Uutiset

Kuljetuskalusto

Dolicap Oy huoltaa Lappeenrannassa

Kesla-puutavaranosturista on tullut aikaisempaa yleisempi näky suomalaisessa puutavara-autossa, mobiilihakkurissa ja monissa kierrätystoimialan tehtävissä. Nosturikannan kasvusta johtuen kentällä tarvitaan myös tukeva joukko jälkimarkkinoinnin osaajia, jotka omalta osaltaan varmistavat nostureiden keskeytyksettömän käytön. Jatkossa Kaakkois-Suomen alueella liikkuvat autoilijat saavat Kesla-palvelua myös Lappeenrannassa sijaitsevan Dolicap Oy:n nykyaikaisesta huoltokorjaamosta.

”Vuosi sitten avattu korjaamo rakennettiin alkujaan oman kaluston kunnossapitoa varten, joskin mielessä on ollut palvelutarjonnan laajentaminen myös muille autoilijoille”, valottaa Dolicap Oy:n Arto Eloranta taustaa korjaamotoiminnalle ja sen laajentamiselle.

Reilun tuhannen neliön, viisi läpiajettavaa huoltokuilua sisältävä korjaamo työllistää tällä hetkellä neljä ammattitaitoista asentajaa, joiden määrää kasvatetaan tarpeen ja kysynnän mukaan.

”Korjaamon aukioloaikoja on tarkoitus venyttää kahteen vuoroon ja mahdollisesti myös viikonloppuun jo lähiaikoina”, linjaa korjaamosta vastaava Lasse Eloranta avajaispäivänä. Elorannan mukaan kuljetuskaluston korkeasta käyttöasteesta johtuen huolto- ja korjauspalvelua sekä varaosia tarvitaan monesti myös virka-ajan ulkopuolella.

”Asentajillamme on runsaasti kokemusta sekä puutavara-autoista että nostureista, joten voimme palvella asiakkaitamme kaikissa nostureihin liittyvissä huolloissa ja korjauksissa sekä asennuksissa. Nostureiden myynnistä alueella vastaa edelleenkin Porokka Forest Oy”, jatkaa Lasse Eloranta.

Dolicap Oy:n korjaamon yhteydessä sijaitsevassa myymälässä on erittäin laaja varaosavarasto, joka pitää sisällään Kesla-nosturivaraosien lisäksi muun muassa raskaan kaluston TRP-osat sekä Hytaflexin hydrauliikkatarvikkeet ja varaosat DAF-kuorma-autoihin.

Uusin ajatuksin

Arto Elorannan luotsaama Dolicap Oy on kiskonut puuta ja haketta rajan takaa Venäjältä suomalaisasiakkaiden tarpeeseen reilun kymmenen vuoden ajan. Yhdellä autolla alkanut toiminta on vuosien saatossa laajentunut kolmenkymmenen auton laivastoksi. Pyöreän puun lisäksi sinisillä ajokeilla tuodaan rajan yli myös purua ja haketta, jota tuotetaan jonkin verran myös omalla hakkurikalustolla. Elorannan yrityksessä on muutaman viime vuoden aikana siirrytty lähestulkoon kokonaan DAF-kantaan.

”Ennakkoluuloni hollantilaisajokkia kohtaan olivat suuret ja alkuun olinkin vakuuttunut, että tuollaisia ei meidän taloon tule. Kolme vuotta sitten päätimme kokeilla kahdella autolla ja nyt laivastoon kuuluu jo 25 DAFia”, kertoo Eloranta, jonka mukaan merkki on osoittautunut kestäväksi ja luotettavaksi valinnaksi myös Venäjän liikenteessä.

”Yhteen merkkiin keskittyminen on etu niin kuljettajien kuin huolto- ja korjaamotoiminnankin kannalta”, vakuuttaa Eloranta, joka ei ole tyytynyt kulkemaan olemassa olevia uria puutavara-autoilun saralla. Venäjän haastavia oloja varten Eloranta suunnitteli kaksi totuttua maastokelpoisempaa jokapyörävetoista puutavara-autoa, jotka ovat kolmen vuoden käytön aikana osoittautuneet onnistuneiksi ratkaisuiksi Venäjän kelirikkoteillä. Uuden toimipisteen avajaisten aikaan Dolicapin laivastoon liitettiin kaksi alumiinirakenteista Benalu-puutavaraperävaunua, joiden omamassaksi on punnittu 4650 kiloa.

”Kalustoa keventämällä päästään suurempiin kuormiin ja edelleen parempaan kannattavuuteen”, summaa Arto Eloranta Suomessa harvinaiseksi jäänyttä perävaunurakennetta. Elorannan mukaan ranskalaisvalmistajan konttorissa suunnitellaan myös neliakselista, suomalaismitoituksen mukaista puutavaraperävaunua. B-juna sen sijaan kuuluu jo nyt tämän 40 vuotta perävaunujen parissa toimineen valmistajan tuotevalikoimaan.

”Olemme tehneet erittäin tiivistä kehitys- ja yhteistyötä muun muassa Metsäliiton kanssa uusien, aiempaa tehokkaampien toimintatapojen löytämiseksi. Parasta yhteistyötä on se, kun kentällä on kaksi voittavaa osapuolta”, vakuuttaa Arto Eloranta viitaten samalla myös alkaneeseen Kesla-yhteistyöhön.

”Työskentelemme itse samoilla autoilla ja nostureilla kuin asiakkaamme, joten tunnemme heidän kaluston sekä tarpeet. Kaluston on korjaamon sijaan oltava tuottavassa työssä tien päällä”, päättää Eloranta.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi