Uutiset

Kuljetuskalusto

Hüffermann – myös isoille painoille

Saksalainen perävaunuvalmistaja Hüffermann on tuonut markkinoille uusien suomalaisvaatimusten mukaisen vaihtolavaperävaunun. Hüffermann-vaihtolavaperävaunuja on markkinoitu Suomessa vuodesta 2010 alkaen. Saksassa yleisten kolmiakselisten perävaunujen ohella tuotevalikoimaan kuuluu myös pohjoismaisten vaatimusten mukaisia neli- ja viisiakselisia perävaunuja, jotka useimmiten varustetaan paripyörin.

”Monesti uskotaan, että Saksassa valmistetaan ainoastaan standardoituja perävaunuja, joiden ominaisuuksiin ja varusteisiin on vaikea vaikuttaa. Hüffermann valmistaa kuitenkin asiakkaiden toiveiden mukaista kalustoa 100 vuoden kokemuksella”, kertoo perävaunuja Suomessa edustava Leif Lindberg Oy LR-Logistics Ab:stä.

Marraskuun alussa Suomeen rantautui Hüffermann-tehtaan ensimmäinen, asiakkaan toiveiden mukaan räätälöity paripyörin varustettu viisiakselinen perävaunu. Aiemmin Suomeen on toimitettu neliakselisia, ykkös- tai paripyörin varustettuja perävaunuja.

Runkopituudeltaan 12,6-metrisen pioneerivaunun ominaisuuksiin kuuluu muun muassa BPW:n akselit, Wabcon jarrujärjestelmä ja kuusi lukkoparia yhdessä nostettavan viidennen akselin kanssa. Turvallisuutta lisääviä varusteita ovat muun muassa ilmapalkeiden paineen mukaan aktivoituva RSS-ajonvakautusjärjestelmä ja P-Light parkkivalojärjestelmä.

Lindbergin mukaan valokaarisinkityn perävaunun runkorakenne on optimoitu kestävyyden kannalta, jolloin materiaalivahvuutta on kasvatettu rasituksen kannalta kriittisissä paikoissa.

”Runkorakenne on suunniteltu siten, että kuormituksesta johtuvat voimat jakaantuvat tasan koko perävaunun mitalle, mikä parantaa perävaunun kestävyyttä. Yksittäisten välipalkkien sijaan rungon poikkipalkkeina on kaksi päällekkäistä kotelopalkkia, jotka aikaansaavat lujan ja vääntöjäykän rakenteen”, summaa Lindberg saksalaista tuotetta.

”Hyvää vääntöjäykkyyttä on haettu myös optimoimalla pitkittäispalkkien rakenteita”, muistuttaa Lindberg esitellessään 42 tonnin kokonaismassalle hyväksyttyä perävaunua, jonka omamassa tilaajan toivomilla varusteilla asettuu 8800 kilon tuntumaan. Tämän perävaunun varusteluettelossa mainitaan myös mekaaniset ja 50 millin jaolla olevat päätytopparit, joilla voidaan lukita pituudeltaan 6,4-6,9 metrin lavat.

”Ilmatoimisissa lukoissa on lisävarusteena myös mekaaninen avausmahdollisuus, jolloin lava saadaan aina pois perävaunun päältä”, painottaa Lindberg muistuttaen perävaunujen vakiovarustukseen kuuluvasta, Hüffermannin omasta alaslaskettavasta vetoaisasta, joka on hyväksytty aina 190 kN:n asti.

Työvalojen ohjauksessa, tasonsäädössä ja käsijarrun käytössä tarvittavat hallintalaitteet yhdessä Wabcon diagnostiikkajärjestelmän kanssa löytyvät valaistusta laatikosta rungon sivulla.

Suomen Hüffermann-edustaja Leif Lindberg (vas.) luottaa maahantuontivarustelussa ja jälkimarkkinapalveluissa Kaarinassa ja Vantaalla toimivan, Jarmo Vuolan luotsaaman Vuola Trucks and Trailersin osaamiseen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi