Uutiset

Kuljetuskalusto

Asiakaslähtöinen Pajakulma laajentaa

Pajakulma avaa uuden alueyksikön Helsingin Pitäjänmäkeen, osoitteeseen Takkatie 28. Osoite saattaa kuulostaa tutulta, sillä samoissa tiloissa on toiminut samaa alaa palvellen viimeksi Hiab ja sitä ennen Transmachine. ”Tilat ovat vanhat, mutta konsepti on uusi”, huomauttaa Kuusisto.

”Emme lähde harjoittelemaan, vaan lähdemme liikkeelle heti alan parhaiden osaajien voimin. Toimintaa alkaa vetää Simo Salo, jolla on kymmenen vuoden kokemus alalta. Tärkeintä kuitenkin on, että hän edustaa asiakaslähtöistä ajattelutapaa ja hänellä on halu kehittää alaa. Vaikka toimitilat eivät ole suuret ja mahtavat, palvelu tulee olemaan hyvää, osaavaa ja nopeaa – alan huippua.”

Pajakulman Helsingin toimipisteen avajaisia on suunniteltu joulukuun alkuun. Kuusisto pitää kuitenkin pienen varauksen avajaisaikatauluun, sillä hän haluaa tulevan 8–10 henkilön työporukan olevan täysin koossa ennen aloittamista. ”Rekrytoimme tuonne toimialan parhaat kaverit. Palvelun pitää olla heti lähtöön kunnossa ja se vaatii riittävän henkilöstön. Pääkaupunkiseudun asiakaskunnalla on omat erityistarpeensa ja olemme rakentaneet palvelukonseptimme sen mukaisesti”, toteaa Kuusisto.

Uuden toimipisteen keskeiset palvelut ovat huollossa ja projektimyynnissä. Huollossa pääpaino on Pajakulman rakentamissa autoissa ja edustamiensa tuotteiden parissa, mutta kaikkia muitakin merkkejä huolletaan asiakaslähtöisesti. Uusia autoja voidaan varustella kahtakin samanaikaisesti.

Jorpe-tuotanto uudistuksessa

Jorpe-tuotteita valmistava Perniön toimipiste on ollut Pajakulman omistuksessa neljä vuotta. Siellä vanhaa 2500 neliömetrin toimitilaa modernisoidaan pelkästään lavatuotannon tarpeisiin ja rakennetaan uutta noin tuhannen neliömetrin laajennusosaa uusien autojen varustelua varten. Uuteen osaan tulee kolme läpiajettavaa linjaa, joten siellä voidaan rakentaa kuutta autoa yhtä aikaa. Perniössä on laajennuksen jälkeen selkeästi Pajakulman suurin yksikkö ja siellä tulee työskentelemään kolmisenkymmentä ihmistä. ”Nytkin Perniössä on osaamiseltaan meidän vahvin yksikkömme ja näillä toimenpiteillä on tarkoitus vahvistaa sitä entisestään”, sanoo Kuusisto. ”Peruskorjauksen myötä on jo havaittu osaavan työvoiman hakeutuvan itse töihin meille ja politiikkamme mukaisesti pyrimme palkkaamaan kaikki osaajat.”

Uusien toimitilojen myötä Perniössä aletaan panostaa entistä enemmän kasettiyhdistelmiin, mutta muutenkin kestävyydestään ja pitkästä iästään tunnettuihin tuotteisiin tulee uudistuksia. ”Tulemme yhdistämään näihin tunnettuihin asioihin myös nykyiset keveysvaateet.”

Pajakulma investoi Jorpe-tuotannon tehostamiseen noin 1,3 miljoonaa euroa. ”Lavatuotannon kapasiteetti kasvaa 30 prosenttia , mikä mahdollistaa myös vientitoiminnot. Pajakulman ensi vuoden teema tuleekin olemaan kansainvälistyminen. Nyt tästä kehittyminen vaatii kovia kansainvälisiä pelejä”, kommentoi Kuusisto lainaten urheilutermejä. Viennissä näkymiä on erityisesti Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Paikalleen jämähtämättä 80 vuotta

Pajakulman toiminta saavuttaa tänä syksynä 80 vuoden rajapyykin. Pitkästä historiastaan huolimatta yhtiö on aina tehnyt tulosta, minkä Kuusisto näkee pitkälti yhtiön periaatteisiin kuuluvan työn arvostamisen ansioksi. ”Yhtiössä on aina ollut kunnossa asenne työhön. Yhtiö on työntekijöitä varten eikä toisin päin. Näillä eväillä yhtiön toiminta on ollut tuloksellista ja voittajien joukossahan on mukava tehdä työtä. Periaatteisiimme kuuluu myös, että meiltä löytyy aina töitä alan todellisille osaajille. Arvostamme myös asennetta korkealle, sillä kokemusta ei nuorilla voi olla vuosikymmeniä, mutta tulevaisuus on kuitenkin heissä. Tulevaisuuden haasteemme ovatkin enemmän henkilöstöpuolella kuin teknisten haasteiden parissa.”

”Perinteisesti olemme viettäneet juhlapäivämme työn merkeissä ja niin teemme nytkin. Juhlimme kyllä nykyisten ja entisten työntekijöidemme kanssa vuosipäivää ja sinne valmistuu myös yhtiön historiikki”, paljastaa Kuusisto.

”Asiakkaat, vaatikaa!”

Pajakulmassa rakennetaan laatujärjestelmää tilaus-toimitusketjuun. ”Toimitustäsmällisyys, eli pysyminen sovitussa, on meille keskeisen tärkeä asia. Tämä on keskeinen mittari ensi helmikuussa sertifioitavaan laatujärjestelmäämme. Meidän täytyy pitää kiinni sovitusta ja luvatusta ja haluamme olla ykkönen tässäkin suhteessa.”

”Asiakkaiden pitäisi vaatia enemmän toimittajilta”, jyrähtää Kuusisto. ”Tuntuu aivan käsittämättömältä, että asiakkaat tyytyvät tilanteeseen, jossa tuote tulee kun tulee ja tulee mitä tulee. Tällaisissa autoissa investoinnin kokoluokka on samaa kuin omakotitalossa ja töiden teko on niistä kiinni, joten kyllä ostajan pitäisi saada mitä tarvitsee ja milloin tarvitsee. Myös erilaiset standardit ja säädökset tulee täyttyä valmiissa tuotteissa ja niistä pitää saada asianmukaiset dokumentit. Usein me joudumme ajamaan asioita muihin sidosryhmiin päin asiakkaan puolesta. Meillä asiat ratkaistaan lähtökohtaisesti asiakkaan eduksi.”

 

Juha Kuusjärvi

 

Pajakulma

Pajakulma rakentaa tiehoito-, maansiirto-, jätteenkuljetus- ja kunta-autoja sekä räätälöityjä erikoisautoja esimerkiksi verkonrakentajille huolto- ja asennustehtäviin ja asentaa kuorma-autoihin nostureita sekä vaihtolavalaitteita. Pajakulman edustamia tuotemerkkejä ovat: Ferrari, Ferrari-Cargo, Joab, PK-tuotteet, Pure, Sörensen ja Jorpe. Pajakulmalla on myös pääasiassa kevyiden jakeluautojen päällirakenteisiin erikoistunut koritehdas Tampereella sekä Sastamalassa toimiva lentokenttien talvikunnossapitoon tarkoitettujen Vammas-tuotteiden huolto.

Yrityksen juuret ja johto ovat Tampereella, jossa toimipaikassa toimii muun muassa perinteikäs jousipaja. Tuotantoyhtiöitä on lisää eri paikkakunnilla: Lahdessa Laukaalla ja Perniössä.

Pajakulma on vahvasti asiantuntijaorganisaatio – noin puolet henkilökunnasta on suunnittelijoita.

Pajakulman on omistanut vuodesta 2006 Raskone.

 

Lue seuraavaksi