Uutiset

Kuljetuskalusto

ABB E-mobility ja Scania testasivat onnistuneesti megawattilatausta

Sähköauton lataus

Scania on onnistuneesti asentanut ja testannut ABB:n E-mobility -megawattilatauksen pilottijärjestelmän, joka on seuraava askel tehokkaampien ja suuritehoisten latausratkaisujen kehittämisessä raskaille hyötyajoneuvoille. Teknologia mahdollistaa puolittamaan täyssähköisen raskaan kuorma-auton latausajan.

Molemmat yritykset ovat sitoutuneet mahdollistamaan päästöttömän liikenteen tulevaisuuden ja ottamaan johtoaseman tulevaisuuden teknologioiden kehittämisessä jo tänään. Hyötyajoneuvojen pikalatausratkaisun kehittäminen, joka mahdollistaa myös merkittävän toimintamatkan, on merkittävä askel kohti fossiilivapaiden täyssähköisten hyötyajoneuvojen myynnin kasvua.

Ensimmäinen testaus, jolla osoitetaan suurvirtalatauksen tekninen toteutettavuus, on ensimmäinen tärkeä askel kohti ABB:n tulevaa MCS-järjestelmää (Megawatt Charging System), jonka standardin odotetaan valmistuvan vuonna 2024. Tämä johtaa suuritehoisten laturien asteittaiseen käyttöönottoon, alkaen 1 500 ampeerista ja lopulta laajentuen täyteen MCS-alueeseen jopa 3 000 ampeeriin. Tämä on uusi latausstandardi, johon Scania ja ABB ovat molemmat investoineet ja jota on kehitetty yhteistyössä CharIN:n kanssa.

MCS-tekniikka on ratkaisevan tärkeää Scanian kaukoliikenteen sähkökuorma-autoille. Kuljetusalalla ajo- ja lepoajat ovat lakisääteisiä. Ajoneuvoa voidaan ajaa enintään 4,5 tuntia ennen kuin kuljettajan on pidettävä 45 minuutin tauko, ja tänä aikana kuorma-autoon on ladattava riittävästi virtaa toimiakseen vielä seuraavat 4,5 tuntia. Akkujen koon vuoksi sekä nopea että suuritehoinen lataus on välttämätöntä.

Latauspistoke Scania

”Sähköinen liikenne kasvaa vauhdilla ja tavoitteemme on, että 50 prosenttia kaikista vuosittain myymistämme ajoneuvoista vuoteen 2030 mennessä on sähköisiä. Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää infrastruktuuria, ja MCS on tärkeä osa tulevaisuuden latausinfrastruktuuria”, sanoo Fredrik Allard, Scanian eMobility-ratkaisuiden johtaja.

Yhtenä maailman johtavista sähköautojen latausratkaisujen toimittajista ABB E-mobility on eturintamassa toimittamassa luotettavaa latausinfrastruktuuria ja latauspalveluja, joita raskas liikenne tarvitsee siirtyäkseen onnistuneesti täyssähkökuorma-autoihin.

”Olemme iloisia voidessamme tehdä yhteistyötä Scanian kanssa tässä tärkeässä pilotissa, joka toimii alan esimerkkinä. Se osoittaa yhden tavoista, joilla lähestymme OEM-latauskumppanuuksia. Kehitämme teknologioita tehokkaasti luodaksemme erinomaisia loppukäyttäjäkokemuksia”, ABB E-mobility Fleet & Transit -liiketoiminnan globaali johtaja Chris Nordh sanoo.

”Tänään on jännittävä päivä, ja odotamme innolla monia tulevia saavutuksia, kun kehitämme edelleen laadukasta, luotettavaa ja saumatonta lataustekniikkaa raskaalle kalustolle.”

Tästä vuodesta alkaen Scania voi tarjota MCS-esistandardiliittimellä varustettuja kuorma-autoja asiakkaille, joilla on erityisiä ja selkeitä tarpeita. Sarjatuotannon on määrä alkaa vuonna 2024. ABB E-mobility esittelee MCS-teknologiansa seuraavan askeleen vuoden 2024 lopulla tai vuoden 2025 alussa.Lue seuraavaksi