Uutiset

Kuljetuskalusto

Dynaset varustelee Euromasterin GoMobilen

Suomen Euromasterin yli kuudenkymmenen toimipaikan lisäksi on Etelä-Suomen alueella etenemässä uusi raskaan kaluston palvelukonsepti.
”GoMobile” on liikkuviin rengashuoltopalveluihin keskittyvä palveluyksikkö, joka toimii nimensä mukaisesti tien päällä ja kykenee tarkastamaan, huoltamaan ja ylläpitämään raskaan kaluston renkaat. GoMobile-ideassa on otettu oppia muista maista joissa Euromasterilla jo ennestään on tällainen toiminta käytössä. Muun muassa Englannissa tehtiin Euromasterilla toimintalinjaus, jossa raskaan kaluston rengastyöstä merkittävä osa tehdään tien päällä ja asiakkaiden varikoilla. Tämä sama toimintatapa sovitetaan nyt suomalaisten teiden päälle.

”Meillä Euromasterilla kehitetään nimenomaan liikkuvia palveluita ja nähtäväksi jää, mitä vaikutuksia tällä tulee olemaan perinteisiin kivijalkamyymälöihin kun ajoneuvot huolletaan renkaiden osalta siellä, missä ne seisovat. Se on huollon paras hetki myös autoiljan tai liikennöitsijän kannalta. Huollot voidaan sopia siihen hetkeen kun auto pysähtyy. Nyt meillä on perustettu Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueet, kertoo GoMobile-projektia vetävä Pentti Jussilainen.

Huoltoautojen varustelu koostuu pakettiauton työkalu- ja tarvikevarustelusta sekä Dynasetin paineilma- ja generaattoriyksiköistä jäähdyttimineen. Niiden avulla tuotetaan kaikki tarvittava käyttöenergia.

Poikkeava ilmanpaine on lisäkulu liikennöitsijälle

”Palvelukonseptilla tarjoamme renkaiden ylläpidossa edullisinta vaihtoehtoa yrittäjälle. Kun palvelu sisältää myös rengaspaineiden ja -kuluman seurannan, pelkästään oikeilla paineilla liikkuva kalusto säästää merkittävästi polttoainekuluissa, saati rengaskuluissa. Me emme ole kulu, vaan myös tuotamme asiakkaalle, painottaa Jussilainen.”

Perävaunussa on rengasvarasto sekä raskas, suojaksi nostettavan sivuseinän alle laskettava rengaskone. Perävaunu tarvitsee autosta voimavirtaa sähköhydrauliselle järjestelmälle. Kiinteä työvalaistus on täydellinen.

Täydellisesti varustellut huoltoautot

GoMobilen kolme ensimmäistä toimialuetta ovat alkusoitto paitsi uudelle palvelukokonaisuudelle, myös uudelle kalustolle. Muutaman vuoden tähtäimellä palveluverkosto täydentyy ehkä parilla kymmenellä palveluautolla. Nyt varustelun toimivuutta testataan ja tarvittaessa säädetään kahden olemassa olevan auton avulla.
Huoltoautojen varustelu on Dynasetin suunnittelema ja toteuttama. Auton moottori toimii voimanlähteenä, joten lisäpainoa ei voimanlähteestä kerry. Voiman ulosottoon kytketty hydraulipumppu muodostaa järjestelmän perustan. Virtaus jaetaan moduuliventtiilin kautta laitteistoon, johon kuuluu 6,5 kVA (230V ja 400 V) hydrauligeneraattori, sekä 1300 l/min tuottava ruuvikompressori. Paineilmaa varastoidaan 10 bar / 240 l säiliöihin ja pidetään jatkuvasti maksimipaineessa. Kompressorin tuotto säätyy automaattisesti, eikä se pysähdy käytön aikana lainkaan. Tällä turvataan välitön reagointi sekä toimintakyky myös kovimmilla pakkasilla. Ulostulevalle paineilmalle on vedenerotin ja jäähdytin – työkalut kestävät pidempään. Myös hydraulijärjestelmälle on jäähdytin.

”Järjestelmä on räätälöity Euromasterin käyttöön ja on pitkän yhteistyön ja kehityksen tulos. Ensimmäisiä autoja ja konsepteja, vähän eri tarkoituksella, tehtiin heille jo melkein 10 vuotta sitten. Nämä ovat sitä hiotuinta timanttia tällä hetkellä. Olemme onnistuneet vuosien varrella, eri konseptien kautta, löytämään hyvin kompaktin laitekokonaisuuden joka on tarkoitettu raskaansarjan renkaiden huoltoon, kertoo Jari Vuorenmaa Dynasetilta.”

Antti Kontkanen starttaa generaattorin. 230V ja voimavirta tulee tarpeeseen. Sähkökaapin alla latausasema akkutyökaluille.

Miksi Dynaset?

”Me olemme hankkineet aiemmin erilaisen Dynasetin varustelun muutamiin kuorma-autoihimme. Nyt olemme saaneet tähän tehokkuuden tarpeeseemme oikean varustelun. Me tuotteistamme palvelumme ja annamme asiakkaallemme myös takuun. Siksi emme tingi myöskään kalustomme varustelusta. Hyvä kalusto merkitsee myös motivoitunutta henkilöstöä, päättää Jussilainen.”

Kaikki työ tehdään tien päällä. Mikään renkaisiin liittyvä ei jää tekemättä. Huollettavan kaluston määrä kohteessa voi olla yksi tai kolmesataa. GoMobile-huoltoyksiköissä tehoa riittää. Rengastarkastus estää myös rengasrikkoja tien päällä. Rikkoja saattaa tulla kolmekin auton yhtä miljoonaa kilometriä kohti. Maanteiden varsilla näkyvät renkaiden riekaleet maksavat.
GoMobile-konseptia vie eteenpäin liiketoimintajohtaja Pentti Jussilainen. Auton varustelu on koossa ja tulevissa GoMobile-yksiköissä tehdään vain hienosäätöä.
Lue seuraavaksi