Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF uudistaa keveät syömähampaansa

DAF jatkaa mallistonsa uudistamista istuttamalla keveisiin ajokkeihin uusia voimanlähteitä ja viilaamalla ulkokuorta XF-malliston näyttämään suuntaan. Birminghamin hyötyautomessuilla huhtikuussa esiteltyjen LF- ja CF-mallien myötä DAF on saattanut malliuudistuksensa myyntikuntoon.

”Meillä on nyt tarjottavanamme laaja valikoima Euro 6 -ajoneuvoja, joiden markkinoille saattaminen on ollut 85-vuotisen historiamme suurin yksittäinen investointi ja tuotekehitysprojekti. Uskomme, että investointi auttaa meitä kasvamaan entistä merkittävämmäksi toimijaksi”, summasi DAF Trucksin toimitusjohtaja Harrie Schippers Birminghamissa.

Kulmakivenä on uusi moottorisukupolvi, joka kilpailijoiden tavoin nojautuu common rail -tekniikkaan, pakokaasujen takaisinkierrätykseen, SCR-teknologiaan ja partikkelisuodattimeen. Keveimpiin LF-sarjan ajokkeihin tarjotaan 4,5 litran Paccar PX-5 -moottoria, josta on tarjolla vaihtoehdot aina 210 hevosvoimaan saakka. Raskaimmat LF-mallit sekä kaikkein keveimmät CF-sarjan ajokit taittavat taivalta 6,7-litraisen, teholtaan 220-310 -hevosvoimaisen PX-7 -moottorin voimalla. Raskaampiin ajotehtäviin tarjotaan 10,8 litran MX-11-moottorin tai 12,9-litraisen MX-13-moottorin tarjoamia vaihtoehtoja 290-510 hevosvoiman teholuokassa.

Kummankin ohjaamoperheen sisätilat ovat myös kokeneet täydellisen uudistumisen kojelaudasta istuimien kautta aina vuoteeseen saakka. Kaikkialla ohjaamossa käytetyt materiaalit ovat uusia ja valmistajan mukaan niiden kulutuskestävyys on aikaisempaa parempi.

Kojelaudan toimintojen kerrotaan sijaitsevan kuljettajan kannalta aikaisempaa ergonomisemmalla tavalla. Lukuisin toiminnoin varustettu ohjauspyörä on lainaa raskaammalta sisarelta.

Valmistajan mukaan uusien moottoreiden polttoainetalous asettuu Euro 5 -moottoreiden kanssa samalle tasolle. Myös huoltovälien kerrotaan olevan entisellään; LF-ajokkien on poikettava pajalla vähintään 60 000 kilometrin välein, CF vaatii käyntiä vähintään 150 000 kilometrin välein.

Voimalinjan jatkeena on entiseen tapaan 5-, 6-, 9-, 12- tai 16-portainen manuaalivaihteisto, joka useimmissa tapauksissa voidaan korvata valinnaisvarusteena hankittavalla automatisoidulla AS Tronic -vaihteistolla. DAF kertoo 12- ja 16-portaisten automatisoitujen vaihteistojen sisältävän aina EcoRoll-rullaustoiminnon sekä Fast Shift -toiminnon, jonka ansiosta vaihtaminen kahden suurimman vaihteen välillä on tehohäviöiden minimoimiseksi erittäin nopea.

Ulkoisesti ajokit noudattavat viime vuoden lopulla esitellyn XF:n kanssa yhteneväistä muotokieltä, joka on sovitettu jo käytössä oleviin perusohjaamoihin. Uusi ilme on saatu aikaan lähinnä uudella maskilla ja teräspuskurilla, joiden yhteydestä löytyy muun muassa led-päiväajovalot sekä kurvivalot. Keulan muotoilulla on pyritty parantamaan myös ajoviiman kulkua moottoritilaan. Euro 6 -moottoreiden kun kerrotaan olevan tarkkoja käyntilämpötilasta ja jäähdytyksestä.

Valmistaja kertoo aloittavansa Euro 6 -moottorilla varustettujen CF-sarjan ajokkien valmistuksen heinäkuussa. Keveämmän LF-sarjan tuotannon taasen kerrotaan alkavan kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi