Uutiset

Kuljetuskalusto

DAF LF 310 4×2 – hollantilaistunut britti

Suomalaisyrittäjät luottavat DAF-kalustoon lähinnä kaukoliikenteessä, vaikka hollantilaisvalmistajan tuotevalikoima tarjoaa myös monia lähiliikenteeseen soveltuvia vaihtoehtoja. Kaikkein keveimpiin ajotehtäviin rynnätään LF-mallistoon kuuluvilla ajokeilla. Käydään kokeilemassa!

Suomessa harvoin nähty DAF LF -mallisto tarjoaa lukuisan joukon vaihtoehtoja keveisiin jakelukuljetuksiin. Moottorikoon ja kokonaismassan mukaan jaoteltuna tarjolla on kolme eri mallisarjaa, joilla täytetään asiakkaiden toiveet ja tarpeet 8 – 19 tonnin painoluokissa.

Katso video: DAF LF 310 4×2 – Hollantilaistunut britti

Konehuoneeseen tarjottavat Paccar PX-5 ja PX-7 -moottorit tarjoavat vaihtoehtoja 152 – 314 hevosvoiman välillä. Lähtökohtaisesti voimalinjaa jatketaan viisi- ja kuusiportaisilla manuaalivaihteistoilla, jotka ovat saatavilla myös automatisoituna vaihtoehtona. Kaikkein raskaimpiin ajokkeihin on valittavissa myös yhdeksänportainen manuaalivaihteisto ja löytyypä valikoimasta myös Allisonin valmistama viisiportainen automaattikin.

Auton ulkoisessa ilmeessä ohjaamon linjojen suhteen saattaa esiintyä yhteneväisyyksiä markkinoilla olevien kilpailevien merkkien kanssa, sillä DAF tekee edelleen ohjaamoyhteistyötä Renaultin kanssa. Ohjaamon peltiosat ovat yhteneväisiä Renaultin ja Volvon vastaavien kanssa, sisällä ohjaamossa sen sijaan nojataan mieluummin omaan suunnitteluun ja toteutukseen.

DAF on onnistunut luomaan Euro 6 -mallistolleen vahvan ja voimakkaan yhtenäisen ilmeen, jossa huomio kiinnittyy ensimmäisenä kooltaan suureen ja hymyilevään maskiin. Ensimmäisenä kaikkein raskaimpiin XF-malleihin tuotu ilme on jalkautettu onnistuneesti myös keveimpiin ajokkeihin.

DAF LF -mallisto tarjoaa kolme eri ohjaamovaihtoehtoa: Lyhyen päiväohjaamon lisäksi valikoimassa on jatkettu päiväohjaamo sekä makuuohjaamo. Lyhimmän vaihtoehdon pituudeksi kerrotaan 160 senttiä, kahdessa viimeksi mainitussa käytetään pituudeltaan kaksimetristä tupaa. 314-hevosvoimaisella PX7-moottorilla ja kuusiportaisella, automatisoidulla AS Tronic -vaihteistolla varustetun koeajokin ohjaamona on jatkettu päiväohjaamo, joka tarjoaa reilusti tilaa työpäivän aikana tarvittavilla varusteille.

Kuljettajan istuin on yksi ajoneuvon tärkeimmistä elementeistä niin työhyvinvoinnille kuin työssäviiihtymisellekin. Koeajokissa ollut, perustason penkkiä paremmat säätömahdollisuudet tarjoava istuin edustaa lajinsa kärkeä niin mukavuuden kuin sen tarjoaman tuenkin suhteen. Lukuisilla säätömahdollisuuksilla varustettu istuin täyttää varmasti kaikkien jakeluautonkuljettajien toiveet ja tarpeet.

Päiväohjaamoa 40 senttiä pidempi jatkettu ohjaamo tarjoaa paitsi ilmavuutta, myös runsaasti säilytystilaa. Istuimien takaa löytyy vuoteen sijaan kooltaan reilut kannelliset säilytyslokerot, myös tuulilasin yläpuolinen alue on hyödynnetty säilytyslokeroiden muodossa.

Malliuudistuksen yhteydessä myös kuljettajan työpiste laitettiin uuteen kuosiin, mikä tarkoittaa muun muassa uutta mittaristoa, uuden muodon saaneita katkaisijoita ja uusia verhoilusävyjä. Kojelaudan pehmeästi kaartuva muotoilu sen sijaan on entisellään.

Raskaammista veljistä tuttu ohjauspyörä kantaa sisällään joukon kytkimiä, joilla hallitaan muun muassa vakionopeudensäädintä, audiolaitteita sekä pakokaasujarrua. Ohjauspyörän säätömahdollisuudet ovat aavistuksen rajalliset, joskin hankapintainen ja paksukehäinen ratti tuntuu tukevalta työkaverilta.

Myös keveämpien LF-mallien mittaristosta löytyy nyt kuljettajan ajotapaa arvioiva järjestelmä. Polttoainetalouden parantamiseksi autot ohjelmoidaan sammuttamaan itsensä viiden minuutin tyhjäkäynnin jälkeen.

Kiertokytkimellä ohjailtavan automatisoidun AS Tronic -vaihteiston pehmeys ansaitsee kiitoksen, joskin suunnanvaihdon hitaus tuo mukanaan moitteita tuotekehityksen suuntaan. Jakeluajossa suunnanvaihdot ovat kuitenkin olennainen osa arkea.

Ruotsalaisten mieltymysten mukaan toteutetun koeajokin päällirakenne oli NEK Oy:n käsialaa. Pituudeltaan 7,5-metrisen kokosivuaukeavan kuormatilan toteutus oli kaikin puolin onnistunut viimeistelyn ollessa korkealla tasolla.

Kuivaharjoittelun jälkeen on aika kääntää virta-avaimesta, jolloin kuusisylinterinen ja 6,7-litrainen Paccar PX-7 -moottori pärähtää eloon. Euro 6 -ajan vaatimusten mukaan toteutetussa voimalassa nojataan 1800 barin paineella toimivaan common rail -tekniikkaan, muuttuvageometriseen turboahtimeen sekä pakokaasujen takaisinkierrätykseen ja SCR-teknologiaan. Common rail -järjestelmän tarjoaman korkean paineen ja tarkan suihkutustapahtuman ansiosta palamistapahtuma voidaan optimoida aina kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Tarkan annostelun ansiosta myös polttoainetalouden kerrotaan olevan optimaalisella tasolla.

Olosuhteiden ollessa optimaalisia hyödynnetään pakokaasujen puhdistuksessa huomaamattomasti ajon aikana puhdistuvaa hiukkasuodatinta. Ajon aikana tapahtuva regeneroituminen vaatii muun muassa pakokaasuilta oikeaa lämpötilaa, jonka ylläpidossa common rail -järjestelmällä on tärkeä tehtävä. Pakokaasujen lämpötilan ylläpito saattaa muodostua haastavaksi varsinkin lyhyttempoisessa jakeluajossa, jolloin moottorin kuormitus on maltillista. Näissä tilanteissa järjestelmä saattaa nostaa partikkelisuodattimen lämpötilaa noin 500 °C asteeseen ohjaamalla sinne ilman ja polttoaineen seosta. Äärimmäisissä tilanteissa järjestelmä voi vaatia paikoillaan tapahtuvaa regenerointia, joka aktivoidaan kojelautaan tuodulla kytkimellä. Valmistaja lupaa hiukkassuodattimelle 320 000 kilometrin vaihtovälin, mikä jakelutehtävissä tarkoittaa usean vuoden käyttöikää.

DAF LF -malliston juuret juontavat vuoteen 2001, jolloin hollantilaisvalmistaja esitteli täysin uuden jakeluautomalliston. Sittemmin edelleen Brittein saarilla Leylandissa valmistettavaa mallisarjaa on uudistettu pariinkin otteeseen.

Suomessa LF-mallisto ei ole koskaan saavuttanut ansaitsemaansa suosiota, sillä ajokkeja on myyty pohjoisille markkinoillemme lähinnä yksittäisiä kappaleita. Laimea menestys ei välttämättä johdu tuotteesta tai organisaatiosta, sillä jakeluautosegmentti on meillä Suomessa varsin pieni ja siten erittäin kilpailtu kuljettamisen osa-alue.

Paccarin ja ZF:n voimalinjayhteistyön hedelmä on maukkaimmillaan maltillisissa nopeuksissa kaupunkiajossa. Maantieajon näkökulmasta kuusiportaisesta vaihteistosta puuttuu pari pykälää, sillä kahden suurimman vaihteen väli tuntuu varsin pitkältä jo tyhjänä ajettaessa. Vaihteiston toimintaa on mahdollista ohjata automaattitilassa myös manuaalisesti oikean käden luota löytyvällä keinukytkimellä esimerkiksi moottorijarrutuksen tehostamiseksi. Pakokaasujarrun käyttökytkin on nostettu äkkiseltään hiukan outoon paikkaan – ohjauspyörään. Työpäivän mittaisen ajorupeaman aikana kytkimen paikka alkoi kuitenkin tuntua jo hiukan tutummalta.

DAF käyttää autoissaan aina teräksestä valmistettuja puskurin kulmapaloja, jotka sallivat myös pienet kosketukset esimerkiksi talvisten hankien kanssa. LED-päiväajovalot sekä kulmavalot kuuluvat LF-malliston yhteydessä valinnaisvarusteiden joukkoon.

Ohjaamon etukulmista löytyvät ilmanohjaimet ovat kasvaneet kokoa, minkä luvataan vähentävän kylkien – erityisesti ovenkahvan alueen likaantumista.

Koeajoraportti on luettavissa kokonaisuudessaan Konepörssin numerosta 2/2015.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi