Uutiset

Kuljetuskalusto

62.s IAA Nutzfahrzeuge Hannover – Enemmän, puhtaammin, vähemmällä

Hannoverin messukeskuksen täyttävä hyötyautonäyttely voi huoleti isotella tunnusluvuillaan. Tällä kertaa syys-lokakuun vaihteessa järjestetyille messuille osallistui 48 eri maasta 2066 näytteilleasettajaa, jotka toivat oman ilmoituksensa mukaan yleisön nähtäville 258 täysin uutta tuotetta.

Uutuustuotteiden ohella nähtävillä oli toki paljon muutakin, sillä näyttelyn 15 sisähallissa sekä laajalla ulkoalueella oli runsaasti mielenkiintoisia tuotteita kuljetusalan ammattilaisten tarpeeseen. Näyttelypinta-alaksi järjestäjät kertoivat 275 000 neliötä, mikä on noin kuusi kertaa Helsingin messukeskuksen pinta-ala. Seuraaville sivuille olemme koonneet suomalaisyrittäjän kannalta mielenkiintoisimmat asiat unohtamatta kuitenkaan keskieurooppalaisia erikoisuuksia.

Otahan mukava asento ja syvenny messujen ihmeelliseen maailmaan. Tälläkin kertaa autoteollisuus oli panostanut merkittävän määrän resursseja puhtaamman tekniikan aikaansaamiseksi.

Pikku viilausta mukavuuteen

Scania

Scanian osaston uutuudet olivat hillittyjä nekin. Kuljettajakoulutus, vihreät moottorit ja tehdasvalmiit autot olivat pääosan esittäjiä ruotsalaisvalmistajan osastolla. EGR-teknologia sekä vaihtoehtoiset polttoaineet olivat moottorikeskustelun kuumimmat puheenaiheet.
Unohdettu ei myöskään Scanian palvelutarjontaa, joka kattaa muun muassa koulutuksen, huolto- ja korjaussopimukset sekä fleet-management-palvelut. Hannoverissa alkoi myös ilmoittautuminen Young European Truck Driver 2009-kilpailuun.

Pelkkää naftaa

MAN

MAN toi näyttävästi esille EGR-teknologiaan perustuvaa moottoritekniikkaa, joka täyttää Euro 5- ja EEV-normit ilman AdBlue-urealiuosta. Parrasvaloihin olivat päässeet myös uudistuneet TGL- TGM-mallit sekä tietenkin hybriditekniikkaa hyödyntävä TGL.
Saksalaisvalmistaja raotti myös esirippua tulevaisuuden edestä, sillä osastolla saattoi hypätä aikamatkalle 2020-luvun kuljetuselämään.

Käytännön arkea helpottava seikka on MAN TeleMatics-järjestelmän ominaisuus, jonka avulla digipiirturin kuljettajakortin tiedot voidaan välittää langattomasti MAN TeleMatics-keskukseen tallennettaviksi. Järjestelmä osaa kertoa myös työnjohdolle kunkin kuljettajan jäljellä olevan ajoajan, jotta kuljetussuunnittelussa voidaan toimia lakien ja asetusten mukaan.

Magnumin vanavedessä

Renault

Renault Trucksin osastolla vierailijaa tervehtivät ensimmäisenä uudistuneet, mustanpuhuvat Magnumit. Kaukoliikenneajokkien ohella parrasvaloissa paistattelivat myös keveämmät ajokit sekä visiot tulevaisuudesta. Polttonestetalous on seikka, joka puhuttaa ranskalaisvalmistajankin leirissä.

Renaultin mukaan taloudellisuutta on mahdollista parantaa oikeaoppisella voimalinjalla sekä kuljettajakoulutuksella yhdessä seurannan kanssa. Optifuel Solutions on brändi, jonka alta löytyvät kaikki työkalut parhaan polttonestetalouden löytämiseksi.

Synttäreitä juhlitaan juhlamallilla

DAF

DAF toi osastolleen kirkkaankeltaista väriä useiden pienten, mutta merkityksellisten uudistusten mukana. Suurimmat uudistukset kohdistuvat CF ja XF-mallien sisätiloihin, mutta uutta on tulossa niin moottoreihin kuin vaihteistoihinkin. Eikä hybriditekniikka ole vakan alla Hollannissakaan, sarjatuotannon pitäisi alkaman ensi vuoden aikana.

DAF tarjoaa ensimmäisenä valmistajana EEV-päästötasoa kaikissa moottoriluokissa. CF- ja XF-malleissa alhaisempi päästötaso saavutetaan SCR-teknologialla ja partikkelisuodattimella, jota ei kuitenkaan tarvita LF-mallin 160 hevosvoiman myllyssä, mikä päästää puhtaasti pelkästään uran avulla.

Visioita tulevaisuudesta ja vähän lähempää

Iveco

Iveco ei säästänyt ruutia esitellessään uusia tuotteitaan All Blacks rugby-joukkueen brändin alla. Arkiseen aherrukseen soveltuvien mallien taustalle oli tuotu katseenvangitsijaksi Stralikseen perustuva Engage-konseptiauto.

Hybriditekniikka on päivän polttava puheenaihe, myös Iveco on istuttanut tämän tekniikan sekä linja- että tavara-autoihinsa. Ivecon mukaan hybriditekniikalla saavutetaan 30 prosentin säästö polttonestetaloudessa. Eurocargon kohdalla hybriditekniikka lisää ajokin omamassaa 200 kilolla. Esillä oli myös sähköllä käyvä Daily, jonka akkukapasiteetti riittää 120 kilometrin ajosuoritteeseen.

Iveco ei unohtanut myöskään keveyttä, eturivissä esiteltiin kaksiakselista rekkaveturia, jonka omamassaksi kerrottiin 6100 kiloa. Keveys on saatu aikaan vetoakselin yksikköpyörillä, 200 litran muovisella polttonestesäiliöllä ja 40 litran AdBlue-säiliöllä. Koneena käytetään 8 litran Cursoria ja vaihteistona 12-portaista Eurotronic-askia. Ohjaamo on tyyppiä kaivosmalli, eli matala ja pitkä.

Tietojärjestelmäasiantuntijat esittelivät Blue&Me-telematiikkajärjestelmää tiedonsiirtoineen ja paikannuksineen. Järjestelmän Suomeen tuleminen selvinnee tulevan talven aikana.

Mercedes-Benz ja Truck of The Year 2009

Mercedes-Benz esitteli kaikkiaan 53 erilaista rekkaveturia, kuorma-autoa, erikoisautoa, pakettiautoa ja bussia. Suurimpina uutuuksina olivat vuoden 2009 kuorma-autoksi valittu uusi Actros ja raskaisiin kuljetuksiin suunniteltu Actros SLT. Lisäksi kuorma-autoista oli esillä uusi BlueTec Hybridi Axor, Econic BlueTec Hybrid sekä Econic NGT Hybridi-autot. Vaikeakulkuisiin tieolosuhteisiin oli suunniteltu uudenlainen Zetros, joka massiivisuudellaan oli varsin huomiota herättävä ilmestys.

Pakettiautopuolella suurin uudistus oli Vitosta rakennettu BlueEFFIENCY-konsepti malli joka virtaviivaisilla ratkaisuillaan lupasi kahta litraa pienempiä polttoainekulutuksia sadalla kilometrillä kuin normaali Vito. Esillä oli myös Sprintereistä yhdistetty EEV-kaasuauto sekä Hybridi.

Linja-autoissa suurimpana uudistuksena oli Mersun Travegoon tulleet aktiiviset jarruassistentit, joiden avulla järjestelmä valvoo ja jarruttaa linja-autoa mikäli edellä ajava auto tulee liian lähelle.

Mercedes-Benzin lisäksi esillä oli yhteistyökumppaneiden kalustoa. Valtava Freightliner rekka-veturi toi tuulahduksen uudelta mantereelta samoin kuin Mitsubishi-osaston yksitoista erilaista Canteria kertoi merkin malli monipuolisuudesta.

Setra oli näyttelyssä mukana kymmenellä erilaisella linja-autoversiolla. Vaikkakin Setra ei Suomessa ole vakuuttanut on merkki Euroopassa varsin huomattava linja-auto- valmistaja. Daimler-konsernin alla valmistettava merkki saikin ”vuoden 2009 linja-auto” tittelin Setra S 415 NF-matalalattiabussilla.

Turvavarusteita ja ohjaamouutta

Volvo

Göteborgilaisvalmistajalla katseenvangitsijoina olivat viime kesänä uudistuneet FM- ja FH-mallit, jotka ovat jo suomalaisyleisölle tuttuja työkaluja viime kesän tapahtumista.

Maantielaivojen ohella messukansalle esiteltiin uutta fleetlennokkia, eli 11-litran moottorilla ja LXL-ohjaamolla varustettua FM-rekanveturia sekä FL-malliston automatisoitua I-Sync vaihteistoa. Volvoihin saa jatkossa tehdasasennetun alkolukon, mikä on turvallisuuden kannalta hyvä asia.

Ari Perttilä, Pentti Nurmela

Lue seuraavaksi