Uutiset

Kuljetuskalusto

40-vuotias korjaamo katsoo tulevaisuuteen

1970-luvun alkupuolella veljekset Seppo ja Veikko Varis päättivät rakentaa viitostien varteen korjaamon, jossa on mukava huoltaa ja kunnostaa oman kylän asukkaiden auto- ja konekalustoa. Sivutoimisesta puuhailusta päätettiin kuitenkin nopeasti siirtyä päätoimiseen korjaamotoimintaan, koska uusi korjaamo yhdessä osaavien veljesten kanssa veti puoleensa töitä myös vailla suurempia mainoslauseita.

Liiketoiminnassa keskityttiin kuitenkin hyvin nopeasti raskaaseen kalustoon. Seppo tunsi omakseen päällirakentamisen, joten hänen käsissään syntyi muun muassa lukuisia puutavaravarusteluja paikallisten automiesten tarpeisiin. Veikon osaaminen sen sijaan painottui konetekniikkaan ja voimalinjaan, joten 1970-luvulla nykyistä yleisemmät moottoriremontit ja muut tekniset ylläpitotoimet syntyivät hänen käsissään pysyvien työkalujen avulla. Nopeasti kävi myös selväksi, että vastikään valmistunut parin auton nielaiseva korjaamorakennus oli käymässä vääjäämättä ahtaaksi. Jo vuonna 1976 saatiin käyttöön ensimmäinen laajennusosa, joka ei suinkaan jäänyt viimeiseksi. Neljän vuosikymmenen aikana korjaamotiloja on kasvatettu vähitellen palvelutarjontaa samalla laajentaen. Sanomattakin on selvää, että kasvaneet tilat ovat tuoneet mukanaan myös uutta työvoimaa.

”Ensimmäinen työntekijä palkattiin taloon vuonna 1980 työsuhteen jatkuessa edelleen”, kertoo sukupolvenvaihdoksen jälkeen toimitusjohtajan pöydän taakse istunut Ville Varis. ”Tällä hetkellä yhtiön kirjoilla on 22 työntekijää, joista neljä on oman perheen jäseniä”, jatkaa Ville luotsaamansa perheyrityksen esittelyä.

Kokonaispalvelun merkitys korostuu

Autoissa on aina ollut tekniikkaa ja erityisosaamista vaativia ratkaisuja. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana kehitys on ottanut kuitenkin nopeita ja pitkiä askelia, mikä on vaikuttanut vääjäämättä myös korjaamon arkeen. Niinpä Variksen veljekset aloittivat yhteistyön Scania-organisaation kanssa vuonna 1994, jolloin paikallinen korjaamo nousi globaalin autovalmistajan verkostossa tärkeäksi toimipisteeksi.

”Scanian merkkihuolto yhdessä varaosamyynnin kanssa avasi meille kasvu-uran, jolla jatkamme edelleen. Meidät tunnetaan lähinnä Scania-talona, mitä me todellisuudessa olemmekin, sillä henkilökuntamme osaaminen ja heidän käytössään olevat testilaitteet ovat yhteneväiset kaikkien Scania-korjaamoiden kanssa. Kaluston teknisen kehityksen kannalta yhteen merkkiin keskittymien takaa osaavan ja asiantuntevan palvelun”, muistuttaa Ville Varis, jonka mukaan asiakkaan on lähdettävä pihasta tyytyväisin mielin.

Korjaamon ovet ovat avoinna niin arkena kuin lauantainakin, mistä asiakaskunta on antanut erittäin myönteistä palautetta. Tyytyväisyyttä kasvattaa myös laaja, yhdellä tontilla sijaitseva palvelutarjonta.

”Nykyaikana autojen aikataulut ovat varsin kireät, jolloin arkeen asettuva huoltopäivä on varsin vieras käsite. Vuosien aikana rakennetun palvelukokonaisuuden edut korostuvat juuri näissä tapauksissa. Voimme tehdä autoon yhdellä kertaa huollon, katsastuksen ja pesun – kaikki tämä onnistuu tarvittaessa vaikka lauantaina”, muistuttaa Ville, jonka mukaan asiakaskuntaan kuuluu niin paikallisia autoilijoita kuin viitostietä tahkoavia yrittäjiä kaikkialta Suomesta.

”Toki valtaosa asiakassuhteista on vuosien aikana vakiintuneita ja siten hyvin pysyviä. Esimerkiksi monet viitostietä säännöllisesti käyttävät autoilijat nojaavat palveluihimme”, kertoo Ville, joka on saanut seurata korjaamon toimintaa viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan.

”Päivääkään en ole ollut muualla töissä, joten kolme vuotta sitten tehtyyn sukupolvenvaihdokseen oli helppo tarttua”, jatkaa Ville, jonka mukaan myös asiakaskunnassa on tapahtunut vastaavaa kehitystä nuoremman sukupolven ottaessa vastuuta yritystoiminnasta.

Perheyhtiötä parhaimmillaan

Korjaamo S ja Variksella ei kuitenkaan ole unohdettu ja hukattu perinteitä ja juuria, sillä perinteinen korjaamotoiminta koneistamoineen on edelleen olennainen osa perheyrityksen arkea. Koneistamolla tehdään päivittäin niin kansitöitä, moottorikorjauksia kuin työkaluja omaan käyttöön. Peltikorjaamolla sen sijaan oiotaan metsässä kolhiintuneita puuauton ohjaamoita, jakeluauton puskureita tai vakuutusyhtiölle päätyneitä kolariautoja, jotka saavat tarvittaessa uuden ja kiiltävän maalipinnan pihasta löytyvässä maalaamossa. Päällirakenteiden valmistaminen on nykyisin jo vähäisempää, erilaiset päällirakenneasennukset sitä vastoin ovat peruskuormaa Variksen korjaamolle.

”Puuautovarusteluja ja vaihtolavalaiteasennuksia tehdään lähes jatkuvasti. Myös päällirakenteiden siirrot uuden auton päälle työllistävät meitä jonkin verran”, viittaa Ville Rahulassa tapahtuvaan, Scania Suomi Oy:n automyyjän huomassa olevaan automyyntiin.

Päällirakenneasennusten ohella Variksella on panostettu myös päällirakenteiden huoltoon ja kunnossapitoon. Mittavan varaosavaraston kätköistä löytyy osat niin Logliftin ja Jonseredin kuin Keslankin valmistamiin puutavaranostureihin. Hyvin kattavaa hydrauliletku ja -liitinvalikoimaa täydennetään muun muassa vaihtolavalaitteiden sekä takalaitanostinten komponenteilla.

”Maailma on muuttunut neljässä vuosikymmenessä varsin paljon, joskin Sepon ja Veikon aloittamalla korjaamolla nojataan edelleen samoihin periaatteisiin; Auto on saatava takaisin tielle mahdollisimman nopeasti”, linjaa Ville Varis saaden niin serkultaan Janilta kuin siskoltaan Anu Ihalaiselta myötäileviä ilmeitä. Nuoren sukupolven käsiin siirtyneessä perheyrityksessä puhalletaan selvästi samaan purjeeseen ja vieläpä samaan suuntaan, mikä näkyy ainakin asiakaslähtöisessä toiminnassa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi