Uutiset

Kuljetuskalusto

CTI säätää rengaspaineet sopiviksi

Ajoneuvoyhdistelmän tiehen kohdistamaa pintapainetta voidaan säätää rengaspaineilla. Pienellä rengaspaineella saadaan kolmannes lisää pinta-alaa, jolla kuorma jakautuu tien pintaan. Painumisen pienenemisen lisäksi tällä saavutetaan parempi pito. Maantieajossa suurilla kuormilla pitää kuitenkin paineet olla noin kaksinkertaisia optimaalisiin kantavuuspaineisiin nähden, joten paineita pitäisi pystyä säätämään tilanteen mukaan. Ongelma on jo maailmalla ratkaistu kehittämällä CTI-järjestelmä, joka säätää renkaiden paineet sopiviksi.

Suomessa vielä varsin tuntematon CTI-järjestelmä on jo Ruotsissa kohtuullisen yleinen. Laitevalmistajia on ainakin kaksi: kanadalainen Tireboss ja ranskalainen Syegon. Suomessa ei vielä ole maahantuojaa kummallekaan merkille. Tireboss-järjrestelmässä paineet on säädettävissä eri piireinä etupyörille, telille ja perävaunulle. Syegonin järjestelmässä paineet on säädettävissä jopa joka renkaalle erikseen. Molemmissa järjestelmissä on muistissa valmiit painesäädöt eri olosuhteille ja ne hälyttävät riskitilanteissa.

Metsähallitus on käynnistänyt ”Puuta perille tehokkaasti ja energiaa säästäen” -projektin. Sen tavoitteena on muun muassa saada entistä paremmin erilaisiin olosuhteisiin soveltuvaa kuljetuskalustoa. Syksyn 2010 kuljetuspalveluiden hankinnassa tarjouspyynnöt olivat asetetut siten, että on tarkoitus saada seitsemän CTI-järjestelmällä varustettua puutavara-autoa eri puolille Suomea.

Yhdestä jo kokemuksia

Kuljetusliike JVS Niinikoski Oy:llä on ollut käytössä Tirebossin CTI-järjestelmä kaksi vuotta. Seppo Niinikoski kertoo, että kaksi vuotta on mennyt järjestelmän kanssa ongelmitta. ”Mukavuutta tämä on tuonut. Tyhjänä ajettaessa kyyti on huomattavasti mukavampi. Ketjujen kanssa ei tarvitse touhuilla tutuissa maastoissa, sillä rengaspaineiden säädöllä saadaan mukavasti lisää pitoa. Ketjuja voi kuitenkin tarvittaessa käyttää. Esimerkiksi vesijäätiköllä rengas oikein imaisee tiehen kiinni, kun paineet on pudotettu kolmeen kiloon. Etenemiskyvyssä on muutenkin huomattava ero ja esimerkiksi pehmeässä fillerissä rengas kantaa pienillä paineilla hyvin.”

”Rengas ottaa tien pintaan 10 senttimetriä pidemmältä matkalta, kun paineet pudotetaan maantiepaineista metsätiepaineille. Renkaan tiehen kohdistuva pinta-ala kasvaa tuossa 30 prosenttia. Pintapaine pienenee siten merkittävästi ja mittausten perusteella rasitus tien pintakerrokseen on huomattavasti pienempi kuin normaalipaineilla”, selittää Niinikoski. CTI-järjestelmällä varustetulle autolle on tästä syystä tavallista helpompi saada kelirikkoaikaisia ajolupia.

Niinikosken auto on tiettävästi ollut ainoa CTI-järjestelmällä varustettu puutavara-auto viime vuosina. Tästä syystä Niinikosken kuljetukset ovat olleet monen tahon kiinnostuksen kohteena ja monia erilaisia mittauksia ja testejä on autolla ajettu. ”Seuraavaksi on tulossa tärinätesti”, sanoo Niinikoski.

Oikeilla paineilla

Erilaisiin olosuhteisiin järjestelmässä on muistissa erilaisia paineyhdistelmiä. Säätöihin vaikuttaa tiepohja, ajonopeus ja kuorma. Perussäätöjä varten järjestelmätoimittajalla sekä joillakin rengastoimittajilla on taulukot sopivista paineista nopeuden ja kuorman funktiona. Näitä säädetään lisää kokemusperäisesti. Yleisesti metsäautoteillä paineet voivat olla neljän baarin luokkaa ja maantiellä 8,5 baaria. Paineiden nostoon menee edellä mainittujen paineiden välillä Niinikosken autossa, jossa on lisäkompressori tätä varten, noin 15 minuuttia.

Järjestelmän yhteyteen suositellaan lisäkompressoria ja tuottoa vaaditaan vähintään 600 litraa minuutissa. Paineen nosto aloitetaan jo soratiellä, jolloin paine on jo kohonnut ajonopeuden kasvaessa eivätkä renkaat pääse lämpenemään. Jos paineita ei ole muistettu asettaa maantieajoon sopivaan säätöön, järjestelmä varoittaa liian alhaisista paineista ja alkaa automaattisesti nostaa paineita.

Investointi tuo säästöjä

CTI-järjestelmällä on vaikutusta renkaiden kestoon. ”Vetorenkaat kestävät 30 000 kilometriä pidempään ja muut non 5 000 kilometriä pidempään tämän järjestelmän ansiosta. Myös rengasrikon huomaa heti. Paripyörissä on tällöin on mahdollista sulkea tämän renkaan ilmaletku ja ajo voi jatkua. Tasaisten paineiden ansiosta myös rengasrikot vähenevät”, kertoo Niinikoski.

CTI-varustustuksesta tulee 100–120 kg lisää massaa ajoneuvoon ja se maksaa asennettuna alle 20 000 euroa. ”Kannattavuus tällä järjestelmällä on makuasia. Hankintahinnan kuolettaminen säästöillä kestää pitkään, mutta mukavuuden hinnoittelu on henkilökohtaisempi asia”, tietää Niinikoski. ”Toivottavasti tämä CTI-järjestelmä yleistyy, sillä syrjässä tiet eivät ole ainakaan paranemaan päin. Järjestelmä on osoittautunut harmittomaksi ja se tuo kelirikkoon lisää ajoaikaa.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi