Uutiset

Kuljetuskalusto

IAA 2018: Scanian laaja mallisto

Scania on viimeisen kahden vuoden aikana uudistanut koko mallistonsa. Mallisto on myös täydentynyt edelliseen sukupolveen verrattuna L- ja S-sarjan autoilla. Lisäksi kovaan käyttöön on saatavissa XT-varustellut autot.


Scanian ulko-osastolla oli näytillä L-sarjan ohjaamo, jossa apukuljettajan puolella oli linja-auton oven kaltainen kääntöovi. Sähkötoiminen ovi on lähes kokonaan lasia, joten näkyvyys paranee entisestään. Oviratkaisu on suunnattu erityisesti jätteenkeräilijöille, mutta sopii moneen muuhunkin ajotehtävään.


Voimalinjauutuus Scanialla oli ladattava hybridi. Scania on valinnut sähkökäytön suhteen maltillisen tien, jolla se haluaa varmistaa, että hyvä kuljetuskapasiteetti ei kärsi liiaksi. Pelkällä sähköllä hybridillä pääsee noin 10 kilometriä, olosuhteista riippuen.

Hybridi-Scanian kaveriksi sopii hyvin Zone-palvelu. Palvelussa autolle voidaan asettaa erilaisia toimintatiloja, jotka perustuvat auton sijaintiin. Esimerkiksi sairaalan alueelle ajettaessa auto voi automaattisesti siirtyä sähkökäytölle melun vähentämiseksi tai päiväkodin läheisyydessä nopeutta rajoitetaan. Tarvittaessa kuljettaja voi rajoitukset ohittaa.


Toisenlainen hybridi on Scanian vetoauto, joka ottaa tarvitsemansa sähkön tien yläpuolisesta ajolangasta raitiovaunun tapaan. Tämä ratkaisu vaatii merkittäviä satsauksia tieverkon varusteluun.


Ensi vuoden puolella voidaan markkinoille odottaa kuljettajan uudenlaista turvatakkia, jota esiteltiin Scanian osastolla. Takissa on tavanomaiset turvaominaisuudet toisella puolella ja nurin käännettynä se näyttää mustalta työtakilta, joka kuitenkin valaistuna heijastaa suurelta alalta. Lisäksi takissa on ledivalaistus. Takissa on myös liikeanturit, joiden perusteella takki osaa tunnistaa mahdollisia onnettomuustilanteita ja tehdä matkapuhelinta hyödyntäen niistä hälytyksiä.

Lue seuraavaksi