Uutiset

Kuljetuskalusto

Automaalaamo Orjala Oy:llä on Pohjois-Euroopan suurin maalauskammio

Automaalaamo Orjala Oy:n omistavat kolme lohtajalaista veljestä; Veli-Matti, Markus ja Simo Orjala. Veli-Matti on toimitusjohtaja ja toimii myös työnvastaanottajana ja vahinkotarkastajana, Markus on varatoimitusjohtaja ja toimii raskaankaluston työnjohtajana ja Simo on ainoastaan osakkaana yrityksessä. Veljeksien lisäksi yritys työllistää 13 vierasta työntekijää, joista Göran Djupsund vastaa Kokkolan toimipisteestä ja Teemu Tanska alkuvuodesta avatusta Ylivieskan toimipisteestä.

Toimitilat ja vahinkotarkastuspisteet

Lohtajan Latonevan toimitilat koostuvat henkilöautojen kolarikorjaamosta, henkilöautojen maalaamosta, ruostesuojaamosta ja raskaan kaluston maalaamosta. Ne ovat kooltaan 2008 rakennetun uuden raskaan kaluston maalaushallin kanssa noin 4 000 neliötä. Kolmen hallin kokonaistilavuus on noin 16 000 kuutiota ja niiden lämmitykseen kuluu vuodessa lähes 1 500 kuutiota haketta.

Kokkolassa Asentajantiellä oleva 300 neliön toimipiste palvelee asiakkaita vahinkotarkastuspisteenä ja siellä tehdään myös pieniä osanvaihtoja, kuten tuulilaseja ja puskureita. Kokkolassa voidaan tehdä vahinkotarkastuksia myös raskaalle kalustolle.

Ylivieskaan Automaalaamo Orjala avasi Joutensentielle alkuvuodesta vastaavanlaisen vahinkotarkastuspisteen kuin Kokkolakin – palvelemaan Kalajokilaaksoa ja Ylivieskan talousaluetta. Automaalaamo Orjalalla on kaikkien vakuutusyhtiöiden tarkastusoikeudet.

Laadukasta ja viimeisteltyä maalausta

Automaalamo Orjalan laadukas työnjälki maalauksessa perustuu viimeistä teknologiaa oleviin laitteisiin ja menetelmiin sekä ammattitaitoisiin työntekijöihin. Yrityksen maalauskapasiteetti on lähes 2000 maalausta vuodessa, mutta tällä hetkellä se liikkuu 1600–1700 kappaleen vaiheilla. Orjalan liikevaihto on kasvanut tasaisesti joka vuosi ja se jakautuu tällä hetkellä raskaan kaluston ja henkilöautojen välillä suhteessa 40 / 60 prosenttia. Nykyaikaisessa ja korkeatasoisessa Orjalan kolarikorjaamossa voidaan Cabas-laskentaohjelmalla laskea myös kustannusarvio lähes eurolleen ennen töiden aloittamista.

Autojen lisäksi yritys maalaa vuosittain kymmeniä veneitä ja korjaa vahinkovaurioituneita moottorikelkkoja. Henkilöautomaalaamon yhteydessä on myös Dinitrol-ruostesuojausasema.

Aikaisemmin Automaalaamo Orjalan suurin asiakasryhmä olivat yksityiset, mutta nykyään asiakkaita ovat pääasiassa vakuutusyhtiöt, autoliikkeet ja muut yritykset.

Uusi ja suuri raskaankaluston maalaushalli

Automaalaamo Orjalan raskaan kaluston maalaushalli on ollut käytössä vajaat pari vuotta. Noin 1600 hallissa on 1350 neliötä tilaa maalaustöiden esivalmisteluille, korjauksille ja suojauksille. Italialainen kahdella uunilla oleva Termo Meccanica –maalauskammio on kooltaan 30 metriä pitkä, 6 metriä leveä ja 6 metriä korkea ja se voidaan tarvittaessa jakaa kahteen osaan sähköisellä väliseinällä. Kammiossa pystytään maalaamaan täysimittainen moduuliyhdistelmä kerralla tai vaikkapa toisessa päässä kuorma-auto ja toisessa päässä pyöräkuormaaja erivärisiksi samanaikaisesti.

Maalauskammio lämpiää nestekaasulla, suorapolttolämmityksellä, jonka teho on 1 500 kW. Se on myös varustettu lämmöntalteenotolla. Ilmaa raskaan kaluston maalaamokammion läpi kuljetetaan jopa 110 000 kuutiota tunnissa, kun se saman valmistajan henkilöautojen maalauskammiossa on 24 000 kuutiota. Raskaan kaluston, kuorma-auton, pyöräkuormaajan tai kaivukoneen maalaus kestää keskimäärin pari tuntia ja kuivuminen 75 °C lämmössä noin 45 minuuttia.

Vesiohenteiset maalit

Automaalaamo Orjala Oy on alusta alkaen maalannut Spies Hecker –pintamaaleilla, joilla saadaan aikaan kiiltävä ja kestävä maalipinta. Lakkana Orjalat käyttävät kuiva-ainepitoista ja korkeakiiltoista 8035-lakkaa, joka antaa hyvän suojan kulutukselle ja UV-säteilylle. Vuonna 1995 yritys otti käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa liuotinvapaat (nykyään pakolliset) 2K-maalit, joilla he ovat maalanneet jo yli 10 000 autoa. Spies Hecker on autonvalmistajien hyväksymä korjausmaalausmenetelmä ja Automaalaamo Orjalakin antaa laadullisen työtakuun maalaukselleen kolmeksi vuodeksi tapauskohtaisen arvioinnin perusteella.

Hinaus- ja kuljetuspalvelut

Automaalaamo Orjalalla on myös 24H-hinauspalvelu, joka palvelee asiakkaita kolari- ja tieltäajotapauksissa. Hinausautona maalaamolla on 14-tonninen liukulavalla varustettu MAN kuorma-auto, jossa on myös nosturi sekä 2-akselinen perävaunu, jolloin kaksi hieman isompaakin autoa kulkee samalla kerralla. Autoja saatetaan kuljettaa jopa 300 kilometrin etäisyydeltä. Hinauspalvelun ohessa yrityksellä on vuokrattavissa asiakkaille neljä sijaisautoa korjauksen ja maalauksen ajaksi.

Lisäksi Automaalaamo Orjalalla on käytössään raskas lavettiyhdistelmä, Scania R 470 ja 3-akselinen lavettiperävaunu, jonka kuljetuskapasiteetti on 33 tonnia. Tällä yhdistelmällä kuljetetaan maarakennuskoneita ja autojakin asiakkaalta maalaukseen ja takaisin sekä myös muita kuljetuksia alueen yrityksille.

www.orjala.fiMiika Nyrö

Lue seuraavaksi