Uutiset

Kuljetuskalusto

Continentalin uudet renkaat maansiirtoon

Rengasvalmistaja Continental esitteli uusia CrossTrac-malliston renkaita Malagassa, Espanjassa. CrossTrac-renkaat ovat suunniteltu sellaiseen käyttöön, jossa liikutaan sekä maasto-olosuhteissa että kestopäällysteellä. Renkaat soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi sora- ja puuautoihin.

Monissa kuljetustehtävissä kuorma-autolla saatetaan ajaa ensin pitkäkin matka päällystettyä tietä ja sen jälkeen siirrytään soratielle, työmaalle tai maastoon kuormaa noutamaan tai perille toimittamaan. Rengasvalintaa ajatellen tilanne on haastava. Perinteisesti rengas, jolla on hyvät maasto-ominaisuudet, saattaa kulua ennen aikojaan maantiellä. Hyvä maantierengas ei useinkaan tarjoa maastoajoon tarvittavaa pitoa.

Continentalin ratkaisu pulmaan on CrossTrac-rengasmallisto. CrossTrac-kuorma-autorenkaat on suunniteltu juuri sellaiseen käyttöön, jossa ajetaan sekä päällystetyllä tiellä että työmailla tai maastossa. Käyttökohteena tulevat ensimmäisinä mieleen sora- ja puutavara-autot, mutta yllättävän monella suoritealalla autot liikkuvat sekä pehmeillä että kovilla pinnoilla.

Conti CrossTrac-renkaiden ajo-ominaisuuksia esiteltiin vauhdikkaissa, tyypillisiä vaaratilanteita kuvaavissa demonstraatioissa.

Etuakselille tai muulle ohjaavalle akselille on tarjolla Conti CrossTrac HS3. Neljä pitkittäisuraa ja niiden väliin jäävät leveät kuvioinnit tasoittavat pintapaineen koko kulutuspinnan leveydelle. Renkaalla on erinomainen kulutuskestävyys ja hyvät ajo-ominaisuudet päällystetyillä teillä ja irtonaisella pinnalla. Näytösajossa sorapinnalla kuormatulla puoliperävaunuyhdistelmällä ei ollut vaikeuksia väistö- tai jarrutustilanteessa.

Vetäville akseleille Conti CrossTrac-sarjasta on tarjolla HD3. Sen kuviointi on suunniteltu siten, että vetopito on hyvä, eivätkä kivet tartu kuviointiin. Kuvioinnin palakoko on melko suuri, mikä takaa hyvän kulutuskestävyyden. Nouseminen 35 prosentin sorapintaista mäkeä ei tuottanut telivetoisille sora-autoille vaikeuksia. 6×6-vetoinen auto jopa pysähtyi kesken nousun ja nousipa se vielä varmuuden vuoksi saman mäen peruuttamallakin ilman vähäisintäkään vaaraa pyörien sutimisesta. Paikallaolijat saattoivat seurata live-kuvaa vetopyörältä ja todeta pidon riittävän.

Ei riitä, että renkailla vetopito riittää jyrkässä ylämäessä. Paluumatkalla samassa mäessä on kyettävä pitämään vauhti aisoissa. Silloin renkaan jarrutusominaisuudet on oltava kunnossa.

Perävaunukäyttöön tarkoitettua rengasta Conti CrossTrac-perheessä edustaa HT3. Renkaan vahvistettu olkapää kestää hyvin kulutusta ja lisää sivusuuntaista vakautta. Kulutuspinnan keskiosa on puolestaan joustava, jolloin se mukautuu hyvin alustaan ja vähentää vaurioiden vaaraa.

Paineen tarkkailua

Vajaapaineiset renkaat ovat merkittävin syy autojen ja koneiden seisokkeihin rakennustyömailla ja kaivoksissa. Continentalin edustajien mukaan keskimäärin kolmannes kaluston renkaista on vajaapaineisia. Tämä vaikuttaa polttoaineen kulutuksen lisäksi renkaan käyttöikään. Viidenneksen liian alhaisella rengaspaineella renkaan käyttöikä vähenee jopa 30 prosenttia. Vajaapaineiset renkaat voivat vaurioitua niin, että niitä ei voi enää pinnoittaa.

ContiPressureCheck -järjestelmä näyttää rengasanturin tiedot ajoneuvon ohjaamossa tai kädessä pidettävässä laitteessa ja varoittaa, ennen kuin tilasta tulee kriittinen. Se on ratkaisu yksittäisille ajoneuvoille ja voidaan integroida myös kolmansien osapuolten telematiikkaratkaisuihin jatkuvaa useiden ajoneuvojen valvontaa varten. ContiPressureCheck on nyt ollut menestyksekkäästi markkinoilla viiden vuoden ajan. Suomessa sen yleistymistä jarruttaa se, että siihen kytkettävien pyöräantureiden määrä on toistaiseksi rajallinen, eikä se riitä meillä suurimmissa yhdistelmissä käytetyille rengasmäärille.

Conti CrossTrac-renkaisiin voidaan asentaa mittauslaite paineen ja lämpötilan tarkkailua varten. Kooltaan älylaite on jokseenkin tulitikkurasian kokoinen.

ContiConnect on puolestaan ratkaisu, jolla valvotaan renkaiden painetta ja lämpötilaa etänä. Ratkaisu valvoo kätevästi useita ajoneuvoja ja auttaa kalustopäälliköitä siirtymään joustamattomista manuaalisista huoltorutiineista kohdennettuun, reaaliaikaiseen kunnossapitoon. ContiConnect on tarkoitettu lähinnä ajoneuvoille, jotka palaavat säännöllisesti varikolle tai rakennustyömaalle.

Sekä ContiPressureCheck- että ContiConnect-järjestelmien ydin on renkaan sisään valmistusvaiheessa asennettava anturin ja lähettimen sisältävä yksikkö, joka mittaa renkaan painetta ja lämpötilaa jatkuvasti sekä lähettää tiedon eteenpäin.

ContiPressureCheck-laitteen näytöstä kuljettaja voi lukea pyöräkohtaisesti  paineen ja lämpötilan

Uusi elämä renkaalle

Kun uusi rengas kuluu loppuun, voidaan se tavallisesti pinnoittaa ainakin kerran, parhaassa tapauksessa kaksikin kertaa. Continental pinnoittaa renkaita kuuma- ja kylmäpinnoitusmenetelmillä. ContiRe -tuotemerkillä markkinoitavat kuumapinnoitetut renkaat valmistetaan Continentalin pinnoituslaitoksessa. Valikoitu kumppaniverkosto pinnoittaa ContiTread -tuotemerkillä markkinoitavat kylmäpinnoitetut renkaat, joissa on ennalta vulkanoitu kulutuspinta.

Laadukkaiden runkojen ansiosta renkaiden käyttöikää voidaan pinnoittamalla jatkaa huomattavasti niiden ominaisuuksien tai turvallisuuden kärsimättä.

Lue seuraavaksi