Uutiset

Kuljetuskalusto

Aktiivinen ja kattava onnettomuustutkinta varmistaa kuorma-autojen turvallisuusteknologian jatkuvan kehittymisen

Olipa vastapuoli liikkeellä autolla, polkupyörällä tai kävellen, kuorma-auton kanssa tapahtuva liikenneonnettomuus johtaa helposti vakaviin seurauksiin osapuolten koko- ja painoeron takia. Vaikka vastapuoli olisi toinen kuorma-auto, kolari on usein vakava. Mercedes-Benz Trucksin lähtökohta onkin aina ollut se, että tällaiset onnettomuudet pitää voida mahdollisuuksien mukaan välttää kokonaan, tai ainakin niiden seurauksia pitää kyetä lievittämään tuntuvasti. Tämän varmistamiseksi kuorma-autoihin kehitetään koko ajan uusia avustin- ja turvajärjestelmiä samaan aikaan, kun jo toimivien järjestelmien tehoa ja vaikutusta pyritään parantamaan.

Keskeistä osaa näyttelee Daimlerin hyötyajoneuvoryhmän onnettomuustutkimuskeskus, joka analysoi raskaan liikenteen kolareita sekä kehittää ja parantaa raskaiden ajoneuvojen aktiivisia ja passiivisia turvallisuusratkaisuja.

”Tutkimustyömme on välttämätöntä, jotta voimme määritellä kuorma-auton todellisen käyttäytymisen onnettomuustilanteissa”, keskuksen johtaja Kay Morschheuser määrittää.

Passiivisesta turvallisuudesta aktiivisiin avustinjärjestelmiin

Daimler Trucksin tutkijat ovat analysoineet valikoituja tähtikeulaisille kuorma-autoille tapahtuneita onnettomuuksia jo vuodesta 1972 lähtien. Tutkimus perustuu kaikkeen onnettomuudesta saatavana olevaan tietoon ja materiaaliin, joka koskee osallisia ajoneuvoja, turman olosuhteita ja kolarin aiheuttamia vahinkoja. Materiaalia täydennetään poliisilta ja pelastusviranomaisilta kootulla tiedolla.

”Etsimme turmista myös piirteitä, jotka voivat vaikuttaa tiettyjen onnettomuustyyppien yleisyyteen, tapahtuman olosuhteisiin ja osallisten saamiin vammoihin”, Kay Morschheuser lisää.

Törmäyssimulaatioiden ja onnettomuusmallintamisen yhdistäminen tarjoaa keinoja turmien tarkempaan ja yksityiskohtaisempaan tutkimiseen, jolloin onnettomuusmekanismeja voidaan ymmärtää nykyistä paremmin.

Tutkinnan alkaessa huomiota kiinnitettiin lähinnä ajoneuvon passiivisiin turvallisuusrakenteisiin kuten ohjaamon lujuuteen, turvavöiden toimintaan sekä auton alleajosuojiin. Ajoneuvoteknologian kehittyessä yhä enemmän painoarvoa ovat saaneet auton aktiiviset ja integroidut turvajärjestelmät ABS-jarruista aina uusimpiin aktiivisiin ajoavustimiin, sekä näiden järjestelmien mahdollisuudet ja toiminta onnettomuustilanteissa.

Onnettomuustutkijat toimivat läheisessä yhteistyössä tuotekehitystiimin suunnittelijoiden kanssa. Näin syntyi ja kehittyi esimerkiksi idea kuorma-auton sivuvalvonta-avustimesta, joka vuodesta 2016 lähtien on ollut saatavana moneen Mercedes-Benzin kuorma-automalliin. Vastaavia esimerkkejä Daimler Trucksin eri osastojen yhteisyöstä ovat osittaisen automaattiajamisen mahdollistava aktiivinen ajoavustin sekä sivupeilit kuorma-autossa korvaava MirrorCam-kamerajärjestelmä.

”Meitä kiinnostavat erityisesti olosuhteet, jotka johtavat onnettomuuden syntyyn”

Onnettomuusanalyysejä hyödynnetään myös törmäystestien kehittämisessä ja Daimler Trucksin omien turvallisuusstandardien määrittämisessä. Yksi näistä koskee ohjaamon rakennetta, joka on määritelty EU-normissa ECE R 29. Yksi tärkeimmistä törmäystesteistä puolestaan on peräänajotesti, jossa simuloidaan kahden kuorma-auton peräänajoa moottoritiellä.

”Tulevaisuudessa rekonstruoimme tietokoneella todellisia kolareita törmäystesteillä kerätyn materiaalin täydentämiseksi”, Morschheuser visioi.

Törmäyssimulaatioiden ja onnettomuusmallintamisen yhdistäminen tarjoaa keinoja turmien tarkempaan ja yksityiskohtaisempaan tutkimiseen, jolloin onnettomuusmekanismeja voidaan ymmärtää nykyistä paremmin.

Sivuvalvonta-avustimen demonstraatio
Onnettomuustutkijat toimivat läheisessä yhteistyössä tuotekehitystiimin suunnittelijoiden kanssa. Näin syntyi ja kehittyi esimerkiksi idea kuorma-auton sivuvalvonta-avustimesta, joka vuodesta 2016 lähtien on ollut saatavana moneen Mercedes-Benzin kuorma-automalliin.

”Meitä kiinnostavat erityisesti olosuhteet, jotka johtavat onnettomuuden syntyyn”, Kay Morschheuser sanoo. Tämä tieto hyödyttää jatkossa erityisesti, kun automaattinen ajaminen ja liikennöinti lisääntyvät ja ajoneuvojärjestelmien on kyettävä käsittelemään yhtä aikaa lukuisia eri liikennetilanteita ja toimimaan luotettavasti nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Mercedes-Benz onkin omaksunut käyttöön ”integroidun turvallisuuden” käsitteen. Sen mukaan ajoneuvon aktiiviset ja passiiviset turvajärjestelmät tarjoavat suojaa neljässä vaiheessa: ajon aikana, vaaran uhatessa, onnettomuushetkellä sekä vielä onnettomuuden jälkeenkin. Onnettomuustilastojen perusteella monitasoisella lähestymistavalla on merkittäviä vaikutuksia liikenneturvallisuuteen. Saksassa kuorma-auto-onnettomuuksissa menehtyneiden osallisten lukumäärä putosi noin 60 prosenttia vuodesta 1992 vuoteen 2018 mennessä. Vakavasti loukkaantuneiden määrä väheni samana ajanjaksona noin 45 prosenttia. Samaan aikaan kuljetusten määrä lisääntyi 80 prosenttia.

Kuorma-auto-onnettomuus aiheuttaa yhä harvemmin vakavia seurauksia, vaikka niiden osuus kaikista kolareista on säilynyt lähes ennallaan. Yleisimpiä ovat peräänajot sekä risteys- ja kaistanvaihto-onnettomuudet.

Mercedes-Benz Trucksin turvajärjestelmät ovat olleet vuosia edellä lainsäätäjien vaatimuksista  

JärjestelmäSaatavana Mercedes-BenzeihinLain mukaan pakollinen
ABS-jarrut19811996
ASR-vetoluistonesto19862000
Telligent-vaimennus- ja jarrujärjestelmä1996
Kaista-avustin + mukautuva vakionopeussäädin20002015 (kaista-avustin)
Telligent-vakausjärjestelmä (ESP)20012012
ABA 1*20062015
ABA 220102015
ABA 32012
ABA 4 ja sivu-valvonta-avustin20162022/24(sivuvalvonta-avustin)
ABA 5 ja aktiivinen ajoavustin (ADA)2019 (2021 ADA 2 hätäjarrutoiminnolla)

*ABA: aktiivinen jarruavustin

Lue seuraavaksi