Uutiset

Kuljetuskalusto

IPE-Peite pukee kuormatilan

Iitissä on valmistettu peitteitä ja autokuomuja kohta neljän vuosikymmenen ajan. Viime syksynä uusien omistajien,  Aku ja Taru Silvennoisen huomaan siirtyneessä, perinteikkäässä Ipe-Peite Oy:ssä nojataan jatkossakin hyväksi havaittuun toimintamalliin, jota maustetaan uusilla palveluilla.

 Iitissä valtatie 12:n välittömässä läheisyydessä toimiva IPE-Peite Oy on palvellut maanlaajuista asiakaskuntaa jo lähes 40 vuoden ajan. Antti Kosken perustaman yrityksen tuotteisiin ja osaamiseen on nojattu niin vilja-autoissa, kapellikalustossa kuin hakeyhdistelmissäkin. Asiakkailta saadun palautteen perusteella tuotteiden korkea laatu ja erityisesti yksityiskohtiin tehdyt ja siten peitteen elinkaarta jatkavat panostukset ovat omalta osaltaan auttaneet asiakastyytyväisyyden rakentamisessa.

Suomalaiset kuljetusyrittäjät tuntevat IPE-Peitteen paljolti valmistamiensa peitteiden kautta, joskin ajoneuvokäyttöön toimitettavat tuotteet muodostavat vasta puolet yrityksen liikevaihdosta. Tuotevalikoimaan kuuluu niin altaiden pohjia, teollisuuden tarpeisiin valmistettavia suojahuppuja, viemäreiden sulkumattoja kuin maatilakäyttöön suunniteltuja liukuovia. Silvennoisen mukaan ajoneuvopeitteet ovat kuitenkin sektoreista tärkein ja vakain, joskin markkinatilanne tuntuu juuri nyt verrattain maltilliselta.

”Kuljetusyrittäjien investointipäätökset ovat nyt tiukassa, mikä näkyy luonnollisesti myös peitteiden menekissä. Kaluston uusimisen sijaan moni on päätynyt päivittämään olemassa olevaa kalustoa, mikä monesti johtaa myös peitteen uusimiseen”, maalaa Silvennoinen markkinatilannetta.

IPE-Peitteen palvelutarjontaa onkin nyt laajennettu elinkaarenaikaisten palveluiden suuntaan, sillä nykyiset toimitilat ovat mahdollistaneet myös pienimuotoisten pesupalveluiden tarjoamisen.

”Ajatus lähti oikeastaan käytössä olleen perävaunun peitteen uusimisesta. Pesemätön perävaunu uuden peitteen kanssa oli verrattain hurja näky, jonka nähtyäni päätin, että meiltä luovutetaan jatkossa vain puhtaita ajoneuvoja”, kertoo Silvennoinen ajatuksiaan ja jatkaa:

”Peitteiden ja pesupalveluiden ohella valikoimaamme kuuluu muun muassa kuormaliinoja sekä voiteluaineita. Akuuteissa tilanteissa pyrimme aina tarjoamaan huoltoapua ohikulkuliikenteelle”, maalaa Silvennoinen. 

Käsityön osaamisen merkitys ja tarve on vähentynyt monellakin alalla, joskin peitevalmistuksessa tarvitaan edelleen osaavia käsiä. Silvennoisen mukaan yrityksen kolme työntekijä ovatkin todellisia osaajia, joilla kaikilla on tukenaan vuosikymmenten kokemus peitteiden valmistuksesta.

”Irtopeitteet voidaan periaatteessa valmistaa asiakkaan antamien mittojen mukaan, mutta kaikki ajoneuvoon kiinteästi asennettavat peitteet vaativat hyvinkin tarkkoja mittauksia ennen valmistusta. Päämitat ovat tärkeitä, mutta toimivuuden ja peitteen pitkäikäisyyden kannalta merkittävämpiä seikkoja ovat yksityiskohdat, kuten mahdollisten vaijereiden ja vahvikkeiden paikat”, kertoo Silvennoinen peitevalmistuksen taustoista.

Silvennoisen mukaan juuri nämä yksityiskohdat yhdessä valmistusmateriaalien kanssa ovat peitteen toimivuuteen ja kestävyyteen vaikuttavia seikkoja. Markkinoilla oleva peitekangasvalikoima on verrattain laaja, mutta Iitissä nojataan yksinomaan laadultaan hyviksi tunnettuihin eurooppalaisiin materiaaleihin, jotka toimivat myös suomalaisessa talvessa.

”Esimerkiksi vilja-autoon asennettavan rullapeitteen materiaalin on oltava notkeaa, jotta se voidaan rullata myös talvella. Kulumiselle alttiit kohdat peitekaarien ja laitojen kohdalla sen sijaan saavat suojakseen vahvikepalat”, kertoo Silvennoinen tuotteiden ominaisuuksista.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi