Uutiset

Kuljetuskalusto

Henna Wickström Scanian toimitusjohtajaksi

Henna Wickström aloitti tänään 1. elokuuta Scania Suomi Oy:n toimitusjohtajana. Hän on kautta aikain ensimmäinen naispuolinen toimitusjohtaja Scanian myyntiorganisaatiossa Euroopassa.

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Henna Wickström, MBA, on työskennellyt Scanian palveluksessa runsaat 16 vuotta. ”Aloitin yhtiön kehityspäällikkönä vuonna 2000. Tuolloin Scania Suomessa aloitettiin kehittämistyö Scanian myyntiyhtiöiden toimintaa ohjaavan laatustandardin käyttönottamiseksi”, Henna Wickström kertoo.

”Kuusi vuotta Scania Suomen huolto,- korjaamo- ja varaosapalveluista vastaavana johtajana opettivat minulle, miten suuri merkitys näillä toiminnoilla on asiakkaillemme. Asiakkaamme odottavat toiminnaltamme sekä tasaista laatua että erinomaista asiakaspalvelua jokapäiväisissä tilanteissa”, jatkaa Henna Wickström.

Viimeiset neljä vuotta Henna Wickström on toiminut Scania Suomen kehitysjohtajana. Tänä aikana on pureuduttu kehittämään uusia palveluita ja toimintatatapoja, joilla voidaan tukea asiakkaiden menestymistä heidän omassa liiketoiminnassaan.

”Näiden 16 vuoden aikana olen saanut olla monessa mukana. Uskonkin, että vahva kehittämistaustani ja kokemukseni palveluliiketoiminnasta olivat syitä miksi osaamistaustani nähtiin sopivaksi yhtiön toimitusjohtajuuteen”, toteaa Henna Wickström.

Erinomainen tuote ja yhtiö

Heikko talouskehitys Suomessa on heijastunut erityisesti kuljetusalaan. Asiakkaat ovat kuitenkin luottaneet Scaniaan ja yhtiön organisaation palvelukykyyn. Scanian kuorma-autojen markkinaosuus onkin alkuvuonna ollut hyvä. ”Uskon, että hyvä tilanteemme on seurausta siitä, että Scania kokonaispakettina on erittäin kiinnostava ja taloudellinen vaihtoehto. Erityisesti Scanian hyvä polttoainetalous on meille ja asiakkaillemme ylpeyden aihe. Scania on tuotteena erinomainen ja palveluidemme kehitystyö on ollut pitkäjänteistä. Lisäksi verkostomme on hyvässä kunnossa, ja henkilöstömme sitoutunut tuottamaan parasta laatua ja asiakaspalvelua joka päivä. Kun tähän yhtälöön vielä lisään sen, että yhtiötä on johdettu hyvin, minkä seurauksena taloudellinen tilamme mahdollistaa edelleen kehittämisen, niin voin vain todeta, että suuria linja- tai strategiamuutoksia ei ole syytä tehdä”, Henna Wickström summaa.

Digitalisaation myötä Scania kehittää uusia palveluita

On kuitenkin hyvä tiedostaa tulevaisuuden muutostrendit, jotka ovat jo näkyvissä ja näin tulevat muuttamaan kuljetusalaa omalla tavallaan. Digitalisaatio on jo nyt mahdollistanut uusien palvelumallien kehittämisen. Tällä hetkellä Scania tarjoaa asiakkailleen esimerkiksi Scania Fleet Management Services -palvelut sekä etädiagnostiikkamahdollisuuden. Scanian kuljettajavalmennuspalvelut perustuvat henkilökohtaiseen valmennukseen, jossa valmentajat analysoivat ajoneuvon käyttödataa. Jopa perinteisenä pidettyä kiinteää huolto-ohjelma voidaan tänä päivänä mukauttaa ajoneuvon todelliseen käyttöön, ja käyttödataa analysoida ajoneuvon ollessa tienpäällä. Tässä huolto-ohjelmassa ajoneuvo kommunikoi Scanian korjaamon kanssa ja kertoo, millaista huoltoa se tarvitsee.

”Digitalisaatio tulee kehittämään alaa sekä tuotteiden että palveluiden kehittämisen näkökulmasta valtavin harppauksin tulevina vuosina. Toinen alaamme vaikuttava tulevaisuuden haasteemme liittyy kestävän kehityksen kuljetusratkaisuihin. Kuljetusalalta odotetaan yhä merkittävämpää osallistumista ilmastonmuutoksen hidastamiseen. Näitä ratkaisuja, kuten vaihtoehtoiset polttoaineet tai kuljetusten ja logistiikan optimointi, joiden avulla voimme vaikuttaa hiilidioksidipäästöihin, on syytä nostaa esille ja kehittää”, Henna Wickström toteaa.

Scania on jo esitellyt ilman kuljettajaa liikkuvat ajoneuvot ja kesäkuussa Ruotsissa avattiin maailman ensimmäinen sähköistetty tie. Tässäkin kehitystyössä Scania on alan kehityksen kärjessä.

Asiakkaidemme menestys ohjaa

”Mielestäni meidän ensisijaisena tehtävänämme on yhtenä joukkueena auttaa asiakkaitamme menestymään. Tämä ohjenuora tulee ohjaamaan arkemme toimia, osaamistarpeidemme kehittämistä ja tuotteiden sekä palveluiden kehittämistä”, Henna Wickström linjaa.

”Otan uuden tehtävän innostuneena tästä mahdollisuudesta johtaa alan edelläkävijäyritystä. Pääsen alusta asti mukaan nyt, kun Scanialla alkaa mielenkiintoinen uusi aikakausi. Elokuun 23. päivä aloitamme tapahtumien sarjan ja julkistamme uuden sukupolven kuorma-automalliston ensimmäiset, kaukoliikenteeseen tarkoiteut versiot. Meillä tulee olemaan pajon mielenkiintoista kerrottavaa asiakkaillemme seuraavien vuosien aikana. On myös hienoa, että nykyinen kuorma-automallisto jää markkinoille toistaiseksi. Se on tällä hetkellä parempi kuin koskaan”, iloitsee Scania Suomen uusi toimitusjohtaja Henna Wickström.

Lue seuraavaksi