Uutiset

Kuljetuskalusto

Huolet hollantilaisille

Suomen DAF-maahantuontia on hoidettu hollantilaisvoimin reilun vuoden ajan ja tulokset ovat olleet verrattain positiivissävytteisiä. Rekisteritilastojen mukaan marraskuun loppuun mennessä on saatettu kilpiin 91 DAF-kuorma-autoa, mitä voidaan pitää kelpo määränä maassamme uudelta toimijalta.

– Kaupankäyntiä on edistänyt kaluston kova kysyntä, mutta kokemuksemme mukaan tuotetta pidetään myös varsin mainiona ja Suomeen sopivana, summaa johtajaPetri Heino mennyttä vuotta.

Heinon mukaan myönteisissä merkeissä käynnistynyttä toimintaa on laajennettu vähitellen.

– Jälkimarkkinointiverkoston laajentaminen on ollut yksi päätehtävistämme kuluvan vuoden aikana. Myös maahantuotavaa mallistoa on laajennettu koko ajan, sillä alkuun keskityimme rekanvetureihin, joista laajensimme pitkiin alustoihin. Talven aikana tuomme markkinoille keveät jakeluautot ja laajennamme palvelutarjontaamme edelleen DAF leasingillä, valottaa tuotepäällikkö Tapani Lamberg.

Ei tarvitse omistaa

Suomalainen kuljetusyrittäjä suhtautuu kuorma-autoonsa vielä paljolti tunteella, kun kollegat Keski-Euroopassa pitävät kuorma-autoa kulutustavarana, joka hankinnassa painotetaan edullisuutta ja vaivattomuutta.

– Huolto- ja korjaussopimukset sekä leasing-rahoitus on kuitenkin yleistymässä meilläkin. Juuri tätä varten perustamme talven aikana KF Fleetmanagement Oy:n, joka huolehtii leasing-toiminnasta Suomessa, kertoo Lamberg.

CT Finlandin emoyhtiöllä, Koops Furness-yhtiöllä on vankka kokemus niin kuljetuskaluston kuin henkilöautojenkin leasing-rahoituksesta, sillä tällä hetkellä konsernilla on lähinnä Hollannissa, Cosmo wagenparkbeheerin nimissä 4500 leasing-sopimusta ja 3000 huolto- ja korjaussopimusta.

– Suuri sopimuskanta koituu myös suomalaisasiakkaan eduksi, sillä sopimushintamme voidaan laskea erittäin tarkkaan todellisiin kuluihin perustuvaksi, muistuttaa Lamberg.

Lambergin mukaan sopimuksia tarjotaan tällä hetkellä lähinnä rekanvetureihin ja tasakuorma-autojen alustoihin.

CT Finland käyttää sopimuksissa kilometrihinnoittelua, joka perustuu auton tyypin ohella lähinnä ajotehtävään ja vuosisuoritteeseen. Ajomäärän vaihteluiden yhteydessä sopimus laaditaan uudelleen muuttuneisiin kilometreihin perustuen. Tyypillisesti sopimuskausi on kolmesta neljään vuotta, joskin satunnaisesti kysytään myös lyhyempiä tai pidempiä jaksoja.

– Suomalaisautoilijat ovat jo tietoisia niin leasing-vaihtoehdoista kuin huolto- ja korjaussopimuksista. Useimmiten niitä jopa kysytään jossakin vaiheessa kaupantekoa, joskin useimmiten kelkka kääntyy omarahoituksen puoleen, summaa Heino nykytilaa, mutta uskoo leasingin suosion lisääntyvän verrattain nopeasti myös Suomessa.

Keveät tuloksentekijät tulossa

Hollantilaisvalmistajan tuotanto koostuu kolmesta mallisarjasta, raskaista XF-ajokeista, keskiraskaista CF-autoista sekä keveistä, Englannissa valmistettavista LF-kiitureista.

– LF-ajokit perustuvat 4,5 ja 6,7 litran Paccar-moottoreihin, jotka on asennettu 17,5 tai 19,5 tuumaisin renkain varustetulle alustalle. Ajokkien kokonaismassat vaihtelevat 6-15 tonnin välillä, summaa Lamberg kevyttä mallistoa.

Tämän kokoluokan autoja myydään Suomessa vuositasolla noin 600 kappaletta, joista valtaosa päätyy ajoon pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Heino uskoo markkinoilta löytyvän kysyntää myös keveälle DAF-kalustolle.

Näkemättä ei suomalainen usko, joten DAF-myyntitykit saavat kevään aikana alleen muutamia kotimaassa koritettuja esittelyautoja, joiden kanssa he lähtevät kiertämään asiakaskunnan pariin kauppaa tekemään.

Viisiakseliset autot ovat tulleet meille jäädäkseen ja niitä kysytään jatkuvasti myös CT Finlandilta.

– DAFin tuotevalikoima loppuu neliakselisiin, mutta meillä on hyvät suhteet Ginafiin, joka valmistaa erikoisempia ajoneuvoja DAF-komponentteihin perustuen. Heillä on valikoimassaan kokonaismassaltaan 50 tonnin viisiakselinen, joka tosin on hiukan liian raskastekoinen 38 tonnin autoksi, summaa Lamberg.

– Tässäkin asiassa meidän on edettävä varovaisin askelin, kaikkea uutta ei voida aloittaa yhdellä kertaa, mutta uskoisin Ginafin kuuluvan jollakin aikavälillä tuontiohjelmaamme, arvelee Heino.

50 tonnin kokonaismassalla Ginaf olisi varmasti kaivosalan toimijoita kiinnostava työkalu, koska sen hankintahinta ja kulurakenne eroaa huomattavan paljon dumppereista ja louhosautoista.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi