Uutiset

Kuljetuskalusto

Autoissa on piileviä eroja – tarkista taustat

Suomalaismetsissä työskentelevät metsäkoneet ovat viime vuosina kasvaneet kokoa ja painoa, mikä on tuonut kuljetuskalustolle omat haasteensa. Koneenkuljetusauton peruslähtökohtana on yleensä neliakselinen alusta, viisiakseliset ovat yleistymässä maltillisesti. Ulkoisesti samanlaisissa alustoissa saattaa piillä teknisiä eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat autojen kantavuuksiin ja kokonaismassoihin. Autokaupassa kannattaa siis olla tarkkana.

Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy on jo vuosien ajan tunnettu asiakkaiden toiveiden ja vaatimusten mukaisia koneenkuljetusajoneuvoja tuottavana tekijänä. Vuosittain tämä perinteikäs toimija valmistaa suomalaisasiakkaiden tarpeisiin parisenkymmentä koneenkuljetusautoa.

Ajokoneen Markku Pihlajamäen mukaan koneenkuljetusauton alustana hyödynnetään monesti neliakselista, muutaman vuoden ikäistä käytettyä autoa. Kotimaisen tarjonnan niukkuudesta johtuen alustoja haetaan paljon myös Euroopasta, missä tarjonta on runsasta, mutta samalla hyvin kirjavaa. ”Euroopasta käytettynä tuotavat autot soveltuvat mainiosti koneenkuljetusautoiksi, mikäli akselimassat ja tyypitykset mahdollistavat kokonaismassojen korotukset normaalia suuremmiksi”, summaa Pihlajamäki. Ulkoisesti samankaltaisissa autoissa saattaa olla hyvinkin suuria teknisiä, kokonaismassoihin vaikuttavia eroavaisuuksia. Yksinkertaisimmillaan ero on ilmajousituksen palkeessa, mutta erot voivat ulottua jousipakkoihin, akseleihin, ohjaustehostimiin ja runkomateriaaleihin saakka.

Autovalmistajilla on laaja tuotanto-ohjelma, joka pitää sisällään eri markkina-alueille ja erilaisiin ajotehtäviin räätälöityjä alustavaihtoehtoja. Neliakselisten autojen kokonaismassa tieliikenteessä on useimmissa maissa 32 tonnia, mutta valmistajan  sallima tekninen kokonaismassa nelikolle voi kivuta tätä korkeammaksi.

Maantieajoon tai betonikuupan alle tarkoitettu ajokki on suuren kantavuuden tavoittelemiseksi rakennettu monttuautoa keveämmin, mikä tarkoittaa myös alhaisempaa teknistä kokonaismassaa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin myöntämät poikkeusluvat esimerkiksi koneenkuljetusajoneuvojen tai lavetinvetureiden edellyttämille korotetuille kokonaismassoille kulminoituvat juuri tähän valmistajan sallimaan tekniseen kokonaismassaan, jota ei voida ylittää.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi