Uutiset

Kuljetuskalusto

Auton ohjaamosta käytettävä nosturi Hiabilta

HIAB HiVision™ tuli myyntiin Suomessa. Ensiesittelynsä se sai Bauma-näyttelyssä viime vuonna.

Talvisena aamuna HIAB kertoi lehdistölle myyntiin lanseeratun HiVision™ virtuaaliohjatun puutavaranosturin toiminnasta. Kyseessä on merkittävä uudistus, samaa tasoa kuin siirtyminen pinon päältä nosturin penkinnokkaan tai avonosturista hyttinosturiin. Innovoinnin taustalla on HIABin sisäinen pohdinta, miten puutavaran kuormaamista voi helpottaa käyttäen nykyaikaisia apuvälineitä.  Ensimmäinen etäohjattu puutavaranosturi rakennettiin esittelyauton päälle, kiinnittämällä kamera kolmijalan varaan puomiin. Tuotekehityksen tämän hetken lopputulema on nähtävissä alla.

Kuljettaja joutuu poistumaan vielä autosta esimerkiksi kuormansidontaa varten.

Kuormanteko onnistuu ammattilaiselta kovallakin pakkasella palelematta, koska kuljettaja istuu lämpöisessä kuorma-auton ohjaamossa.  Kuormansidonnan ja turvallisen liikkeellelähdön varmistamiseksi kuljettaja joutuu vielä poistumaan ajoneuvosta. Merkittävää uutuuteen liittyen on kuormatilan pituuden ja sitä kautta ajoneuvon akselivälin ja -järjestyksen suunnittelu. Nosturin ohjauslaitteen sijoittuminen kuorma-auton ohjaamoon mahdollistaa tilaa hyötykäytölle kuormatilan takana.

 

HIABilla on kansainvälisesti käytössä paikallisia lähettiläitä, jotka kertovat ammattilaisen näkemyksen tuotteiden kehitykseen ja esittelyyn. Suomen Jonsered lähettiläänä toimii puutavarakuljetuksen ammattilainen Jari Halinen, joka on Euroopan nopein puutavarakuski kiihdytysautoharrastuksensa vuoksi.Merkittävää uutuuteen liittyen on kuormatilan pituuden ja sitä kautta ajoneuvon akselivälin ja -järjestyksen suunnittelu. Nosturin ohjauslaitteen sijoittuminen kuorma-auton ohjaamoon mahdollistaa tilaa hyötykäytölle kuormatilan takana.

Janna Wolin, Hiab aluemyyntipäällikkö.

”Kuorma-auton valmistajilta toivoisi tehdasvalmiutta esimerkiksi HIABin HiVision™in tyyppisen ratkaisun asentamisen suhteen”, Jari toteaa. Kameran ja virtuaalilasien kautta näköyhteys ohjaamosta nosturin nokkaan täytyy olla luotettava, sama koskee nosturin sähköohjauksen tiedonsiirtoa. Integrointi ajoneuvon järjestelmiin pitää olla esimerkiksi luotettavuuden varmistamiseksi olemassa.

HIAB Suomen myynnin yhteystietoja saa tästä. Etäohjatun puutavaranosturin yleistyminen on lähitulevaisuutta, palaamme Konepörssissä aiheeseen laajemman artikkelin muodossa.

Kuljettajan silmä ulkona.

Lue seuraavaksi