Uutiset

Kuljetuskalusto

CO2-perusteinen autovero vaikutti selvästi alkuvuoden ensirekisteröintitilastoihin

Kaikkiaan uusia ajoneuvoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa 154 002, mikä on 4,2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Uusia henkilöautoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa kaikkiaan 88 012, joista matkailuautoja oli 1 216.

Kesäkuussa kaikkien ajoneuvojen ensirekisteröintien määrä laski 5,7 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Uusia henkilöautoja sen sijaan rekisteröitiin kesäkuussa 3,0 prosenttia viimevuotista enemmän.

Puolet ensirekisteröidyistä henkilöautoista dieseleitä

Alkuvuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista dieselkäyttöisiä oli 49,9 prosenttia. Helmi-toukokuussa dieseleiden osuus ylitti bensiinikäyttöisten osuuden, mutta kesäkuun ensirekisteröinneistä dieseleiden osuus jäi alle puoleen, 49,4 prosenttiin.

Henkilöautomallien kärkiviisikkoon ylsivät Volkswagen Golfin, Skoda Octavian ja Toyota Corollan lisäksi myös Kia Ceed ja Ford Focus. Suosituimmat ensirekisteröintien henkilöautomerkit olivat edellisvuoden tapaan Toyota, Volkswagen ja Volvo.

CO2-päästöt laskeneet selvästi

Ensirekisteröityjen henkilöautojen hiilidioksidi- eli CO2-päästöt olivat tammi-maaliskuussa keskimäärin 164,8 g/km ja kesäkuussa 162,9 g/km. Vuodenvaihteen autoverouudistus suosi vähän hiilidioksidia päästäviä autoja, mikä näkyy myös tilastoissa, sillä viime vuoden tammi-kesäkuussa ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt olivat 177,5 g/km.

Ensirekisteröityjen bensiinikäyttöisten henkilöautojen keskimääräiset CO2-päästöt olivat tammi-maaliskuussa 169,6 g/km ja kesäkuussa 165,9 g/km. Tammi-maaliskuun dieselkäyttöiset kuten myös kesäkuussa ensirekisteröidyt päästivät keskimäärin 159,7 g/km. Viime vuoden tammi-kesäkuussa ensirekisteröityjen bensiinikäyttöisten henkilöautojen CO2-päästöt olivat keskimäärin 178,9 g/km ja dieselkäyttöisten 173,2 g/km.

CO2-päästöluokittain tarkasteltuna alkuvuonna ensirekisteröidyistä dieselhenkilöautoista suurimman luokan muodostivat kuukaudesta toiseen 140-159 g/km päästävät autot. Bensiinikäyttöisillä tapahtui sen sijaan siirtymää vähemmän päästävien suuntaan; tammi-huhtikuussa suurimman luokan muodostivat 160-179 g/km päästävät, mutta touko-kesäkuussa suurimmaksi luokaksi olivat nousseet 140-159 g/km päästävät bensiinikäyttöiset henkilöautot.

Kuorma- ja linja-autojen ensirekisteröinnit nousseet,
pakettiautojen laskeneet

Kuorma-autojen ensirekisteröintejä tehtiin alkuvuonna 2 836, mikä on 14,9 prosenttia edellisvuotista enemmän. Linja-autojen ensirekisteröinnit kasvoivat prosentuaalisesti vieläkin enemmän, 25,6 prosenttia. Kaikkiaan uusia linja-autoja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa 270.

Pakettiautojen ensirekisteröinnit laskivat edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6,1 prosenttia. Alkuvuonna rekisteröitiin 9 045 uutta pakettiautoa.

Kaksipyöräisten suosio taittunut

Moottoripyörien ja mopojen ensirekisteröintien viime vuodet jatkunut kasvuvauhti on alkuvuoden tilastojen perusteella taittunut. Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin tammi-kesäkuussa 8 079, mikä on 10,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona. Mopoja ensirekisteröitiin alkuvuonna 16 107 ja laskua oli 8,8 prosenttia.

Kevyet nelipyörät uudessa nousussa

Kevyiden nelipyörien, joihin mm. mopoautot kuuluvat, suosio on kääntynyt alkuvuonna uuteen nousuun ja niitä ensirekisteröitiin 553, mikä on 15,7 prosenttia viime vuoden tammi-kesäkuuta enemmän. Nelipyöriä sen sijaan ensirekisteröitiin alkuvuonna 1 760, mikä on 31,4 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Puoliperävaunujen ensirekisteröinnit kasvussa,
matkailuperävaunujen laskussa

Uusia puoliperävaunuja rekisteröitiin tammi-kesäkuussa 1 775, mikä on 26,5 prosenttia edellisvuotista enemmän. Matkailuperävaunujen ensirekisteröinnit laskivat alkuvuonna 22,0 prosenttia ja niitä otettiin käyttöön alkuvuonna 934.

Lue seuraavaksi