Uutiset

Kuljetuskalusto

IVECO-legenda ”TurboStar” tulee Pohjoismaihin

Iveco TurboStar

Iveco S-WAY:n erikoisversio Iveco TurboStar on juuri saapunut Pohjoismaihin, ja sitä esitellään tulevina kuukausina eri messuilla ja Iveco-jälleenmyyjien paikallisissa tapahtumissa.

TurboStar oli aikoinaan yksi ikonisimmista, legendaarisimmista ja innovatiivisimmista kuorma-autoista.

Jørgen Andreassen
Ivecon pitkäaikainen testikuljettaja Jørgen Andreassen Iveco T-Way:n ratin takana.

”Nyt Pohjoismaihin saapuva Iveco S-WAY:n erikoismalli kunnioittaa menneisyyden ikonia hienoimmalla mahdollisella tavalla”, sanoo Ivecon testikuljettaja Jørgen Andreassen, joka itse ajoi paljon alkuperäisellä TurboStarilla 80-luvulla.

TurboStar oli yli 50 000 asiakkaan valinta 1980-luvulla, kiitos tehontäyteisen moottorivalikoimansa, johon kuului tuolloin 420 hv:n V8-moottori. Se oli poikkeuksellisen suorituskykyinen ja innosti monia kuorma-autonkuljettajia ympäri Eurooppaa. Turbostar oli myös yksi ensimmäisistä kuorma-autoista, jotka kilpailivat Le Mansin 24 tunnin ajossa.

Pohjolan teille nyt lanseerattavassa Turbostarin uudistetussa versiossa on säilytetty paljon alkuperäisestä Turbostarista. Siinä on kuitenkin nyt tehokkaampi Cursor 13, 530 hv:n moottori, ja se hyötyy Iveco S-Way:n edistyneestä liitettävyydestä, kuten satelliittinavigoinnilla varustetusta infotainment-järjestelmästä ja Iveco Driver Palista, sekä 4G-liitännästä ja Iveco Hi-Cruisesta.

Uudelleen tulkittu ja modernisoitu tyyli

1980-luvun ikonin tyyliä on tulkittu uudelleen ja modernisoitu käyttämällä kaksisävyistä turbostarinpunaista ja metallinharmaata. Ohjaamossa näkyvät aikakauden klassiset Iveco-värit keltainen, punainen ja sininen, joita on käytetty tunnelman luomiseen ja jotka on mukautettu Iveco S-WAY:n muotoihin.

Jørgen Andreassen on ajanut useita koeajoja TurboStarin aiemmalla versiolla. Tässä Jørgen nähdään Iveco Turbostar 190.38-perusmallin edessä.

Jotkut alkuperäisen TurboStar-aikakauden ajoneuvoihin saatavilla olevista lisävarusteista ovat saaneet toisen elämän kunnianosoituksena Turbo-mallistolle. Tällaisia lisävarusteita ovat kromatut tangot ohjaamon takaosassa ja sivuhelmojen alaosassa, sekä kromipeitteiset vanteet ja ovenkahvat. Takalasin säleikkö, joka oli suunniteltu erityisesti antamaan enemmän valoa TurboStarin sisälle, on luotu uudelleen ohjaamon sivuseinään.

Iveco S-Way:n erikoisversiossa on muun muassa metalliset tehosteet etusäleikössä ja taustapeileissä, suojaputket puskurin alaosassa ja lisävalot katolla.

Alkuperäisen TurboStarin vintage-tunnelma näkyy myös sisätiloissa, päivitettynä modernilla tulkinnalla. Istuimet on verhoiltu sametilla, samalla materiaalilla kuin alkuperäisessä TurboStarissa. Tyylikäs punainen väri sulautuu täydellisesti ulkopintaan, ja istuimet on viimeistelty vaaleanharmailla saumoilla.

Alkuperäinen logo näkyy myös uudistetussa versiossa, ja se löytyy brodeerattuna istuimista, tyynyistä ja patjoista. Näkyypä se myös satiinikromatussa hansikaslokerossa.

Ohjaamosta on tullut paljon suurempi ja kätevämpi sen jälkeen, kun Jørgen Andreassen testasi autoa yhdessä ”oikeiden” kuljettajien kanssa.

TurboStar: Legenda, joka jätti jälkensä Ivecon historiaan

Vuonna 1982 TurboStarin prototyypit ajoivat ensimmäiset kierroksensa Iveco-radalla Markbronnissa (Ulm, Saksa), Suomessa (Ivalo) ja Nardòn radalla (Lecce, Italia). Se lanseerattiin Iveco Turbo -malliston seuraajana vuonna 1984 Strasbourgissa. TurboStar oli ihanteellinen ajoneuvo pitkän matkan kuljetuksiin täysin uudistetulla alustalla.

Ohjaamo keskittyi mukavuuteen ja sisälsi ratkaisuja, jotka olivat peräisin 1980-luvun alun erikoisversiosta, 190.38 Specialista. Takaohjaamon sivuikkunaa peittävä harmaa muovisäleikkö ja kaksi aerodynaamista sivuohjainta kuuluivat myös TurboStarin erikoisominaisuuksiin. Virallisen julkaisun jälkeen designiin lisättiin ikoniset ja koristeelliset kolmiväriset raidat.

”Muistan muun muassa sen, että ohjaamo ja sen mukavuus olivat nykyistä vähäisempiä. Ja se on selkeä parannus, että siellä on enemmän tilaa ja paremmat vuoteet”, Jørgen Andreassen sanoo ja esittelee ylpeänä ohjaamosta otettua kuvaa ajalta, jolloin hän ajeli TurboStarilla.

Ensimmäinen TurboStar-sarja sisälsi kuusisylinterisen mallin (190.33, korvattiin myöhemmin 36:lla) ja V8:n (190.42). 1980-luvun lopulla duosta tuli trio, johon lisättiin 190.48, tehokkain tavallisista T-sarjan malleista. Vuonna 1992 markkinoille tuotiin 190.48 Special HP, jonka teknisiin ratkaisuihin ja korkealaatuisiin lisävarusteisiin kuului erityisiä koristeellisia varusteita ja nahkaverhoilua.

”Uudistettu Turbostar on juuri ollut esillä Kuljetus-messuilla Suomessa ja kiinnostus oli valtavaa”, kertoo Jørgen Andreasen ja jatkaa: ”Mietin, olisikohan muilla markkinoilla paljon kiinnostusta nähdä hieno uudelleen suunniteltu Turbostar kesän aikana. Minulla on niin paljon hyviä muistoja tuosta kuorma-autosta, ja odotan innolla, että pääsen jakamaan kokemuksia ja muistoja muiden kanssa, jotka myös ajoivat kuorma-autoa 1980-luvulla.”

Iveco S-Way TurboStar

Pohjoismainen versio Iveco S-WAY TurboStar Special Editionista:

 • 530 hv Cursor 13 -moottori, 6-sylinterinen (saatavana 490, 530 ja 570 hv)
 • 12-vaihteinen HI-Tronix automaattivaihteisto
 • Ylä- ja sivuspoilerit
 • LED-ajovalot
 • Ajotavan arviointi ja Driver Attention Support
 • Integroitu rengaspaineen valvonta (TPMS)
 • Automaattisesti säätyvä ilmastointi ja taukoilmastointi

Iveco TurboStar

Iveco Turbostar 190.38-3800-4×2

 • 12,9 litran 6-sylinterinen 6-sarjan moottori – 380 hv/1 900 Nm
 • 16-vaihteinen ZF-vaihteisto, synkronoitu (saatavilla myös Fullerin synkronoimattomalla vaihteistolla, jota monet suosivat silloin)
 • Perävälitys 1:2.85
 • Parabolinen etuakselin jousitus / ilmajousitettu taka-akseli
 • TurboStar-ohjaamo spoilerisarjalla
 • Metallinharmaa ohjaamo / tumma metallinen spoilerisarja

Turbostar-varusteet:

Säädettävät taustapeilit, makuuhytin ikkunoiden ulkopuolinen säleikkö, Turbostar-luksusistuimet ilmajousituksella ja lämmityksellä, tilanjakaja, ruokapöytä ja asiakirjalaatikko, 2 makuupaikkaa lukuvaloilla, moottoritunnelin suojaverhoilu, radiopuhelin, valot sisääntuloportaissa, jotka muuten olivat vakiovarusteena Turbostarissa jo tuolloin!

Tanskassa paikallisesti valmistettu päällirakenne:

Siirrettävä vetopöytä; kaapisto, jossa jääkaappi ja laatikot; tavaralaatikosto alustassa, täysin peittävä turkkilevy alustan päällä, sekä ”postinpunainen” alustan väritys.Lue seuraavaksi