Uutiset

Kuljetuskalusto

Alumiini kestää maatalousajossakin

Somerolaisen Markus Mäen kaksi vaihtokoriyhdistelmää liikkuvat enimmäkseen maamme eteläosissa huolehtien eläinten hyvinvoinnin kannalta olennaisen rehun toimittamisesta tehtaalta maatiloille. Ennakkoluuloton yrittäjä kytki kolmisen vuotta sitten neliakselisen vetoautonsa perään alumiinirunkoisen konttiperävaunun.

”Valmistajan, eli SITE:n edustajien mukaan tämä on lajissaan maamme ensimmäinen perävaunu. Sen rakentamista pohdittiin ja suunniteltiin tosin varsin pitkään”, muistelee Markus Mäki perävaunun hankinnan vaiheita. Alumiinin käytöllä perävaunusta saatiin kevyt ja korroosiolle tunteeton. Mäen mukaan SITE:n valmistaman perävaunun omamassa on 4720 kiloa, mikä on noin tuhat kiloa teräsrunkoista rakennetta keveämpi.

”Alumiini on myös korroosiokeston kannalta kiitollinen materiaali, sillä se ei ruostu, vaikka pintamaalikerros vaurioituisi”, muistuttaa tuotteeseen tyytyväinen autoilija.

Myönteisten kokemusten saattelemana SITE:n miehet rakensivat reilu vuosi sitten Mäen uuteen vetoautoon alumiiniset konttilaitteet, joiden massaksi valmistaja kertoo 208 kiloa. Rakenteen keventäminen on saatu aikaan oikeilla materiaalivalinnoilla ja jättämällä pois varsinaiset konttikiskot.

”Rungon päällä on pelkästään ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla kulutuslevyillä vuoratut pukit konttilukkoineen”, valaisee Mäki kahden kuljettajan voimalla liikkuvan rehuauton rakennetta.

Loppuvuodesta 2010 Mäki laskee alumiinirunkoista perävaunua vedetyn suomalaistiestöllä noin 400 000 kilometrin verran, eikä rakenteen väsymisestä tai muista vaurioista ole minkäänlaisia merkkejä.

”Heikko rakenne olisi jo sortunut tuonne taipaleelle”, pohtii somerolaisyrittäjä, jonka mukaan yrityksen tuleva kalusto taidetaan jatkossakin hankkia Kuortaneelta.

”Mielestäni SITE:n tuotteiden hinta-laatusuhde on kohdallaan, sillä tuotteet ovat kestäviä ja huoliteltuja. Alumiinin ansiosta rakenteet kestävät pitkälle tulevaisuuteen”, pohtii Markus Mäki Somerolta.

Ari Perttilä

kuvat SITE.

Lue seuraavaksi