Uutiset

Kuljetuskalusto

BedrijfsautoRAI 2012 esitteli Kansainvälistä kotimarkkinaa

Kuljetusalan kansainväliset messut ovat olleet melkoisessa myllerryksessä viimeisten vuosien ajan. Pankkikriisi laittoi niin messujärjestäjien, näytteilleasettajien kuin asiakkaidenkin kiireet ja mahdollisuudet uuteen järjestykseen, mikä siirsi ja paikoin jopa perui lukuisia kuljetusalan nimekkäitä suurtapahtumia. Yksi ahdinkoon ajautuneista tapahtumista oli Hollannin Amsterdamissa parin vuoden välein järjestetty kuljetusalan suurkatsaus, joka päätettiin nyt muutaman vuoden tauon jälkeen herättää jälleen henkiin.

Huhtikuun 17. päivänä avautuneiden porttien takaa odotettiin löytyvän tukeva kattaus kuljetusalan palveluita ja tuotteita sekä erityisesti niihin liittyviä uutuuksia. Uutuusmerkinnällä varustettujen tuotteiden määrä jäi kuitenkin odotettua laihemmaksi, vaikka tarkalla haravalla jotain löydettiinkin.

Kaikki messuhalleissa esillä olleet eurooppalaiset kuorma-autovalmistajat joutuvat kohtaamaan vuoden 2014 alussa voimaan astuvan Euro 6 -päästönormin ja sen mukanaan tuomat haasteet. Sekä Mercedes-Benz että Scania ovat taluttaneet kansan eteen valmiita ratkaisuja jo aiemmin ja kummallakin valmistajalla on valikoimassa täysin valmiita autoja, joiden myynti ja luovutus asiakkaille on jo täydessä vauhdissa. Aikajanassa seuraavan viivan kohdalla seisovat DAF ja Iveco, jotka kumpikin toivat näytille ensi vuoden aikana tuotantoon päätyvän Euro 6 -normin mukaisen vaihtoehdon. Muiden valmistajien toimia saadaan sen sijaan vielä odottaa, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä syyskuun lopulla kirjoitettavassa IAA Nutzfahrzeuge -messuraportissa näistäkin voidaan lukea jo tarkempia yksityiskohtia.

Kevyessä pakettiautokalustossa tarjonta messuilla oli hyvinkin rajallista, joskin sähkön merkitys kaupunkiliikenteelle oli nähtävissä. Lähes kaikilla paikalla olleilla valmistajilla oli esillä akuilla ja sähkömoottorilla varustettu kujakiituri.

Hollantilaiset päällirakentajat tunnetaan ennakkoluulottomina tuotekehittelijöinä, jotka tuovat asiakkaiden käyttöön käyttötehtävään räätälöityjä ratkaisuja. Tuotekehityksessä on uusien sovellusten sijaan monin paikoin panostettu nyt keveyteen ja vihreyteen, mikä tekee kumipyöräkuljettamisesta aikaisempaa ystävällisempää myös ympäristölle.

Ari Perttilä

Lue koko artikkeli oheisesta pdf-tiedostosta:

Lue seuraavaksi