Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF: Uudet CF- ja XF-mallit koeajossa

DAF esitteli toukokuussa uudistuneet CF- ja XF-mallisarjojen autot. Pikainen vilkaisu ei heti kerro suurista muutoksista, mutta tarkemman tutustumisen myötä niitä löytyy monelta osa-alueelta. Päivitetyt moottorit ja voimansiirron uudet toiminnot yhdessä parantuneen aerodynamiikan kanssa tavoittelevat sitä yhtä ainoaa – pienempää polttoaineenkulutusta. Sen toteutumisen myötä myös pakokaasupäästöt pienenevät.

DAF esitteli uudistuneet CF- ja XF-mallistot kevään lopulla Hollannissa koeajon merkeissä.

Uudistuneet DAF-mallit tuotiin lehdistön eteen loppukeväällä Hollannin Maastrictissa. Koeajoon oli varattuna yksitoista erilaisella kokoonpanolla varustettua ajoneuvoa. Autot olivat jo sarjavalmisteisia laitteita eikä mistään protoista ollut kyse. Täysipainoinen sarjatuotanto alkaa kesän aikana, jonka jälkeen uusia malleja tullaan näkemään Pohjoismaissakin. DAF-autoja maahantuovan CT Finland Oy:n myyntipäällikön Juho Aapron varovaisen arvion mukaan uudet mallit saatetaan nähdä jo syksyn Maxpo-messuilla Hyvinkäällä. Koeajoja edelsi valmistajan esittely uudistuksista. Lähtökohdat ovat samat kaikilla. Tarvitaan lisää suorituskykyä ja tuottavuutta pienemmillä panostuksilla. Kuljettaja tulee pitää virkeänä ja motivoituneena, ajoneuvon seisokit tulee minimoida sekä liikkuminen tulee olla tehokasta, samalla kun polttoaineenkulutuksen tulee pienentyä ja ajoneuvoon liittyvien kokonaiskulujen tulee laskea. Tänä päivänä erilaiset ajoneuvokaluston etäseurantajärjestelmät kuuluvat valmistajien palveluun. Myös DAF tarjoaa sellaista. Uusissa malleissa on lisäksi kiinnitetty huomiota käytetyn auton jälleenmyyntiarvoon. Viimeistelyä on hiottu entisestään ja esimerkki ohjaamossa käytetyt materiaalit ovat tyylikkäitä ja myös kestäviä.

Polttoaineensäästö edellä
DAF nimeää uudistumisprojektin tärkeimmän tavoitteen olleen polttoaineenkulutuksen vähentäminen. Siihen on valmistajan mukaan päästy toteuttamalla uudistuksia usealla eri osa-alueella. Kaiken kaikkiaan DAF lupaa seitsemän prosentin polttoaineensäästöä aikaisempiin CF- ja XF-malleihin verrattuna. Toinen merkittävä seikka on huoltovälien kasvu 50 000 kilometristä 200 000:een, joka vaikuttaa suoraan ajoneuvon käytettävyysaikaan. DAF sanoo nyt saavutetun polttoaineensäästön olevan merkin historian suurin yksittäinen askel polttoainetaloudessa. Siihen ei kuitenkaan ole ollut yhtä lääkettä, vaan säästöt ovat syntyneet monista eri muutoksista. Uudistusprosessin ovat käyneet läpi ajoneuvon aerodynamiikka, moottorit, pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä, taka-akselit, vaihteisto, säätötilavuuspumput, voimalinjan hallintaohjelmisto ja ohjaamon lämmitys- / jäähdytysjärjestelmä.
Näihin kaikkiin liittyvien ominaisuuksien paranemisten yhteenlaskettu saldo on siis seitsemän prosenttia pienempi polttoaineenkulutus. Samalla on saatu parannuksia käytettävyyteen sekä autojen soveltuvuuteen erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi runkojen rei’itykset ovat uudistuneet. Tämä helpottaa varmasti monia päällirakenteiden valmistajia.

Autot ovat kokeneet maltillisia uudistuksia ulkonäköön. Tekniikan puolella uutta on sitten enemmän. Kaikki parannukset on toteutettu polttoaineenkulutuksen vähentämiseksi.

Uudet moottorit
Polttoaineensäästön kannalta suurin yksittäinen parannus on saatu uusista moottoreista. Käytössä olevat Paccar MX-11 ja MX-13 -moottorit ovat uudistuneet kauttaaltaan. Uutta ovat männät ja männänrenkaat, suuttimet sekä muuttunut puristussuhde. Turboahdin, kevyempi nokka-akseli ja voitelujärjestelmä ovat uusia. Pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmä on kokenut suuren muutoksen. Ensinnäkin laitteisto on pienentynyt fyysiseltä kooltaan puoleen, kuten myös painoltaan. Tilavuus on pienentynyt 40 prosenttia, joka nopeuttaa järjestelmän lämpenemistä. Sen myötä typen oksidien käsittely tehostuu ja moottori saavuttaa nopeammin parhaimman tehoalueen.

Pakokaasujen jälkikäsittelylaitteisto on pienentynyt oleellisesti. Myös paino on pudonnut lähes puoleen.

Moottorien teholukemat ovat kasvaneet suurimmissa MX-13 -malleissa 15 kilowattia. Tehokkain DAF liikkuu nyt 390 kilowatin (530 hv) voimalla. Pienemmissä MX-11 -malleissa tehonlisäykset ovat 10 kilowattia. Tehonlisäystä merkittävämpi parannus on vääntöalueen laajentuminen. Etenkin alakierroksilla saadaan tuntuvasti enemmän vääntöä käyttöön. Se tarkoittaa käytännössä pienempiä kierroksia saman vauhdin ylläpitämiseksi. DAF käyttää ominaisuudesta termiä ”downshifting engines”. Näin isolla vaihteella voidaan ajaa mahdollisimman pitkään ilman vaihtamista.
Moottorin pumput ovat kaikki nyt säätyvätilavuuspumppuja. Se tarkoittaa, että öljy-, vesi- ja ohjaustehostimen pumput tuottavat vain kulloinkin tarvittavan määrän virtausta. Näin vältytään kulutusta kasvattavalta hukkapumppaukselta. Ilmakompressorin pumppu kuluttaa nyt vähemmän tehoa ja ilmastointilaitteen kompressori käy pienemmillä kierroksilla. DAF on laskenut näiden kaikkien moottoriin ja sen apulaitteisiin liittyvien parannusten avulla saavutettavan kolmen prosentin polttoaineensäästön.
Moottoreihin liittyvä parannus on myös niiden reilusti kasvanut moottorijarrutusteho. MX-11 -mallin jarrutusteho on nyt 340 kilowattia ja MX-13 -mallin 360 kilowattia. Jarrutusvääntö on kasvanut pienemmässä 20 prosenttia ja isommassa 30 prosenttia, kierroslukualueella 1 000–1 500. Tämä ominaisuus säästää oikein käytettynä puolestaan auton jarruja oleellisesti.

Uutta myös moottorin perään

Vaihteistona on nyt XF:n Traxon. 12-vaihteinen automaatti tekee yhdessä uuden voimanlinjan ohjelmiston kanssa ajosta pehmeää ja tasaista. Vaihtoehtona on myös 16-vaihteinen laatikko.

Kasvaneen moottoritehon ja -väännön vuoksi myös vaihteisto on uusittu. Paccarin moottorien perään tulee nyt vakiona ZF Traxon -vaihteisto. Tarjolla on 12-vaihteinen automaatti tai valinnaisesti 16-vaihteinen. Valmistaja lupaa nopeammat vaihdot ylöspäin sekä paremman hyötysuhteen. Ykkösvaihde kytkeytyy nopeasti, eikä lämpöä synny niin paljon kuin aikaisemmin. Vaihteisto on edeltäjää hiljaisempi. Uusi vaihteisto toimii myös jouheammin uuden voimalinjan hallintaohjelmiston kanssa. Uusi ECU (electronic control unit) tuo etuja itse ajotoimintoihin älykkäämmän hallinnan muodossa. Uuden vaihteiston ja voimanlinjan ohjelmiston johdosta luvataan yli kolmen prosentin polttoaineensäästö.
Vaihteisto on myös saanut käyttäjänkunnan pyynnöstä yhden lisävaihteen peruutusta varten. Näin monista umpikujissa sijaitsevista jakelukohteista päästään takaisin päätielle rivakammin.
Taka-akselisto on kokenut uudistuksia. Tarjolla on nyt kokonainen akselistoperhe nopeammilla välityssuhteilla haarukassa 2,05–2,47. Valikoimaan tulee myös paljon käytetty ”fast runner” -vaihtoehto välityssuhteella 2,21. Akselistojen hampaat ovat uutta suunnittelua, hammaspyörät on hiottu ja laakerointi uusittu. Perän öljytilavuus on pienempi sekä käytettävän voiteluöljyn viskositeetti on alhaisempi. Koko akselisto on myös aikaisempaa kevyempi.

Maltillista muodonmuutosta
Korin ulkopuolisia muutoksia on tehty aerodynamiikan parantamiseksi. Kiinteä aurinkolippa on saanut uuden virtaviivaisemman muodon, maskin rei’ityksiä on tukittu, kuten myös muita korin aukkoja. Jäähdyttimen tehoa on parannettu ohjaamalla ilmavirtausta kulkemaan mahdollisimman paljon sen läpi. Näistä muutoksistakin on saatu muutamia prosentin osia parannusta polttoaineenkulutukseen. Puhtaasti visuaalisia muutoksia ovat uudelleenmuotoiltu DAF-logo, hieman muuttunut maskin ilme ja puskurin alareunan alumiininen upotus.

Tyylikäs konttori
Kuljettajan penkiltä katsottuna näkymät ovat muuttuneet tyylikkäiksi ja ennen kaikkia hiljaisiksi. Se tuli todettua koeajolenkkien yhteydessä. Verhoilumateriaaleiksi on tarjolla uusia värimaailmoja. Kytkimet ovat edelleen suurenkokoisia ja selkeitä. Ne ovat täysin uusia, vaikkakin ovat aikaisemman näköisiä. Sisuskaluiltaan ne istuvat nyt uuteen CAN-väylään. Mittaristo nähtiin jo aikaisemmin julkaistussa LF-mallissa ja kojelaudan keskustaa hallitsee helposti löydettävä sisävalon kytkin muistitoiminnolla. Ohjauspyörään ja sen vipuihin on sijoitettu reilunkokoisia kytkimiä niin radion, vakionopeuden kuin moottorijarrutustehon säätöön.
Ohjaamon lämmitykseen/jäähdytykseen on myös paneuduttu. Tavoitteena on ollut muun muassa jälkilämmön parempi hyödyntäminen, jolloin tyhjäkäynnin tarve pienenee. Polttoainekäyttöisenä lisälämmittimenä on nyt Webaston lämmitin, ja se on sijoitettu suojaisempaan paikkaan. Ohjaamon lämmönjako on varustettu täysautomaattisella säädöllä henkilöautoista tuttuun tapaan. Järjestelmä säätää ja jakaa puhalluksia sekä lämpötiloja automaattisesti pitäen tilan aina halutun lämpöisenä. Sama pätee myös jäähdytyksessä. Vain tarvittava määrä kylmää ilmaa tuotetaan, ei mitään ylimääräistä. Polttoaineensäästöä saadaan säätyvätilavuuksisesta jäähdytyskompressorista.
Oman osansa kulutuksen pienenemiseen tuo rengaspaineiden valvontajärjestelmä, jonka piiriin myös perävaunun renkaiden valvonta on kytkettävissä. Tutkimusten mukaan virheellisistä rengaspaineista aiheutuu suuriakin polttoaineen lisäkuluja itse renkaiden kulumisen ohella.

Kuljettajan työympäristö on selkeä ja tyylikäs. Ohjauspyörään on koottu runsaasti ajoa helpottavia toimintoja.

Lähes autonomista ajoa
Voimalinjan uusi hallintaohjelmisto melkein mahdollistaa auton itsenäisen ajon. Ennakoiva vakionopeudensäädin yhdessä uuden EcoRoll-toiminnon myötä mahdollistaa ajon ilman polkimiin koskemista, kun matkavauhti on saavutettu. Ja kun vakionopeuden säätimeen lisätään vielä adabtiivinen toiminto, hidastaa auto heti itsestään edellä ajavan auton hidastaessa. Kuskin tehtäväksi jää vain oikean suunnan ylläpitäminen. EcoRoll-toiminnossa auto siirtyy automaattisesti rullaustilaan maaston mukaan ja kytkee taas vedon päälle, kun mäki muuttuu vastaiseksi. Rullauksen aikana polttoaineenkulutus on nolla ja melutaso alhainen, vaikka auto liikkuisikin ripeää vauhtia. Lisäksi toimintoihin voidaan lisätä vielä moottorijarrutus, jonka tehoakin voidaan säätää halutusta hidastuvuudesta riippuen. Kaikkia näitä toimintoja hoidetaan käsin, joten jalkatyöskentely jää minimiin, jos olosuhteet sen muuten sallivat.
Hallintaohjelmisto tarjoaa mahdollisuuden erilaisten suoritustilojen käyttöön. Tarjolla on muun muassa polttoaineensäästöön keskittyvä ajotila tai vaikkapa ripeämpään ajoon tarkoitettu tila, jolloin kulutus tietysti kasvaa.

DAFin tehtaan miehet ajeluttivat uusia malleja. Koeajon aikana heiltä sai neuvoja auton taloudelliseen ajoon sekä tietoa uusista ominaisuuksista.

Syksyllä Suomeen
Uudet mallit ovat käyneet läpi tuhansien tuntien kestotestit ennen julkaisuaan. Molempia malleja, CF ja XF, tullaan saamaan kaksi- tai kolmeakselisina puoliperävaunun vetoautoina eri telivaihtoehdoilla, kuten myös pitkiä alustoja. Kahdesta moottorimallista tulee tehoversioita tarjolle yhteensä kahdeksan kappaletta haarukkaan 220–390 kilowattia (300–530 hv).
Esittelytilaisuudessa oli mahdollista koeajaa eri kokoonpanoisia autoja kuorma päällä. Yhteistä kaikille oli helppo liikkeellelähtö. Ykkösvaihde kytkeytyy päälle pehmeästi ja vaihdot ylempään sujuvat lähes huomaamattomasti. Moottorin äänet hädin tuskin kantautuvat ohjaamoon ja tasamaan ajossa ei moottorin murinaa kuulu lainkaan. Tuulen suhinatkin loistavat poissaolollaan matkavauhdissa. Voimanlinjan uusi hallintaohjelmisto tekee ajosta todella helppoa, kunhan toimintojen motoriikan ensin sisäistää. Loivan mäkisessä maastossa ohjelmisto hoitaa rullaukset ja kiihdytykset takaisin matkavauhtiin kulutusta koko ajan optimoiden. Nopeudenrajoitinta hipovat nopeudet selviävät tällöin vain nopeusmittarista. Äänimaailma ei sitä kerro.
Koeajetut autot olivat jo lopullisia tuotantomalleja, mutta täysimittainen tuotanto käynnistyy kesän aikana. Uusien mallien ensiesittely Suomessa tapahtuu syksyn aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei CT Finlandin Juho Aapro vielä kerro.

Lue seuraavaksi