Uutiset

Kuljetuskalusto

Iveco Stralis Hi-Way – Espanjalaistunut eurooppalainen

Viime kesänä julkisuuteen talutettu, nykyisin Espanjassa valmistettava Iveco Stralis Hi-Way nojautuu monin paikoin koeteltuihin ratkaisuihin, joskin tuttujen kuorien takaa löytyy huomattavan paljon uusia ratkaisuja, joilla pyritään niin parempaan taloudellisuuteen kuin kuljettajamukavuudenkin kasvattamiseen. Kuljettajan näkökulmasta katsottuna merkittävin uudistus löytyy lattiasta kattoon ja tuulilasista takaseinään uudistetuista sisätiloista.

Otettaessa puheenaiheeksi taloudellisuuteen ja käyttökustannuksiin vaikuttavat seikat, alkaa kuljetusyrittäjänkin mielenkiinto kasvaa uutta tuotetta kohtaan. Iveco ei nimittäin ole pitänyt kynttilää vakan alla kertoessaan Euro 6 -päästönormin mukaisista voimanlähteistä, joissa nojaudutaan yksinomaan SCR-teknologiaan ja urearuiskutukseen. Pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmän poisjättämisellä on saavutettu yksinkertaisempi rakenne ja hyvä polttoainetalous. Euro 6 on kuitenkin vasta huomisen juttuja, joten nyt ajetaan EEV-tason koneella. Sekin on puhdas ja mikä parasta, huomattavasti Euro 6-tekniikalla varustettua ajokkia edullisempi.

Vuonna 2002 ensiesittelyn saanutta Iveco Stralista viilattiin edellisen kerran viisi vuotta sitten, jolloin ulkoasuun ja sisätiloihin tehtiin maltillisia muutoksia. Nyt päätettiin kuitenkin toteuttaa isompi remontti, joka toi mukanaan muun muassa uuden ulkoisen ilmeen ja täysin uudet sisätilat.

Malliuudistuksen yhteydessä ohjaamot saivat myös uudet kauppanimet. Leveä, aiemmin Active Space -nimellä tunnettu tupa on ristitty Hi-Way -ohjaamoksi, kapeampi Active Time -ohjaamo kantaa otsassaan Hi-Road –tunnusta lyhyen päiväohjaamon ollessa Hi-Street. Kaikkien ohjaamoiden perusrungot ovat edeltäjistä tuttuja, joten uusi ulkoinen ilme on saatu aikaan lähinnä uudella maskilla, lokasuojilla ja puskurilla.

Päivitetyn ilmeen lisäksi uudistus on tuonut mukanaan myös kolme prosenttia edeltäjäänsä alhaisemman ilmanvastuskertoimen, mikä käytännössä tarkoittaa yhdellä prosentilla alentunutta polttoaineenkulutusta. Myös Iveco on päättänyt tuoda nokalle led-valoa, tässä vaiheessa led-tekniikkaa hyödynnetään aurinkolipan äärivaloissa ja ajovalojen yhteydessä sijaitsevissa päiväajovaloissa. Xenon-tekniikkaa löytyy lisävarustelistaa selaamalla.

Ohjaamoon kiivetessään kuljettaja huomaa astuneensa täysin uudistuneeseen ja 2000-luvun vaatimusten mukaan viilattuun työpaikkaan. Kuljettajan työn kannalta kaikkein suurin muutos on tapahtunut kojelaudassa, joka tarjoaa aikaisempaa paremman ergonomian ja katkaisijoiden tavoitettavuuden. Muotojen ohella myös materiaalit ovat uudistuneet ja ivecolaisten mukaan uudet materiaalit ovat kulutuskestävyydeltään aikaisempaa parempia. Esimerkiksi uudelleenmuotoillussa ratissa kaikki symbolit on toteutettu laserkaiverrustekniikalla, joka takaa symbolien näkyvyyden myös ajokilometrien karttuessa.

Koeajotuntuman perusteella Iveco on onnistunut päivittämään ohjaamonsa tälle vuosikymmenelle. Mukavuusistuin tarjoaa mahdollisuuden ajoasennon helppoon säätämiseen ja aikaisempaa kaarevampi kojelauta tuo katkaisijat ja kytkimet kuljettajan ulottuville. Korkea makuuohjaamo taasen tarjoaa reilut tilat ainakin satunnaista yöpymistä varten, mutta katon kaarevuudesta johtuen kilpailijoiden valikoimassa olevat suuryksiöt ajavat ohi tilojen suhteen. Jos ei nyt puutteina, niin ainakin epäkohtina voidaan pitää ohjauspyörän maltillista säätövaraa sekä A-pilarin ja peilien muodostamaa suurta yhtenäistä katvealuetta oikealla puolen autoa.

Iveconnect-telematiikkajärjestelmä pitää sisällään muun muassa eteläisessä Euroopassa jo toimivan, mutta Skandinaviaan myöhemmin rantautuvan 24/7-periaatteella toimivan Service-palvelun, viestinnän, raskaan liikenteen vaatimusten mukaan viilatun navigaattorin, kuljettajan vireystilan valvonnan sekä ajotavan arvioinnin. Ajotavan arviointi seuraa kuljettajan toimia niin rullauksen, vaihteiden käytön kuin jarrutustenkin osalta antaen ajosta prosenttiperusteisen ja tähtiluokitellun arvion. Kosketusnäytölliseen ikkunaan saattaa hypätä myös ponnahdusikkuna, mikäli järjestelmä huomaa kuljettajan tekemän virheen tai epäkohdan.

Puusälepohjalla varustettu High Comfort –vuode on kasvanut leveyttä ollen nyt 80-senttinen. Vuoteen alla sijaitsee ulosvedettävä jääkaappi pakastelokeroineen. Ulosvedettävän säilytyslaatikon tilalle on valittavissa myös 35-litrainen maxi-kylmälaatikko kaukoliikenteen tarpeisiin.

Koeajon perusteella uudistunut Stralis osoittautui varsin yllätyksettömäksi ja kuljettajaystävälliseksi tuloksentekijäksi, joka huolehtii omalta osaltaan myös kuljetusyrittäjän taloudesta. Ohjaamossa on nähtävissä pitkän iän tuomia vaikutteita, joskin moottori ja muu voimalinja on hiottu toimivaksi ja taloudelliseksi kokonaisuudeksi. Juuri moottoritekniikan varaan onkin lyöty suuria odotuksia niin maahantuojan kuin vannoutuneiden Iveco-autoilijoiden taholta. Yksinomaan SCR-teknologian ympärille toteutettu Euro 6 –moottoriperhe on mitä luultavimmin useaa pakokaasujen takaisinkierrätystä vieroksuvaa automiestä kiinnostava yksityiskohta.

Lue täydellinen koeajoraportti Konepörssin numerosta 5/2013 tai lehtiluukusta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi