Uutiset

Kuljetuskalusto

HF-Autohuolto laajensi

3600 neliötä, 19 huolto- ja korjauspaikkaa, joista kuusi läpiajettavia, 25 metrin korinoikaisurata ja 40 työntekijää ovat tunnuslukuja, jotka kuvaavat yrityksen uudistuneita toimitiloja.

Laajennustarve syntyi paljolti keväällä tehdystä liiketoimintakaupasta, jonka myötä Hämeenlinnan Auto-Ilveksen Volvo-kuorma-autokorjaamotoiminnat siirtyivät HF-Autohuollolle Riihimäelle. Toteutuneiden investointien myötä yrityksellä on erinomaiset edellytykset palvella entistä laajempaa asiakaskuntaa, sillä lisärakennusosa kasvatti Riihimäellä Mattilan teollisuusalueella sijaitsevat korjaamotilat kooltaan kaksinkertaisiksi.

Toimitusjohtaja Harri Frankbergin mukaan yrityksen maantieteellinen vastuualue pitää sisällään Riihimäen ohella muun muassa Hyvinkään, Lopen ja Hämeenlinnan talousalueet, joskin asiakaskuntaan kuuluu autoilijoita tätä laajemmalta alueelta.

– Erinomainen sijaintimme kolmostien välittömässä läheisyydessä on meille selkeä kilpailuetu, muistuttaa Frankberg, joka on luotsannut riihimäkeläisyhtiötä vuodesta 1993 alkaen.

– Osa Auto-Ilveksen kuorma-autoasiakkaista siirtyy luultavasti Tampereelle, Lahteen tai Forssaan, mutta odotamme tietysti mahdollisimman isoa siivua Hämeenlinnan asiakkaista meille.

Laajennuksen myötä yhtiön raskaan kaluston asentajien määrä kasvoi kahdella henkilöllä, nyt huolto- ja korjaustoiminta työllistää 18 asentajaa. Frankberg kiinnitti huomiota ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuteen jo viime vuosikymmenellä.

– Olemme tehneet yhteistyötä paikallisen kouluttajan kanssa vuodesta 1994 saakka. Otamme joka vuosi oppilaita työssäoppimisjaksolle sekä kakkos- että kolmosluokalta. Kakkosluokalla työssäoppimista on kahdeksan viikkoa, kolmosella kuukausi enemmän. Samat kaverit tulevat usein kesätöihin, jonka jälkeen he ovat oppineet jo talon tavoille. Alkuun opiskelijat tekevät työtä yhdessä vanhempien asentajien kanssa, mutta opintojen loppuvaiheessa he pystyvät jo hyvin itsenäiseen työskentelyyn, summaa Frankberg, joka laskee yhtiöön tulleen tätä kautta parisenkymmentä uutta tekijää.

Varaosat viidestä paikasta keskelle taloa

Laajennuksen jälkeen Riihimäen toimipisteen varustukseen kuuluu kaksi moduuliyhdistelmän mittaista ajosiltanostinta, joita voidaan käyttää myös nuppiautoille jaettuina. Lisäksi käytössä on yksi lyhyempi ajosiltanostin ja kaksi pyöristä nostavaa nostinta. Ensi keväänä alkavaa katsastustoimintaa varten tarvittava kuilu dynamometreineen ja vaakoineen on myös tulossa yrityksen tiloihin. Kolarikorjaus- ja rungonoikaisupuolella HF-Autohuollolla on seitsemän autopaikkaa, joissa voidaan oikaista samanaikaisesti kolmea autoa. Josamin rungonoikaisu- ja mittauslaitteiden ohella HF-Autohuollon varustukseen on jo viiden vuoden ajan kuulunut induktiolämmitin, jota Frankberg pitää ehdottoman tärkeänä varusteena pahasti vääntyneiden runkojen oikaisutyössä.

Myös varaosalogistiikka tehostui laajennuksen myötä merkittävästi, koska aikaisemmin käytössä olleet viisi varaosavarastoa yhdistettiin yhteen, 640 neliön varastoon kahteen kerrokseen huoltokorjaamon keskelle. HF-Autohuollon palveluihin kuuluvat autojen huoltamisen ja korjaamiseksi lisäksi laiteasennukset ja päällirakennetyöt. Tehtaankadun tiloissa rakennetaan vuosittain kolmisenkymmentä sora-autoa, tehdään kevyitä nosturiasennuksia ja huolletaan kylmälaitteita – HF-Autohuolto on Lumikko-kylmäkoneiden valtuutettu huoltoliike.

Laajennuksen myötä Riihimäelle on tulossa myös Volvon ohjeiden mukainen Express Service –pikahuolto, jonka konsepti on jo ehtinyt osoittaa toimivuutensa pääkaupunkiseudulla. Yrityksellä on huoltoauto ja 24 tunnin päivystys asiakkaiden auttamiseksi yllättävissä tilanteissa. Vaikka Volvon työkoneille ei HF-Autohuollossa olekaan omaa korjaamoa niitäkin huolletaan ja korjataan toimitusjohtaja Frankbergin mukaan satunnaisesti. Riihimäen korjaamon hyvästä palvelukyvystä kertoo sekin, että arkisin huoltokorjaamolla tehdään töitä aina iltakymmeneen saakka. Kahdessa vuorossa toimivan korjaamon ovet avautuvat aamulla kello 08.00.

Laaja investointiohjelma palvelukyvyn takaamiseksi

HF-Autohuollon laajennus on osa Volvo Trucksin laajaa investointiohjelmaa, jonka puitteissa Volvo yhdessä jälleenmyyjäpartnereidensa tekee parin vuoden aikana yhteensä 55 miljoonan euron investoinnit yhdelletoista paikkakunnalle. Investointien myötä verkosto rekrytoi sata uutta ihmistä, joista puolet tulee täysin uusiin työpaikkoihin. Tavoitteena on, että Volvo olisi jatkossakin asiakastyytyväisyydellä mitaten raskaan kaluston paras merkki palveluiltaan.

Investoinnit ovat vastaus asiakkaiden jatkuvasti kasvaviin tehokkuusvaatimuksiin: kaluston on oltava tien päällä mahdollisimman paljon. Kun autot samaan aikaan kehittyvät tekniikaltaan hi-tec-tuotteiksi, jotka edellyttävät Volvon toimipisteiltä entistä enemmän niin tilojen, työkalujen, koneiden ja laitteiden kuin henkilöstönkin osalta, niin kaluston huoltamiseen ja korjaamiseen tarvitaan kiinteistöjä, jotka vastaavat myös huomispäivän vaatimuksia.

– Laitteet ovat tulleet teknisimmiksi, joten asiakkaat tuovat autonsa mieluummin valtuutettuun huoltokorjaamoon kuin huoltavat ja korjaavat niitä itse. Öljynvaihtokin vaatii huoltoilmaisimen nollauksineen nykyisin turhan paljon valmiuksia kotihallilla tehtäväksi, päättää toimitusjohtaja Harri Frankberg, joka katsoo tulevaisuuteen valoisin katsein.

– Talouselämän synkistä kehitysnäkymistä huolitta uskon korjaamotoiminnan tulevaisuuteen. Autokaupan hiipuessa olemassa olevalla kalustolla ajetaan entistä pidempään, mikä edellyttää luonnollisesti asianmukaista huolto- ja korjaustoimintaa, summaa Frankberg.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi