Uutiset

Kuljetuskalusto

Helsinki-Nuorgam-Helsinki

Scania Suomi järjesti mahdollisuuden tutustua uusiin R– ja S-sarjan raskaan maantieliikenteen autoihin. Kesäkuun alussa 2017 oli liikkeellä kolmen R- ja yhden S-sarjan Scanian kolonna Helsingistä Nuorgamiin ja takaisin. Yhteen suuntaan reitillä kilometrejä kertyi yli 1 300. Suomi on pitkä maa, mutta sää oli epätavallisen tasainen, aurinkoa riitti koko matkalle. Kolonnan kaksi puoliperävaunuyhdistelmää oli noin 40 tonnin kokonaismassassa. Toinen puoliperävaunun vetoauto oli takatelinen Scania S580 V8-moottorilla ja toinen välitelillä varustettu Scania R500. Viisiakselista varsinaista perävaunua veti vuorotellen kolmiakselinen Scania R520 vinkkelikoneella ja Scania R500 suoralla kuutosmoottorilla. Varsinaisen perävaunun vetoon tarkoitettujen autojen kokonaismassat olivat 25 tonnin paikkeilla ja varsinaisessa perävaunussa oli massaa noin 35 tonnia. Kaikki ajoneuvot olivat ilmajousitettuja. Ajoneuvojen kulutusta seurattiin tarkasti. Vajaa kymmenhenkinen kuljettajajoukko ei ajanut pihistellen otsa rypyssä, vaan

Poro on hyötyeläin, josta on haittaa liikenteessä. Porokolareiden ehkäisyyn paras keino on ennakoiminen, tilannenopeus ja varovaisuus.

autot liikkuivat muun liikenteen mukana vastaten tavallista ammattiajoa.

Scanioiden osalta voi sanoa, että kaikki yksilöt pelasivat hienosti, kuten kuuluukin. Uuden sukupolven Scania on todellinen kuljettajan auto. Pitkät yhtämittaiset tai pysähdysten myötä pitkäksi pätkityt päivät eivät tuntuneet raskailta. Uuden mallin Scaniat ovat ajo-ominaisuuksiltaan erinomaisia, lisäkiitoksen ansaitsevat kuljettajan istuimen säätömahdollisuudet ja hallintalaitteiden looginen toiminta. Maantien kestopäällyste sisältää Suomessa hyvin monenlaista pinnan muotoa ja laatua. Päällystetyypistä riippumatta Scania pysyi vakaana ajettavana. Ivalon seudun ja Jyväskylän eteläpuolen nelostien kovissa mäissä Scanioista paljastui vääntävät moottorit ja alaspäin erittäin nopeaan vaihtamiseen kykenevät Opticruise -robotit. Ammattilaisista ja vähemmän ajaneista koostunut raati ei päässyt yksimielisyyteen parhaasta ajoneuvosta kolonnassa. Kaikki saivat erinomaiset pisteet.

Kulutuslukemat poimittiin ajotietokoneesta. Raskain etappi kulutuksenmittaamisen kannalta oli Rovaniemi-Nuorgam-Rovaniemi. Sekään ei nostanut moduliyhdistelmän kulutusta kuin hieman yli 40 litraan sataa kilometriä kohti. Helpommat osuudet huomioiden päästiin 60 tonnin yhdistelmällä noin 38 litran kokonaiskulutukseen. Puoliperävaunuyhdistelmien kulutus oli tästä noin kymmenen litraa alempi sadalla kilometrillä. Erot suoran kuutos- ja vinkkelimoottorin välillä jäivät pariin litraan sadalla kilometrillä, pienemmät rivimoottorit kuluttivat vähemmän polttoainetta. Saman kiertueen kaksi vuotta aiemmin kokeneiden mukaan kulutuslukemat laskivat kauttaaltaan. Käytössä oli suuritehoisemmat, mutta uudistetut Scanian moottorit.

Scania-kolonna pitää taukoa Tenojoen varrella.

Verkossa

www.scania.fi

Lue Scanian uudistetusta V8 -moottorista tästä

Lue seuraavaksi