnut kovin leveää leipää, joten lisäansio oli tarpeen”, Jorma Uusi-Jaakkola muistelee työuransa alkua.

”Koneet ovat aina kiinnostaneet, ja parin vuoden kuluttua, vuonna 1962, onnistuin sukulaisten myötävaikutuksella saamaan työpaikan aputyöryhmässä Veitsiluoto Oy:ssä Kemissä. Siitä etenin paperikoneen huoltajaksi, ja lopulta sain tavoittelemani paikan korjaamolta.”

Irma ja Jorma Uusi-Jaakkola perustivat Kovi Oy:n 50 vuotta sitten. Nyt, kun seuraava sukupolvi on ottanut vastuun yrityksen hoitamisesta, he viihtyvät Lehtimäellä, Etelä-Pohjanmaalla.

Vuonna 1969 Uusi-Jaakkola liittyi paperikoneasennuksia tekevään komennusporukkaan. Seuraavana vuonna työmaa oli Kajaanissa, paperikone 2:n asennustyössä. Kajaanin komennuksen aikana alkoi myös edelleen jatkuva yhteiselo Irma-puolison kanssa.

Hyviä tekijöitä on haluttu aina

1970-luvun alkuvuosina paperikoneita valmistaneen Valmet Rautpohjan tehtaan suunnalta tiedusteltiin, voisiko Jorma Uusi-Jaakkola kerätä osaavan asennusporukan, palkata sen omaan yritykseensä ja hoitaa asennuksen. Taustalla oli Valmetin pyrkimys saada aina parhaat mahdolliset osaajat tekemään asennuksen.

”Tilaajan puolella koettiin työlääksi palkata jokaiseen projektiin kaikki asentajat erikseen. Heidän mielestään minulla oli kontaktit parhaisiin tekijöihin valmiiksi”, Jorma Uusi-Jaakkola kertoo.

”Maaliskuussa, vuonna 1974 huolellisen harkinnan jälkeen perustettiin toiminimi Kovi. Nimeä mietittiin pitkään, ja se tulee sanoista Kouvolan viilarit. Viilaaja oli tuohon aikaan virallinen metallialan ammattinimike. Virallisesti nimi on kuitenkin aina ollut Kovi”, kertoo Irma Uusi-Jaakkola.

Paperikoneiden kanssa työtä riitti 1980-luvun loppupuolelle saakka, jolloin Uusi-Jaakkoloiden mielestä oli aika asettua vankemmin aloilleen pois reissuhommista.

Pakoputkien kautta säiliöihin

Paperikoneasennuksien jälkeen Kovin toimialaksi muutettiin pakoputkien myynti ja asennus. 1990-luvun alkupuolella Uusi-Jaakkoloille tarjoutui tilaisuus ostaa raskaan kaluston äänenvaimentimien ja säiliöiden valmistamiseen tarvittavat työkalut.

Kunniakirjat ovat vakuuttava osoitus menestyksekkäästä yrittäjyydestä.

Kovin toiminta muuttui vaimentimien ja säiliöiden valmistamiseen, ja Uusi-Jaakkoloiden tyttären Niinan puoliso Marko Ukkonen jatkoi yrittäjänä pakoputkien myyntiä ja asentamista. Tuohon aikaan säiliöt valmistettiin teräksestä, joten korroosio piti osaltaan huolen menekistä.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla äänenvaimentimien valmistus päättyi, ja Kovi keskittyi säiliöiden tekemiseen.

”Asiakkaat alkoivat toivoa alumiinista valmistettuja säiliöitä. Aivan yksinkertaista ei materiaalin vaihtaminen ollut, mutta lopulta onnistuimme kehittämään menetelmät, joilla alumiinisäiliön tekeminen onnistuu”, Jorma sanoo.

”Ensimmäinen asiakas alumiinisäiliölle oli osuvasti Alucar, joka itsekin käyttää alumiinia valmistusmateriaalina”, sanoo Irma ja jatkaa, että tämä asiakkuus jatkuu yhä.

Kovi on ainut suomalainen yhtiö, joka valmistaa alumiinisia säiliöitä teollisesti.

Jaakkolankylään

Vaikka Uusi-Jaakkoloiden arki on pitkään ollut Kouvolassa, aikaa on mahdollisuuksien mukaan vietetty myös vapaa-ajan asunnolla, joka on Jorman kotipaikalla Jaakkolankylässä Lehtimäellä, Etelä-Pohjanmaalla.

Uusi-Jaakkoloiden kotiin on rakennettu allasosasto kuntoilua varten.

Viimeiset kymmenen vuotta Niina ja Marko Ukkonen ovat pyörittäneet Kovin toimintaa ja lisänneet omistusosuuttaan yhtiössä. Niinpä Uusi-Jaakkolat ovat nyt laittaneet Kouvolan talonsa myyntiin, ja Lehtimäen asunnon käyttötarkoitus muutettu vakituiseksi asunnoksi.

Pihapiirissä olevassa, vanhan navetan ympärille rakennetuissa tiloissa Jormalla on erittäin hyvin varustetut, lämpimät tilat rakkaalle moottoripyörien entisöintiharrastukselle.

Vanhojen moottoripyörien kokoelma on varsin runsas. Jo entisöityjen lisäksi muutamia yksilöitä odottaa entisöintiä.

”Täällä me viihdymme. Meillä on täällä paljon tuttavia, harrastusmahdollisuuksia on lukuisia ja Lehtimäellä järjestetään paljon kaikenlaisia tapahtumia, joihin on mukava osallistua”, Jorma ja Irma Uusi-Jaakkola toteavat.Lue seuraavaksi