Uutiset

Kuljetuskalusto

Hinauspalveluiden kysyntä kasvaa



Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla hinauspalveluita Redgo-ketjun väreissä tarjoaa Hinaus ja Tuuppaus, kavereiden kesken H&T. Hyväntuulisen aputoiminimen taustalla ovat yrittäjät Virpi ja Antti Valkonen sekä tarkkaan ottaen kaksikin heidän yhtiötään, Fabrikantti Oy ja Valkonen & Valkonen. Hinaustoimintaa on harjoitettu vuodesta 2006, ja tänä vuonna suoritettavien tehtävien määrä tulee olemaan noin 7 000.

”Hinausalalla asiakaskohtaaminen on haastava palvelutilanne, lähdemme aina takamatkalta”, aloittaa Antti Valkonen.

Hän ottaa esimerkin vuoksi vertailukohdaksi sohvan myymisen, jolloin myyjällä on palveltavana lähtökohtaisesti positiivisilla odotuksilla ladattu hyväntuulinen asiakas.

”Sohvan ostaminen on iloinen asia. Hinauksen tarvitsijalla sen sijaan on päivä jo enemmän tai vähemmän pilalla. Hinausauton kuljettajan tehtävä on tuoda apua, turvaa, lohtua ja hyvää mieltä pulassa olevalle tienkäyttäjälle. Niin kuin Hinaus ja Tuuppaus -nimi vähän paljastaakin, teemme sen huumorin kautta”, hän sanoo.

Raskaan hinausauton kuljettajalta edellytetään hyviä sosiaalisia ja teknisiä taitoja. Siksi osaavan kuljettajan löytäminen voi olla haastavaa.

H&T:n verkkosivujen yritysesittelyssäkin sanotaan, että hurtti ja huono huumori on oleellinen osa toimintaa, ja että asiakkaiden huumorintajun puute on osoittautunut tilapäiseksi, kun on uhattu jättää pakkaseen, ellei hymyä ala näkyä. Aina on matka jatkunut.

”Jokainen tilanne on erilainen, ja palvelutilanteessa kuljettajalta vaaditaan hyvää pelisilmää. Onneksi meidän kuljettajillamme sitä on. Paras palaute asiakkaalta on, kun hän sanoo, että ei potuta enää läheskään niin paljon.”

Valkosen mukaan hinausauton kuljettajan työssä ei pelkkä tekninen osaaminen riitä, vaan kuljettajalla on oltava psykologista silmää ja hyvät asiakaspalvelutaidot. Kun yhtälöön lisätään päivystysluonteinen työ, varsinkin raskaan hinausauton kuljettajien löytäminen ei ole kovin helppoa.

Yrittäjyyttä yli 30 vuotta

Yrittäjänä Antti Valkonen aloitti vuonna 1993. Aluksi hän toimi erikoiskuljetusten parissa liikenteenohjaajana sekä alan varusteiden valmistajana ja myyjänä.

Hinaustoimintaan Valkonen lähti mukaan vuonna 2006 ensin kevyen kaluston hinausautolla kuortanelaisen Raimo Maijalan yhtiökumppanina. Vuonna 2010 toteutuneen yritysoston myötä toiminta laajeni Seinäjoelle, ja mukaan tulivat raskaan kaluston hinaukset.

Hinaustoiminnan ohella Valkonen kouluttaa hinausalan henkilökuntaa ja, yhtenä harvoista Suomessa, erikoiskuljetusten liikenteenohjaajia. Yrittäjyyttä edeltänyt työskentely vakuutusyhtiön palveluksessa on hänen mukaansa hyödyttänyt yrittäjätaipaleellakin.

Luontaisen kasvun ja liiketoimintakauppojen myötä H&T:llä on tällä hetkellä kaikkiaan kaksitoista hinausautoa. Kolmastoista on rakennettavana laitevalmistajalla, ja on tulossa rivistöön vielä tämän vuoden puolella.

Hinauksia on tehtävä kaikilla keleillä ja kaikkina vuorokauden aikoina.

Hinausautoista kolme on puhdasverisiä raskaita hinausautoja. Niiden lisäksi H&T:llä on kaksi raskasta lavahinausautoa, joilla pystytään palvelemaan muun muassa ympäröivän maakunnan maatalousyrittäjien konekuljetustarpeita.

Liikenteen määtää kasvaa

Tavallisesti H&T:n apua tarvitaan, kun kulkuneuvoon iskee tekninen vika. Onnettomuuden takia ajokelvottomaksi turmeltuneiden hinaaminen on – kaikeksi onneksi – harvinaisempaa. Toisinaan raskas liikenne tarvitsee hinausapua, jos vetopyörän pito tai maapohjan kantavuus ei riitäkään.

”Hinauspalveluiden kysyntä on koko ajan kasvussa, sillä liikenteen määrä kasvaa, ja yhä vähemmän ajoneuvoja korjataan tien päällä. Yleensä on paljon tehokkaampaa ja taloudellisempaa toimittaa ajoneuvo korjaamolle sisätiloihin työkalujen ja varaosavaraston äärelle kuin yrittää toimittaa mekaanikko oikeiden osien ja työkalujen kanssa rikkoutuneen ajoneuvon luo”, Valkonen sanoo, ja jatkaa, että autoja hinataan käyttövoimasta riippumatta.

”Apua tarvitsevat kaikenlaiset autot käyttövoimaan katsomatta. Sähköautoissa ei ole sen enempää tai vähempää meidän palveluiden tarvetta kuin polttomoottoriautoissakaan. Pienjännitepuoli tai mekaaniset viat yleensä keskeyttävät sähköauton matkan.”

Turvallisuudesta ei saa tinkiä

Vaikka huumori kukkii ja on niin sanotusti huonoa, turvallisuudesta ei H&T:ssa koskaan tingitä. Liikennemäärien lisääntyminen ja muiden tielläliikkujien välinpitämätön asenne on lisännyt huolta työtään tiellä tekevien työturvallisuudesta.

Muun liikenteen huomion kiinnittämiseen voidaan käyttää esimerkiksi liikenteenohjausvaunua.

”Ajamiseen ei keskitytä, vaan tehdään jotakin muuta. Kahden vuoden sisällä kaksi hinausautonkuljettajaa on työtehtävissä ollessaan menettänyt henkensä, kun auto on ajanut päälle. Yksi meidänkin autoista tuhoutui, kun yhdistelmä ajoi päälle. Onneksi kuljettaja oli etäämpänä autosta valmistelemassa hinausta”, Antti Valkonen murehtii menoa liikenteessä.

”Vaikka tiellä työtään tekevä henkilö huomattaisiinkin, kaikki eivät malta hidastaa tarpeeksi ja noudattaa riittävää turvaväliä kohdetta sivuuttaessaan.”

Puhelimen tai muiden viihdelaitteiden käyttö ajon aikana on tietenkin yksi asia, joka liikenteestä hänen mukaansa pitäisi kitkeä pois. Pohdintaa aiheuttavat myös autoissa viime aikoina yleistyneet erilaiset ajoavustimet.

”Niihin pätee vanha sanonta: hyvä renki, huono isäntä. Kun ajaminen on helppoa, jopa tylsää, kasvaa houkutus tehdä ajon aikana jotakin muuta. Ennen vanhalla Volvo Amazonilla ajaessa oli kaikkien aistien oltava herkkänä ja nivelet notkeina, jos mieli päästä perille. Ajamiseen ja liikenteeseen oli pakko keskittyä. Miten saisimme tielläliikkujat jälleen keskittymään oleelliseen?”, hän pohtii päätteeksi.

Lavettikuljetukset ja Tiepalvelut -teemalehti
Lisää hinaus- ja tiepalveluista sekä erikoiskuljetuksista Lavettikuljetukset ja Tiepalvelut -teemalehdessä.


Lue seuraavaksi