Uutiset

Kuljetuskalusto

Ensimmäinen täyssähköinen yhdistelmä rajan ylittävään liikenteeseen

Ahola Transport Scania 40R

Ahola Transportin määrätietoiset toimenpiteet vastuullisuuden parantamiseen ovat saaneet jatkoa, kun yritys otti kesäkuun lopulla käyttöön Suomen ensimmäisen säännölliseen rajan ylittävään liikenteeseen tulevan täyssähköisen ajoneuvoyhdistelmän.

Täysperävaunun vetoautosta, dollystä ja puoliperävaunusta koostuva yhdistelmä esiteltiin ensimmäistä kertaa Naantalissa juhannusviikolla. Yhdistelmä liikennöi Ruotsin ja Suomen välillä normaalissa Ahola Transportin asiakasliikenteessä. Täyssähköinen Scania 40R tulee ajamaan pilottiluonteisesti Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä ja samalla keräämään tietoa muun muassa kaluston käytöstä ja kantamasta todellisissa olosuhteissa.

”Tämä on meille merkittävä projekti. Aholan täyssähköinen ajoneuvoyhdistelmä on yksi suurimmista, mitä Suomen teillä kulkee”, Scania Suomi Oy:n eMobility tuotepäällikkö Michael Mannfors kertoo. ”Pystyisimme ajamaan jopa 72 tonnin kokonaispainoilla, mutta laki sallii Suomessa tällaisella vetoautolla yhdistelmälle enintään 68 tonnin yhdistelmäpainon. Ruotsissa kokonaispaino rajoittuu 64 tonniin.”

Latausinfran kehitys huomioitava vihreässä siirtymässä

Scania 40R:n salaisuutena ovat isot ja tehokkaat akut. Lithium-ionien latausteho on hyvällä tasolla ja sähköveturissa riittää nimelliskapasiteettia 624 kWh, mistä käytettävissä on 75 prosenttia eli 468 kWh. Kesäolosuhteissa se riittää noin 250 kilometrin matkaan.

Maidenvälinen operointi saadaan onnistumaan riittävän kattavan latausverkoston avulla, ja toimitusjohtaja Åke Nyblomin mukaan Ahola Transportilla nähdäänkin, että latausinfran kehittäminen yhdessä sidosryhmien kanssa on yksi yrityksen keskeisistä satsauksista lähivuosina.

Jimmy Ahola (vas.) ja Åke Nyblom kertoivat, että täyssähköisen raskaan yhdistelmäajoneuvon käyttöönotto Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä on merkittävä askel Ahola Transportin vastuullisuustyössä.

Päästövähennyksiä monin keinoin

Ahola Transport on kehittänyt dynaamisen logistiikan konseptiaan jo vuosia, ja onnistunut vähentämään kaksi kolmasosaa päästöistä pelkästään digitaalisten työvälineiden avulla. Reittien ja kuljetusten täyttöasteiden optimoinnilla, modernilla kalustolla ja kuljettajien taloudellisella ajotavalla on päästy päästövähennyksissä nykytasoon.

Nyt yhtiö satsaa lopun kolmanneksen päästövähennyksiin. Tavoitteisiin uskotaan päästävän muun muassa ottamalla käyttöön uudet energiamuodot. Erityisesti sähkössä Ahola Transport näkee kokemustensa ja laskelmiensa perusteella olevan elinkaaripäästöiltään suurin potentiaali.

”Olemme ajaneet Ruotsissa sähköisellä kalustolla puolitoista vuotta ja se on toiminut täysin moitteettomasti. Näemme Scanian varteenotettavana vaihtoehtona myös sähköisenä”, Åke Nyblom sanoo.

Muutoksen sisäiset vaikutukset

Sähköiseen kalustoon siirtyminen tuo uusia ulottuvuuksia myös kuljetussuunnitteluun ja operatiivisen henkilöstön työhön, kun jatkossa suunnittelussa on huomioitava myös muun muassa kaluston latausajat ja uudenlaiset laskutusperusteet. Samaan aikaan on päivitettävä myös Ahola-konsernin itse kehittämä ERP-järjestelmä vastaamaan uusien energiamuotojen tuomiin muutoksiin.

”Sähköauton lataaminen tulee huomioitavaksi ajojärjestelyssä, se on yksi pala lisää palapeliin. Dieselauton tankkaamista ei ajojärjestelyn ole tarvinnut ottaa huomioon”, sanoo Ahola Groupin markkinointipäällikkö Jimmy Ahola.

Myös kuljettajan arkityö muuttuu sähköisen kaluston myötä. Ennakoinnin ja suunnittelun tärkeys korostuvat kuljettajan penkillä. Sääolosuhteet, reittivalinnat ja kuorman paino vaikuttavat kaikki osaltaan sähköajoneuvon toimintasäteeseen.

”Tästä kaikesta keräämme tällä hetkellä tietoa ja arvokasta oppia pilotin avulla. Koko logistiikkaketjua ja sen ohjaamista täytyy ajatella sähköisen kaluston kanssa toimiessa hieman uusin tavoin”, summaa Nyblom.

”Ensimmäinen sähköinen täysperävaunuyhdistelmä rajan ylittävässä liikenteessä on askel sähköiseen aikakauteen. Yksin emme tätäkään matkaa tee, vaan mukana ovat yhteistyökumppanit, asiakkaat ja muut sidosryhmämme. Kerätty tieto hyödyttää myös kumppaneitamme ja vahvistaa verkoston yhteistä tietämystä sekä edistää vihreää siirtymää tehokkaasti raskaan liikenteen osalta”, lisää Nyblom.

Scania 40R B6x2*4NB

  • Sähkömoottorit: 3 kpl, yhteisteho 400 kW (jatkuva)
  • Vaihteisto: Automatisoitu kuusivaihteinen
  • Akseliväli: 4 750 mm
  • Akusto: nimelliskapasiteetti 624 kWh, hyötykapasiteetti SOC 75 % = 468 kWh
  • Toimintamatka: 350 km 40 t / 250 km 64 t (kesä)
  • Ohjaamo: CR20H
  • Lataus: Vastaanottokyky max. 375 kW/500 A DC-latauksella. CCS type 2 plug in -liitäntä. 0–100 % n. 85 min latausaika 375 kW:n teholla.



Lue seuraavaksi