Uutiset

Kuljetuskalusto

700 hevosvoimaa on täällä

Vuosi 2009 tulee jäämään kuljetusalan historiaan monestakin syystä, mutta yksi niistä myönteisimmistä syistä on Volvon uusi voimalaitos kaikkein raskaimpiin ajotehtäviin. Kesällä tuotantoon otettava D16G-moottori tarjoaa kuljettajan käskettäväksi 700 hevosvoimaa ja 3150 Nm:n väännön. Pitäisi siis puun liikahtaa myös sen kauimmaisen kannon takaa.

Peruslähtökohdiltaan nyt esitelty, Euro 5-normit täyttävä moottori on paljolti edeltäjänsä, 660 hevosvoiman koneen kaltainen, joskin moottori-insinöörien kynä on käynyt monessa kohtaa näyttämässä uudistuksille suuntaviivoja.

Valmistaja lupaa polttonestetalouden pysyvän edeltäjän tasolla, vaikka päästönormeissa seuraavalle pykälälle hypätäänkin. Tämä on mahdollista muun muassa uudelleenmuotoillun palotilan, mäntien ja alhaisemman puristussuhteen ansiosta.

Melutason varsinkin tyhjäkäynnillä kerrotaan alentuneen parilla desibelillä polttoaineen esisuihkutuksen ansiosta.

– Yhden kierroksen aikana voidaan polttoainetta suihkuttaa palotilaan jopa kolme kertaa. Voimalinjaan asennetut tietokoneet keskustelevat keskenään ja valitsevat kulloinkin optimaalisen suihkutustavan, kertoo Volvo-tietäjä Kurt Westenius esitellessään uutuutta suomalaistoimittajille.

Puhtaampi ja väkevämpi

Volvon muskelikoneen päivitystä osattiin toisaalta jo odottaakin, koska markkinoilla olevat 16-litraiset myllyt eivät täytä ensi lokakuussa voimaan astuvaa Euro 5-päästönormia. Kolme vuotta sitten alkaneelle kehitystyölle asetettiin tavoitteeksi aikaisempaa voimakkaampi, mutta myös puhtaampi moottori. Uusia moottoreita testattiin niin Australian kuumissa erämaaolosuhteissa kuin jäätävissä olosuhteissa Pohjois-Ruotsissa. Suomessa ei tällä kertaa ollut ainuttakaan testiautoa.

AdBlue-urealiosta vaativan uutuuskoneen pakoputken päästä puskee maailmalle 40 prosenttia aikaisempaa vähemmän typenoksideja, joiden määrää valvotaan OBD2-järjestelmällä. Tämäkin auto vaatii päivittäisen uransa, sillä tyhjällä ureatankilla ajaminen kostautuu tehonrajoituksilla. Myös partikkelien määrää valvotaan omilla sensoreillaan, joskaan tehoja ei rajoiteta määrän ylittyessä. Päästöjen pienentämiseksi on SCR-järjestelmää uudistettu muun muassa äänenvaimentajien ja katalysaattoreiden osalta.

700 hevosvoimaisen version ohella tarjolla on myös 600 ja 540 hevosvoiman koneet, joiden vastaavat vääntömomentit ovat 2800 Nm ja 2650 Nm. Vauhtia voidaan hillitä joko 230 kW:n EPG-pakokaasujarrulla tai 425 kW:n VEB+ moottorijarruilla. Nosturikäyttöä ja muuta hydrauliikkaa varten voidaan moottorin taakse asentaa voimanotto, joka sallii 1000 Nm ajoneuvon seistessä, 650 Nm ajoneuvon liikkuessa.

Käyttämällä moottorissa Volvon VDS4 luokituksen mukaista 10W30-öljyä, voidaan 40 tonnin kokonaismassalla päästää 100 000 kilometriä öljynvaihdon välillä.Edeltäjänsä tavoin 16-litraisessa koneessa vaaditaan jatkossakin I-Shift-vaihteisto, joka helpottaa kuljettajan työtä, mutta samalla myös suojelee moottoria ja muuta voimalinjaa liialta rasitukselta. Muutoinkin moottorin elektronista suojausta on parannettu kestävyyden takaamiseksi.Valmistajan mukaan 40 tonnin junapainoilla ajettaessa moottorin pitäisi kestää 1 150 000 kilometriä. Laskennallinen kestävyys 60 tonnin painoilla ei vielä selvinnyt, mutta eiköhän käytäntö tuo selvyyden tähänkin kysymykseen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi